A legtöbben ezért fordulnak fogorvoshoz ha kitört a foguk

Mi jut eszedbe a törött fogról ….. ? Zavaró , fájdalmat okoz,esztétikailag problémás valamint hatással van a mindennapokra. A jó hír az, hogy a gyökérkezelés gyakran megmentheti a törött fogakat attól, hogy hosszan tartó kényelmetlenséget okozzon, kiessen vagy kihúzásra kerüljön.

A törött fog gyökérkezelése

A törött fog gyökérkezelése általában biztonságos eljárás, megbízható eredménnyel, amelyre akkor lehet szükség, ha kevésbé invazív eszközökkel nem sikerül megmenteni a törött fogat és enyhíteni a tüneteket. 

Az alábbiakban felvázoljuk, mikor lehet szükség gyökérkezelésre a törött fog megmentéséhez.

Mikor szükséges a gyökérkezelés?

Gyökérkezelésre akkor lehet szükség, ha a fog törése a foggyökér felé nyúlik, és különösen akkor, ha a pulpa sérült. Ha a fog nem törött el súlyosan, akkor a fog egészségének és megjelenésének helyreállításához csak a fogászati ​​ragasztás vagy egy korona felhelyezése szükséges. Kezelésként fogászati ​​röntgen felvételt készítünk  majd az ezt követő konzultáció során végzett szájvizsgálat segítségével felmérjük a károsodás súlyosságát és kezelési javaslatot teszünk Önnek.

Hogyan történik a gyökérkezelés?

A gyökérkezelés magában foglalja a sérült vagy beteg fogpép eltávolítását, és a fog tömítését. A legtöbb esetben a törött fog koronát kap gyökérkezelés után, hogy az helyreállítsa méretét, alakját és megjelenését, valamint megóvja a további károsodásoktól.

Milyen hosszú távú kilátások vannak egy törött fogra gyökérkezelés után?

Sokan gyökérkezeléssel több évtizeddel meghosszabbíthatják sérült foguk élettartamát, míg a törött fog megfelelő kezelésének elmulasztása gyakran a fog idő előtti elvesztéséhez vezet. Ezért is nem győzzük elégszer hangsúlyozni , hogy a rendszeres fogászati vizsgálatokat ajánlott félévente megtenni.

Milyen kockázatokkal jár, ha nem kezeljük azonnal a törött fogat?

Mint már említettük, a kezeletlenül hagyott törött fogak gyakran elvesznek a károsodás után. Ezenkívül a törött fog egyéb száj-egészségügyi problémákhoz is vezethet, mint például a fogfertőzés, amely továbbterjedhet. Az állkapocs csontvesztése sorvadás következtében fordulhat elő amikor a fog kiesik és nem pótolják implantátummal vagy csontgrafttal.

Gyökérkezeléssel megmentheti törött fogát

A gyökérkezelés egy módja annak, hogy megóvjuk a törött fogat attól, hogy ki kelljen húzni vagy ne okozzon fokozott kényelmetlenséget. Ha kitört a foga és szeretne többet megtudni kezelési lehetőségeiről vegye fel a kapcsolatot fogorvosi rendelőnkkel még ma.

Konzultáció

Konzultáció

Diagnosztika

Diagnosztika

Esztétikus tömések

Esztétikus tömések

Endodoncia / Gyökérkezelés

Endodoncia / Gyökérkezelés

Foghiányok pótlása

Foghiányok pótlása

Esztétikus fogpótlások

Esztétikus fogpótlások

Szájsebészet

Szájsebészet

Implantáció

Implantáció

Dentálhigiénia

Dentálhigiénia

Fogágybetegség kezelése

Fogágybetegség kezelése

Fogfehérítés

Fogfehérítés

Orvosaink

content/2022/pridental-team-elekes-zita.webp

Dr. Elekes Zita

Fogorvos
content/2022/pridental-team-prischetzky-tamas.webp

Dr. Prischetzky Tamás

Fogorvos

Pridental