A fogászati röntgen fontossága

A legtöbb ember nem szeret fogorvoshoz járni. Ezek hátterében legtöbbször rossz tapasztalat és a fájdalomtól való félelem áll. Sajnos hazánk lakosságára jellemző ,hogy addig halogatja a fogászati látogatást amíg elviselhetetlen fájdalma nem lesz.

Ez több szempontból sem jó. Ugyanis amíg nem nagy a probléma addig fájdalommentesen meg lehet menteni a beteg fogat töméssel, gyökér kezeléssel vagy egyéb beavatkozással.

Annak a megállapítására, hogy pontosan milyen kezelést kell alkalmazni , szükség van egy fogászati röntgen felvételre. Ennek segítségével pontos képet kap a problémát kezelő szakember a fogak elhelyezkedéséről , helyzetéről, állapotáról. A felvétel elkészítése a legtöbb esetben elengedhetetlen, hiszen ennek segítségével lehet felállítani a pontos diagnózist amely alapján az orvos  megállapítja, hogy milyen kezelésre van szükség 

fogaszati-rtg

Így működik a fogászati röntgen

Amikor a röntgen sugarak átjutnak a szájon, a fogak és a csontok többet nyelnek el belőlük, mint az ínyek és a lágy részek, ezért a fogak világosabbnak látszanak a képen (röntgenfelvétel). A fogszuvasodás és a fertőzés sötétebb, mert nem nyelnek el annyi röntgensugarat.

Milyen gyakran  van szükség fogászati röntgen felvételre?

Az, hogy Önnek milyen gyakran van szüksége fogászati röntgen felvételre függ a száj higiéniájának az állapotától. Olyan beavatkozások során mint a gyökérkezelés, foghúzás elengedhetetlen a felvétel készítése.

Abban az esetben ha az Ön fogai hajlamosak a szuvasodásra meghatározott időnként fogorvosa a röntgen készítését fogja javasolni. Ezt elsősorban a szuvasodás továbbterjedésének az érdekében végzi.
Azonban előfordulhat számos más eset amikor szükséges lehet röntgen felvételre. Ilyen lehet az orvos váltás. Új fogorvosa biztosan szeretné látni fogait, esetleges problémáit ami egy felszíni vizsgálat során nem észlelhető.

Miért olyan fontos a fogászati röntgen felvétel?

A fogászati röntgen felvételek értékes tájékoztatást nyújtanak a fogak és az íny aktuális állapotáról. Segítenek a fogorvos számára, hogy a képek által a legjobb kezelési tervet dolgozhassa ki az Ön számára.
A leletből nyert információkkal beazonosíthatóak olyan felszínen nem látható elváltozások mint a tályogok,ciszták vagy akár kis tumorok. Kimutathatóak olyan rendellenességek amelyek akár tünetmentesek tudnak maradni mint például az áttörésben visszamaradt bölcsességfog.

Konzultáció

Konzultáció

Diagnosztika

Diagnosztika

Esztétikus tömések

Esztétikus tömések

Endodoncia / Gyökérkezelés

Endodoncia / Gyökérkezelés

Foghiányok pótlása

Foghiányok pótlása

Esztétikus fogpótlások

Esztétikus fogpótlások

Szájsebészet

Szájsebészet

Implantáció

Implantáció

Dentálhigiénia

Dentálhigiénia

Fogágybetegség kezelése

Fogágybetegség kezelése

Fogfehérítés

Fogfehérítés

Orvosaink

content/2022/pridental-team-elekes-zita.webp

Dr. Elekes Zita

Fogorvos
content/2022/pridental-team-prischetzky-tamas.webp

Dr. Prischetzky Tamás

Fogorvos

Pridental