5 tipp a fogkő kialakulásának megelőzése érdekében

A mindennapos  fogmosás és a fogselyem használata elengedhetetlen a jó szájhigiéniához. Azonban bármennyire is igyekszik valaki jól vigyázni a fogaira mindig lesz néhány dolog ami kárt okozhat. Ilyenek például a baktériumok.

Amikor a baktériumok összekeverednek az ételben található fehérjékkel, ragacsos filmréteget képeznek amelyet fogkőnek nevezünk. Amikor ez a lepedék megtelepedik a fogakon az fogszuvasodáshoz és a fogzománc károsodásához vezethet. A fogszuvasodás és az ínybetegségek megelőzése érdekében a lepedéket rendszeresen el kell távolítani a fogakról és az ínyről. Ha a lepedék hosszabb ideig a fogakon marad megkeményedik és fogkövet képez ami súlyosabb esetben károsítja a fogínyt is.

Mi az a fogkő?

Egyszerűen fogalmazva a fogkő egy durva és porózus anyag amely akkor képződik a fogakon ha a lepedéket nem távolítják el elég gyorsan. Ez az anyag nagyon megnehezítheti a hatékony fogmosást és a fogselyem használatát. 

Íme öt módszer, amivel megelőzhető a fogkő kialakulása

Napi kétszeri fogmosás

Minden nap legalább kétszer mossunk fogat aminek az időtartama legalább két perc. Javasoljuk, hogy olyan fogkefét használjon amelynek puha sörtéi vannak ezáltal kíméletesebbek a zománchoz és az ínyhez mint keményebb társaik.

Használjon naponta fogselymet

A fogmosáshoz hasonlóan a fogselyem használata is elengedhetetlen a jó szájhigiéniához. Valójában ez a legjobb módja annak, hogy megszabaduljon a fogak között képződő lepedéktől és megelőzze a fogkő kialakulását ezeken a helyeken.

Használjon fluoridos fogkrémet

A fluorid nélkülözhetetlen a fogzománc károsodásának helyreállításában. A triklozán néven ismert összetevőt tartalmazó termékeket is érdemes megfontolni mivel ez a savtermelő baktériumok ellen harcol az ember szájában.

Megfelelő étrend

A fogaknál nagyobb a szuvasodás kockázata ha a száj belseje száraz. A gyümölcsök és zöldségek általában növelik a nyál természetes áramlását ami viszont eltávolítja a baktériumok és a lepedék egy részét a szájból. A maximális eredmény elérése érdekében a gyümölcsöket és zöldségeket nyersen és amelyiket lehet héjukkal együtt ajánlott fogyasztani.

Óvatosan bánjon a cukorral

A cukros ételek nagyon veszélyesek a fogakra mivel könnyen fogszuvasodáshoz és ezáltal fogkő kialakulásához vezethetnek. A szájban élő baktériumok ezekkel a cukrokkal táplálkoznak és a fogzománcot károsító savakat választanak ki. A cukor is savas kémhatású és a baktériumok segítsége nélkül is felemészti a zománcot.

Ha a fogkő egyszer már kialakultak a fogakon csak professzionális fogtisztítással lehet eltávolítani. Ezért tartsa szem előtt ezeket az egyszerű tippeket, és tegye szokásává, hogy évente legalább kétszer felkeresi a fogorvost hogy fogai mindig megfelelő állapotban  legyenek. Kérjen időpontot még ma!

Konzultáció

Konzultáció

Diagnosztika

Diagnosztika

Esztétikus tömések

Esztétikus tömések

Endodoncia / Gyökérkezelés

Endodoncia / Gyökérkezelés

Foghiányok pótlása

Foghiányok pótlása

Esztétikus fogpótlások

Esztétikus fogpótlások

Szájsebészet

Szájsebészet

Implantáció

Implantáció

Dentálhigiénia

Dentálhigiénia

Fogágybetegség kezelése

Fogágybetegség kezelése

Fogfehérítés

Fogfehérítés

Orvosaink

content/2022/pridental-team-elekes-zita.webp

Dr. Elekes Zita

Fogorvos
content/2022/pridental-team-prischetzky-tamas.webp

Dr. Prischetzky Tamás

Fogorvos

Pridental