A dohányzás és annak hatásai a fogakra

Hiába tudjuk, hogy a dohányzás káros szenvedély, mégis nagyon sokan küzdenek vele nap mint nap. Egyre több adat kerül nyilvánosságra arról, hogy a cigarettázás pontosan milyen betegségekhez is vezet, de a szájüregre gyakorolt hatását ritkábban emelik ki. Pedig nem csak a fogaink esztétikai elváltozását, vagy azok elvesztését okozza. Ez a csendes gyilkos halálos szájüregi betegségek kialakulásáért is felelős.

A dohányzás és annak hatásai a fogakra

Mit tesz a cigaretta a szájüregben?

Tudjuk, hogy a dohányfüst több mint négyezer kémiai vegyületet tartalmaz. Ez káros a tüdőnkre, a légcsövünkre, a keringési rendszerünkre és a többi szervünkre is. Azonban kevesebbszer gondolunk bele abba, hogy a dohányfüst már a szájüregben elkezdi a pusztító hatását. A mérgező anyagok felszívódnak a szájnyálkahártyán keresztül. Ezen felül felborítja a szájüreg védekezőrendszerének a hatékonyságát. A száj könnyebben lesz beteg, felgyorsul a fogkőképződés, folyamatossá válhatnak a gyulladások. Itt már nem egyszerűen a fogak elszíneződéséről van szó, ami káros lehet az önbizalmunkra. A felgyorsult fogkőképződés és a kellemetlen lehelet sokkal súlyosabb problémák előhírnökei lehetnek.

Már napi öt szál cigaretta a tízszeresére emeli a szájüregi rákos megbetegedések kockázatát!

Sokan mentegetik magukat azzal, hogy kevesebbet dohányoznak. Ezzel az az óriási probléma, hogy tévhitekbe ringatják magukat a dohányzó emberek. Attól, hogy nem fogyasztanak extrém mennyiségű cigarettát, a méreganyagokat ugyanúgy közvetlenül a szájnyálkahártyához juttatják. A szájüreget érinti a legforróbb füst. Kiszárítja és kimarja a szöveteket, ami végzetes elváltozásokat hoz létre. Az elváltozott hámréteg még könnyebben engedi át a daganatkeltő anyagokat. A folyamatos sérülések állandó gyulladásos folyamatokat eredményezhetnek, ezzel még jobban növelve a súlyosabb betegségek kockázatát.   

Milyen árat vagy hajlandó fizetni?

Ez a káros szenvedély az erős mentális függőség miatt mentegetőzésre készteti a dohányosokat. Ezért azok, akik a dohányzásról nem akarnak lemondani, de igyekeznek figyelni a fogaik egészségére gyakrabban keresik fel a fogorvosukat. Azonban hiába a gyakoribb fogfehérítés vagy a fogkőeltávolítás, vagy a tökéletes szájhigiénia. A dohányzás okozta folyamatos sérülések és a méreganyagok felszívódása nem kompenzálhatók ezekkel. A csont pusztulása akkor is kétszer valószínűbb, ha minden egyebet tökéletesen csinálnak. Tehát nem csak az elrákosodás, vagy a fogvesztés kockázatával kell szembenézniük. A dohányzás veszélyezteti a későbbi implantátumokat is és szélsőséges esetekben a meglévő károsodások egyszerűen ellehetetlenítik az állandó fogpótlást.

Mivel a dohányzás gyengíti az immunrendszert és lassítja a keringést is, a gyógyulási folyamatokat is akadályozza. A számtalan súlyos betegség kockázata jelentősen csökkenthető a dohányzásról való leszokással.

Látogass el hozzánk a rendelőnkbe, hogy segíthessünk felmérni a dohányzás okozta károkat. 

Konzultáció

Konzultáció

Diagnosztika

Diagnosztika

Esztétikus tömések

Esztétikus tömések

Endodoncia / Gyökérkezelés

Endodoncia / Gyökérkezelés

Foghiányok pótlása

Foghiányok pótlása

Esztétikus fogpótlások

Esztétikus fogpótlások

Szájsebészet

Szájsebészet

Implantáció

Implantáció

Dentálhigiénia

Dentálhigiénia

Fogágybetegség kezelése

Fogágybetegség kezelése

Fogfehérítés

Fogfehérítés

Orvosaink

content/2022/pridental-team-elekes-zita.webp

Dr. Elekes Zita

Fogorvos
content/2022/pridental-team-prischetzky-tamas.webp

Dr. Prischetzky Tamás

Fogorvos

Pridental