Foghiányok pótlása

A fogak pótlása nem csupán esztétikai szempontból indokolt, hanem a rágóképesség helyreállítása és a maradék fogazat illetve a rágóízület kímélése, tehermentesítése, és minél tovább történő megtartása érdekében is. A foghiány következtében a rágóapparátus harmóniája felbomlik.

Ez a fogak dőlését ezáltal tengely iránytól eltérő terhelését, a szemben elhelyezkedő fog kiemelkedését okozza. A nem megfelelő fogérintkezés hosszú távon a fogak túlterheltségével, mozgathatóságával és annak elvesztésével járhat, továbbá fogszorításos panaszok is kialakulhatnak, melyek együtt járhatnak nyak-és hátfájdalommal, fejfájással, alvászavarokkal.

A hiány helyén a csontszövet mennyisége a funkció hiánya miatt folyamatosan csökken, egy későbbi implantációhoz egyre kedvezőtlenebb lehetőségeket teremtve. Ezért fontos, hogy fogunk elvesztésekor vagy fogeltávolítást követően a seb gyógyulása után mihamarabb pótoljuk a foghiányt/hiányokat a fogív helyreállítására.

A fogak pótlása a hiány mértékétől függően lehet: fix pótlás fogakra(korona, híd),implantátumokra készülő pótlás ,teljes kivehető fogpótlás, részleges kivehető fogpótlás, kombinált pótlás (csúsztató, teleszkóp).

Fix pótlások (korona, híd)

Ezt az eljárást abban az esetben lehet alkalmazni amikor még elegendő számú, megfelelő minőségű és elhelyezkedésű fog található a szájban, hiszen ilyenkor a meglévő (már lecsiszolt) hiányt határoló fogakra rögzítjük koronával a műfogakat.

Ez a fajta eljárás Esztétikailag és rágás szempontjából is tartós megoldást jelent. Fontos tudni, hogy Ezt a pótlást csak fogorvos tudja eltávolítani, maga a páciens nem, hiszen a rögzítés speciális ragasztó anyaggal történik az implantátumokhoz, vagy a megfelelően előkészített maradék fogakhoz.

A korona anyaga lehet:

  • fém-kerámia
  • fémmentes pótlások: teljes kerámia (porcelán), cirkon-kerámia
  • műanyag (csak ideiglenes céllal)

Hídpótlást akkor alkalmazunk, amikor foghiányt szeretnénk pótolni. Az eljárás hasonlít a korona készítéséhez, mely során szintén szükség van a hiányt határoló fogak lecsiszolására.

Fontos tudni, hogy a megfelelő szájápolás nem csak a saját fogak, hanem a rögzített pótlások élettartamát is nagyban befolyásolja. Amennyiben az íny állapota megfelelő, a beragasztott koronák és hidak sok éven át hű társai lesznek. Mivel olyan fogpótlásról beszélünk, amit csakis fogorvos tud kezelni (behelyezni/eltávolítani), így mindenképpen javasoljuk az éves kontrollt.

Kivehető pótlások

  • Teljes fogsor

Ahogy neve is jelzi, ezek a pótlások kivehetőek. Abban az esetben alkalmazzuk a teljes pótlásokat, amikor a szájban már nem maradtak fogak, ezért azoknak a pácienseknek ajánljuk, akiknél az implantáció nem megoldható. A kivehető protézisek esetében a megtámasztást a nyálkahártya biztosítja, ezért aki sorvadt állcsontgerinccel rendelkezik, azoknak fogsorrögzítő ragasztók használata szükséges.

Ezeket a fogsorokat műanyag fogakkal vagy porcelán fogakkal készítjük el. A porcelán fogak előnye, hogy nem kopnak ,aminek köszönhetően megőrzik a harapási magasságot és megóvják az állkapocsízületet a túlterheléstől.

Az első időkben a teljes fogsor pótlás viselése kellemetlen, mindenképpen szokni kell, és mivel az állcsontgerinc folyamatosan épül le, ezért 1-2 évente alá kell bélelni, 6-7 évenként pedig érdemes cserélni.

  • Részleges fogsor

A részleges fogsor pótlást akkor alkalmazzuk, amikor még vannak fogak, de fix pótlás már nem készíthető. Ebben az esetben egy fémből készített lemez rögzül kapcsokkal a megmaradt fogakhoz. Előnye, hogy stabilabban rögzül, mint a teljesen kivehető pótlás, azonban a sok esetben látszódó kapocs miatt nem túl esztétikus, kiváltképp, ha front elhelyezkedése van.

  • Kombinált pótlás

Csúsztatós:

Ez a fogpótlás a kivehető és a rögzített pótlás ötvözete. Akkor alkalmazzák, amikor a hátsó rágófogak el lettek távolítva, így nincs hátsó pillérfog, amin megfelelően rögzülhetne egy fix hídpótlás.

Az eljárás lényege, hogy a  még meglevő elülső fogakat összefogják egy egységbe, melyekre csiszolást követően készül egy felragasztott hídpótlás amik végein egy-egy úgynevezett finommechanikai rögzítőelem található, amikkel a kivehető fogpótlás csatlakozik. Ezesetben tehát ezzel a kivehető pótlással történik a hiányzó, hátsó fogak pótlása.

Teleszkópos:

A teleszkópos fogsor ideális választás nagymértékű foghiány esetén, amit már fix pótlásokkal nem lehet megoldani. Akkor alkalmazzuk, amikor körülbelül 2-3 darab megmaradt fog van még a szájban.Ebben az esetben, a meglévő lecsiszolt fogakra párhuzamosított borító korona, azaz primer korona kerül beragasztásra.

A kivehető fogsorba ezt követően kerül beépítésre a primer koronára tökéletesen illeszkedő második korona, a szekunder korona.

A teleszkóp koronákkal stabilizált kivehető fogsorok kiváló és hosszú távú megoldást biztosítanak, ráadásul kívülről semmilyen jel nem utal arra, hogy a fogsor belsejében bármilyen fém eszköz lenne, így esztétikailag is tökéletes megjelenést eredményez.

Konzultáció

Konzultáció

Diagnosztika

Diagnosztika

Esztétikus tömések

Esztétikus tömések

Endodoncia / Gyökérkezelés

Endodoncia / Gyökérkezelés

Foghiányok pótlása

Foghiányok pótlása

Esztétikus fogpótlások

Esztétikus fogpótlások

Szájsebészet

Szájsebészet

Implantáció

Implantáció

Dentálhigiénia

Dentálhigiénia

Fogágybetegség kezelése

Fogágybetegség kezelése

Fogfehérítés

Fogfehérítés

Orvosaink

content/2022/pridental-team-elekes-zita.webp

Dr. Elekes Zita

Fogorvos
content/2022/pridental-team-prischetzky-tamas.webp

Dr. Prischetzky Tamás

Fogorvos

Pridental