7 dolog amire figyeljünk fogselyem használata közben

A fogközeink tisztántartása nagyon fontos ahhoz, hogy megőrizzük a fogaink egészségét. A tökéletes szájhigiénia eléréséhez ez kulcsfontosságú. Ezért fontos, hogy helyesen alkalmazzuk a fogselymet, mert akár károkat is okozhatunk a nem megfelelő használattal.

fogselyem használata

Tekerd fel az ujjaidra a fogselymet!

Ahhoz, hogy a fogselymet stabilan tudd tartani mindkét kezed középső ujjára 1-2 hurokkal tekerd fel a végét. Egyszerre 50-60 cm fogselymet kell letépni és a végét nyugodtan hagyhatod lógni. Fontos, hogy a két ujjad között 5-6 cm távolságban megfelelően tartsd a fogselymet. A kifeszített szálra a mutató- és a hüvelykujjainkkal stabil fogást tudunk elérni. Ez mindenképpen szükséges a precíz és kényelmes használathoz. Felső fogsor tisztításakor alulról támasszuk meg a két hüvelykujjunkkal a feszes selymet, mivel ezeken a nehezen elérhető részeken csak így tudjuk elég óvatosan bevezetni a fogselymet a fogközökbe.

Ügyelj a megfelelő mozdulatokra!

Ha a fogközbe csúsztattuk óvatosan a fogselymet akkor feszítsük rá az egyik fog oldalsó részére. Óvatos vízszintes mozdulatokkal mozgassuk ki az ott lévő lepedéket. Ugyanezt ismételjük meg a másik fog felszínén is. Az íny vonala alatti tisztításnál azonban nem vízszintes, hanem függőleges mozdulatokra van szükség az íny védelme és a tökéletes tisztaság érdekében.

Minden fogköznél tiszta fogselymet használj!

Könnyen egyszerűen átszállíthatjuk a lepedéket, ha nem használunk tiszta fogselymet. Ha végeztél egy fogközzel, az ujjaid között lévő selymet tekerd fel teljesen az egyik ujjadra, ezután a másik ujjadon tekerd le a fogselymet és ismét 5-6 cm távolságra feszítsd meg. Így minden fogköznél teljesen tiszta selymet használsz.

Óvatosan vezesd be a selymet a fogközökbe!

Sokan egy gyors hirtelen mozdulattal egyszerűen csak bepattintják a selymet a fogközökben. Ezzel nincs is semmi baj, de ha nem vagy elég körültekintő, a selyem „túlszaladhat” megsértve az ínyt. Ha minden igyekezeted ellenére vérzik a fogad a fogselyem használatakor, akkor keresd fel a fogorvosodat, mert valószínűleg ínygyulladás áll a háttérben.

Használj viaszolt fogselymet!

Fogselyemből is többféle létezik a piacon. Válaszd a viaszolt, azaz a „waxed” felirattal ellátott selymeket. Meg fogod látni, sokkal könnyebben csúszik a fogközökbe. Így sokkal finomabb és óvatosabb mozdulatokra leszünk képesek vele.

Ne csak a front fogaidat tisztítsd!

Sokkal nagyobb figyelmet fordítunk a látható fogazatra. De a rágást a hátsó fogainkkal végezzük, ezért be kell látnunk, hogy ott van nagyobb szükség a tisztításra. Ha esetleg úgy érezzük, hogy ott túl nagy a fogaink között a rés, választhatunk vastagabb, vagy akár nyál hatására duzzadó fogselymet is az alapos tisztítás érdekében.

Használj minden nap fogselymet!

Akik nem szokták még meg a hétköznapi rutint, eleinte hosszadalmasnak érezhetik a folyamatot. De ahogyan a fogmosás sem elegendő heti egy két alkalommal, úgy a fogselyem használata sem. Gondolj arra, hogy az a sok lepedék - amit a selyemmel egyébként eltávolítasz – ott marad a fogközökben, remek helyet biztosítva a baktériumoknak.

Látogass el hozzánk egy dentálhigiénés szaktanácsadásra, ahol segítünk, hogy a fogselyem használata is könnyedén a napi rutin részévé váljon. 



Konzultáció

Konzultáció

Diagnosztika

Diagnosztika

Esztétikus tömések

Esztétikus tömések

Endodoncia / Gyökérkezelés

Endodoncia / Gyökérkezelés

Foghiányok pótlása

Foghiányok pótlása

Esztétikus fogpótlások

Esztétikus fogpótlások

Szájsebészet

Szájsebészet

Implantáció

Implantáció

Dentálhigiénia

Dentálhigiénia

Fogágybetegség kezelése

Fogágybetegség kezelése

Fogfehérítés

Fogfehérítés

Orvosaink

content/2022/pridental-team-elekes-zita.webp

Dr. Elekes Zita

Fogorvos
content/2022/pridental-team-prischetzky-tamas.webp

Dr. Prischetzky Tamás

Fogorvos

Pridental