5 érv, hogy miért nem drága a fogászati kezelés

Különös pszichológiája van a fogászati kezeléseknek, mert a legtöbb beavatkozásról úgy gondoljuk, hogy „drága”. Hogyan kerülhet egy – lehet, hogy csak pár percig tartó – beavatkozás mondjuk húszezer forintba, vagy miért olyan „drága a fogkőleszedés? Ebből a cikkből mindent megtudsz!

 

A fogászati árak különös pszichológiája

Ha egy fogtömés (de akár beszélhetünk egy fogkő eltávolításról is) 20 000 forintunkba kerül azt a kiadott 20 000 forintot sajnáljuk. És a valóságosnál sokkal nagyobb kiadásnak érezzük, mintha ezt a 20 000 forintot egy táskára, egy cipőre, vagy akármi másra költenénk el, olyanra, ami számunkra kellemes élményt ad.

Azért érezzük a fogászatot drágának, mert senki sem szeret fizetni azért, hogy egy számára kellemetlen dolgot tegyenek vele. Pedig minden relatív. Íme 5 érv, miért nem drága a fogászati kezelés.

 

1: Meddig bírnád fájó foggal?

Képzeld el, hogy rettenetesen fáj a fogad. Hasogat, a legváratlanabb pillanatokban, tudod úgy amire azt szokták mondani, hogy „az agyadba nyilallva érezted a fájdalmat”. Vajon meddig szeretnél szenvedni? Mennyi idő alatt tennél meg mindent annak érdekében, hogy a fájdalom a lehető leggyorsabban elmúljon? És legfőképpen: mennyi pénzt adnál azért, hogy amilyen gyorsan csak lehet elillanjon a fájdalom? Az ilyen vészhelyzetek mutatnak rá kristálytisztán arra, hogy a fogászati árak relatívak, hiszen – ha belegondolsz – 20 000 forint nem is olyan sok, ha cserébe elmúlik a fájdalom.

 

2: Az egészség mindennél fontosabb

A fenti eset akutnak számít, hiszen hirtelen tört rád egy elképesztő fogfájás, amit azonnal bármi áron kezelni kell, mert a fájdalom nem kímél, és letaglóz. De – talán – ugyanilyen fontos az általános egészséged. Gondolj abba bele, hogy a fogorvosok (éppen azért, hogy ne legyen később drága) semmi másra nem kérnek, mint arra, hogy évente egyszer (legalább) elmenj hozzájuk egy szűrővizsgálatra.

A saját egészségedért.

Nem akarunk a számokkal játszani, de legyen a szűrővizsgálat az a 20.000 forint, amit a fájó fogra nem sajnálsz, de most igen. Egy évben 365 nap van. Ha elosztod, napi 50 forintért (ez egy zsemle ára talán) lehetsz nyugodt a fogaid miatt. 

 

3: A tanulás

Ahhoz, hogy a fogorvos mindig minden panaszodra tudja a megfelelő megoldást, hogy azonnali – akár akut – helyzeteket is meg tudjon oldani: éveken át egyetemre kellett járjon. Ha jártál egyetemre, akkor tudod, hogy ez egyet jelent azzal, hogy (tulajdonképpen) 5 éven át éjt-nappallá téve tanulsz. Ha sikerült elvégeznie az egyetemet utána 3 év kell mg a szakvizsgához. Amikor ő kihúzza (mondjuk a már megismert 20 000 forintért) a fogadat, 8 évig tanult ezért hogy neked ne fájjon, ne gyulladjon be, és megszabadítson a kínzó fájdalomtól.

 

4: A rendelő és a felszerelés

A mai modern fogorvosi rendelők (mint például a miénk) jól felszerelt. És minden egyes felszerelési tárgynak őrületes ára van. Egy – kényelmes – fogorvosi szék 5 millió forintnál kezdődik, de a fúró, a lámpa, vagy akár az öblítőrendszer, a polimerizációs lámpa is sokkal drágább, mint aminek gondolod. Egy fogorvosi rendelő minimum 15 000 000 de inkább 20 000 000 forintnál kezdődik. És akkor még egy teljesen átlagos, egy székes rendelőről beszélünk.

 

5: A kollégák munkadíja, anyag díjak

Mármint nem a fogorvos munkadíja, mert ő egy menedzser is egyben. Egy fogorvosi rendelőben biztos, hogy van asszisztens (vagy akár több asszisztens is van) nagy eséllyel van recepciós, esetleg több más olyan (divatos szóval élve back office) munkatárs, akiknek a bére az orvoson, a pácienseken, és azon is múlik, hogy az orvos mennyire empatikus, mennyire jó orvos, mennyien választjátok. Ha ehhez hozzátesszük, hogy – például a mi rendelőnkben alkalmazott – anyagok a lehető legjobb minőségűek, akkor lehet, hogy már nem is kérdés, miért kerül ennyibe egy foghúzás.

De van itt még valami, a legfontosabb.

6: Te

Mármint miattad nem drága. Mert ha rendszeresen jössz szűrésre, évenkénti kontrollra akkor rengeteget tudsz megspórolni, hiszen karban tartjuk a fogadat, és nem kell nagy, egyszeri kiadással számolnod. Lehet, hogy te magad teheted a legtöbbet azért, hogy a fogorvos számodra ne legyen megterhelően drága.

Kattints, vedd fel velünk a kapcsolatot, jelentkezz be kontrollra, hogy a fogorvos ne legyen drága.

Konzultáció

Konzultáció

Diagnosztika

Diagnosztika

Esztétikus tömések

Esztétikus tömések

Endodoncia / Gyökérkezelés

Endodoncia / Gyökérkezelés

Foghiányok pótlása

Foghiányok pótlása

Esztétikus fogpótlások

Esztétikus fogpótlások

Szájsebészet

Szájsebészet

Implantáció

Implantáció

Dentálhigiénia

Dentálhigiénia

Fogágybetegség kezelése

Fogágybetegség kezelése

Fogfehérítés

Fogfehérítés

Orvosaink

content/2022/pridental-team-elekes-zita.webp

Dr. Elekes Zita

Fogorvos
content/2022/pridental-team-prischetzky-tamas.webp

Dr. Prischetzky Tamás

Fogorvos

Pridental