A fogimplantátumok csontbeültetése

A fogászati implantátumok forradalmasították a fogvesztés megközelítését, tartós, funkcionális és esztétikus megoldást kínál a hiányzó fogak kezelésére. A fogászati implantátumok sikere azonban nagymértékben függ az állcsont mennyiségétől és minőségétől, amelyhez rögzítik.Az elégtelen csonttömegű betegeknél a csontátültetés a fogbeültetési folyamat létfontosságú lépésévé válik. 

Mi az a csontátültetés?

A csontátültetés olyan sebészeti eljárás, amelynek célja az állkapocs csonttömegének felépítése vagy helyreállítása, szilárd alapot biztosítva a fogászati implantátumokhoz. Ez az eljárás magában foglalja az oltóanyag behelyezését arra a területre, ahol több csontra van szükség. Idővel ez a graftanyag állványként szolgál az új csontnövekedéshez, integrálva a meglévő csontszerkezetbe, hogy erősebb és jobban megtámasztó alapot hozzon létre.

fogimplantátumok csontbeültetése

Miért lehet szükség csontbeültetésre?

Számos oka lehet annak, hogy a páciensnek csontpótlásra van szüksége a fogászati implantátum beültetése előtt:

  • Csontvesztés foghúzást követően: A fog eltávolítása után az adott területen az állcsont romlásnak indulhat a stimuláció hiánya miatt, ami a csont sűrűségének és térfogatának csökkenéséhez vezet.
  • Parodontális betegség: Az előrehaladott ínybetegség tönkreteheti a fogakat körülvevő csontot, így nem képződik elegendő csont az implantátum behelyezéséhez.
  • Sérülés vagy trauma: A fogak és az állkapocs sérülését okozó balesetek csontvesztéshez is vezethetnek.
  • Természetes eltérések a csontanatómiában: Egyes betegeknek természetesen elégtelen csontszerkezete van azon a területen, ahol implantátumokra van szükség.
  • A fogsorok hosszú távú használata: Azok a fogsorok, amelyek nem stimulálják az alatta lévő csontot, idővel hozzájárulhatnak a csontvesztéshez.

A csontátültetési eljárás

A fogászati implantátumok csontátültetése jellemzően ambuláns eljárásként történik helyi érzéstelenítésben vagy általános érzéstelenítésben, a komplexitástól és a páciens preferenciáitól függően. A lépések általában a következőket tartalmazzák:

  1. Értékelés és tervezés: A csonthiány felmérésére és a graft megtervezésére részletes képalkotó vizsgálatokat, például röntgen- vagy CT-vizsgálatokat alkalmaznak.
  2. Oltási anyag előkészítése: A kiválasztott csontgraft anyagot előkészítjük a behelyezéshez. Ha autograftot használnak, akkor azt ekkor gyűjtik be.
  3. Hely előkészítése: A graftot befogadó területet az ínyszövetben egy kis bemetszésen keresztül szabaddá teszik.
  4. A graft elhelyezése: A csontgraft anyagát arra a területre helyezik, ahol további csontra van szükség. Membránnal vagy csavarokkal rögzíthető.
  5. Zárás: A bemetszést összevarrjuk, és szükség esetén védőkötést alkalmazunk.
  6. Gyógyulás és integráció: A graftanyag elkezd integrálódni a meglévő csontba, ez a folyamat több hónapig is eltarthat. Ez idő alatt a betegeknek azt tanácsolják, hogy kövessenek speciális kezelési utasításokat a sikeres gyógyulás elősegítése érdekében.

Mire számíthatnak a betegek az eljárás után

A beavatkozás utáni kényelmetlenség általában enyhe, és a fogorvos vagy szájsebész által felírt fájdalomcsillapítókkal kezelhető. A duzzanat és a véraláfutás gyakori, de a műtétet követő napokban csökkenni fognak. 

A betegek speciális utókezelési utasításokat kapnak, amelyek magukban foglalhatják az étrendi korlátozásokat, a szájhigiénés gyakorlatokat és a gyógyulás nyomon követését célzó utólagos időpontokat.

A graft beépülése az állcsontba – olyan folyamat, amelyet csontosodásnak neveznek – időbe telik, gyakran több hónapig. Csak a folyamat befejezése után lehet beütemezni a fogbeültetési műtétet. A várakozás biztosítja, hogy az implantátum erős, stabil alapot kapjon, ami kulcsfontosságú a hosszú távú sikerhez.

A csontátültetés miértjének és mikéntjének megértése tisztázhatja a folyamatot a betegek számára, és rávilágíthat a fogászati technológia fejlődésére, amely lehetővé teszi az olyan kihívások leküzdését, mint a csontvesztés. Megfelelő tervezéssel, kivitelezéssel és utókezeléssel a csontátültetés jelentősen javíthatja a fogászati implantációs műtétek kimenetelét, segítve a betegeket a megérdemelt erős, egészséges mosoly elérésében.

Konzultáció

Konzultáció

Diagnosztika

Diagnosztika

Esztétikus tömések

Esztétikus tömések

Endodoncia / Gyökérkezelés

Endodoncia / Gyökérkezelés

Foghiányok pótlása

Foghiányok pótlása

Esztétikus fogpótlások

Esztétikus fogpótlások

Szájsebészet

Szájsebészet

Implantáció

Implantáció

Dentálhigiénia

Dentálhigiénia

Fogágybetegség kezelése

Fogágybetegség kezelése

Fogfehérítés

Fogfehérítés

Orvosaink

content/2022/pridental-team-elekes-zita.webp

Dr. Elekes Zita

Fogorvos
content/2022/pridental-team-prischetzky-tamas.webp

Dr. Prischetzky Tamás

Fogorvos

Pridental