A gyermekkori fogszuvasodás veszélyei

A fogszuvasodás a gyermekkor egyik leggyakoribb krónikus betegsége,ám kialakulása megelőzhető. Azok a gyermekek, akiknek gyenge szájüregi egészségük van felnőtt korban többet küzdenek a fogakat érintő betegségekkel.Tudja meg, hogyan védheti meg gyermeke fogait akár egy életen át. 

A kezeletlen fogszuvasodás  fájdalmat, fertőzéseket és problémákat okozhat az evésben, a beszédben és a tanulásban. Öt, 2-5 éves gyermek közül több mint 1-nél legalább egy tejfogában fogszuvasodás fedezhető fel.

  

 

gyerekfogászat

Jó fogászati ​​szokások tanítása

A gyermek fogainak megvédésének legjobb módja a helyes fogászati ​​szokások megtanítása. A napi rutin részeként gyorsan elfogadjaa gyerek a fogmosási szokást.Arra mindenképp érdemes odafigyelni , hogy lelkes résztvevője lehet a folyamatnak, de még nem rendelkezik kontrollal vagy koncentrációval ahhoz, hogy egyedül mossa meg a fogát. Felügyelni és segíteni kell i, hogy a fogkefével eltávolítsa az összes lepedéket  ami a  fogakon felhalmozódó puha, ragadós, baktériumokat tartalmazó lerakódás, amelyek fogszuvasodást okoznak. Figyelj azokra a barna vagy fehér foltokra, amelyek a korai romlás jelei lehetnek.

Az étrend és a fogak

Gyermekednek étrendje nagyon fontos az erős és egészséges fogak kialakulásához és fenntartásához. Hasznos jó kalciumforrásokat (joghurtot, brokkolit és tejet) érdemes bevinni gyermeked étrendjébe az erős fogak felépítésének elősegítése érdekében. Az egészséges táplálkozási szokások megtanítása a gyerekeknek az egész életen át tartó legjobb gyakorlatok közé tartozik. 




Fluor a fogakért 

A fluor a vízben természetesen előforduló elem. A szájban található baktériumok savat termelnek, ha az ember cukros ételeket fogyaszt. Ez a sav megemészti az ásványi anyagokat a fog felületéről, gyengébbé téve a fogat és növelve a fogszuvasodás kialakulásának esélyét.

A csapvíz fluoriddal történő ivása újjáépíti a fog felületét. A fluorid a fog erős és szilárd megtartásával megvédi a fogakat a szuvasodástól.



Fogászati ​​szűrések

Rendszeres fogászati ellenőrzések során a fogorvos ellenőrzi  gyermeked fogait és ínyét, hogy biztosítsa a száj egészségét. 

Fogorvosi ellenőrzések részeként a fogorvos meggyőződik arról, hogy a gyermek  minden foga normálisan fejlődik-e, és nincsenek-e fogászati ​​problémák, és további tanácsokat ad a megfelelő higiéniáról. Helyi fluoridoldatot is alkalmazhat, hogy extra védelmet nyújtson az fogszuvasodással  szemben. Ha olyan területen él, ahol a víz nem fluoridos, akkor fluoridcseppeket vagy rágótablettákat írhat fel kisgyermekének. 

Ha további útmutataásra , segítségre van szóksége a témáűval kapcsolatban keresd fel fogászatunkat!

Konzultáció

Konzultáció

Diagnosztika

Diagnosztika

Esztétikus tömések

Esztétikus tömések

Endodoncia / Gyökérkezelés

Endodoncia / Gyökérkezelés

Foghiányok pótlása

Foghiányok pótlása

Esztétikus fogpótlások

Esztétikus fogpótlások

Szájsebészet

Szájsebészet

Implantáció

Implantáció

Dentálhigiénia

Dentálhigiénia

Fogágybetegség kezelése

Fogágybetegség kezelése

Fogfehérítés

Fogfehérítés

Orvosaink

content/2022/pridental-team-elekes-zita.webp

Dr. Elekes Zita

Fogorvos
content/2022/pridental-team-prischetzky-tamas.webp

Dr. Prischetzky Tamás

Fogorvos

Pridental