A házi fogfehérítés veszélyei

Olcsó, gyors és nem kell szakrendelőbe járni. Ezek azok a leggyakrabban elhangzott érvek, melyek a házi fogfehérítés mellett szólnak.

A veszélyeiről azonban egyre kevesebben vesznek tudomást, pedig némelyike visszafordíthatatlan károkat okozhat a fogban.

fogfehérítés

A házi fogfehérítési eljárás során számtalan esetben még mindig a szódabikarbóna és a hidrogén-peroxid az, ami élen jár. Ezek mindegyike az alacsony árfekvése miatt közkedvelt. Természetesen a tinik egyre inkább ragaszkodnak az interneten, akár sztárok mosolyával is reklámozott egyéb termékekhez, ellenben ezek káros hatásait a használók vagy nem ismerik, vagy nem vesznek róla tudomást.

Pedig a fog egy életen át elkísér, ha vigyázunk rá.

Az első, és talán legfontosabb dolog megjegyeznünk, hogy a szuvasodott fogakat házi praktikákkal fehéríteni, több, mint veszélyes. Ilyenkor ugyanis a fog belső szerkezetébe juttatjuk az anyagot, ami rövid és hosszú távon is, a fogak szerkezetétől függően, hatalmas károkat okoznak a fognyaknál és a gyökereknél. A belső roncsolás mellett pedig mindenképp meg kell jegyezzük, hogy a fogzománc sem hálálja majd meg a hanyagságot, hiszen a fent említett házi fogfehérítéseknek köszönhetően a fogfelszín is vékonyodik, kopik, ez a folyamat pedig visszafordíthatatlan.

Kevesen tudják például, hogy a gyökérkezelt fogat teljesen más módszerekkel kell fehéríteni, mint a kezeletlen fogat, hiszen ott az elszíneződés belülről megy végbe, a vér és a kezelt gyökér elhalásának folyamata miatt, így ott a fehérítés minden esetben a fog belsejében kezdőik.

Ezért lehet az, hogy otthoni fehérítés esetén azt látjuk, hogy bár vannak árnyalatnyi eredmények, a gyökérkezelt fogak színe rikítóan szürke marad a többi foghoz képest, ez pedig korántsem hozza majd azt az esztétikai látványt, amit mi szeretnénk. 

Épp ezért minden esetben azt tanácsoljuk, hogy a fogakat a fehérítés megkezdése előtt minden esetben lássa fogszakorvos, annak érdekében, hogy a fogaink ne csak fehérek, de egészségesek is legyenek. Hiszen a fogaink állapotfelmérése, az esetleges szuvasodások kezelése és a fogkő eltávolítása minden esetben elengedhetetlen feltétele annak, hogy a fogfehérítési eljárás során, a fogra, és annak szerkezetébe bejuttatott kémiai anyagok minden esetben az egészséges mértéket ne haladják meg. 

Konzultáció

Konzultáció

Diagnosztika

Diagnosztika

Esztétikus tömések

Esztétikus tömések

Endodoncia / Gyökérkezelés

Endodoncia / Gyökérkezelés

Foghiányok pótlása

Foghiányok pótlása

Esztétikus fogpótlások

Esztétikus fogpótlások

Szájsebészet

Szájsebészet

Implantáció

Implantáció

Dentálhigiénia

Dentálhigiénia

Fogágybetegség kezelése

Fogágybetegség kezelése

Fogfehérítés

Fogfehérítés

Orvosaink

content/2022/pridental-team-elekes-zita.webp

Dr. Elekes Zita

Fogorvos
content/2022/pridental-team-prischetzky-tamas.webp

Dr. Prischetzky Tamás

Fogorvos

Pridental