A szájsebészet szerepe a fogágybetegségek kezelésében

A fogágybetegség, amelyet általában ínybetegségnek is neveznek, világszerte milliókat érint. Az íny gyulladása jellemzi, és előrehaladhat, hogy hatással lehet a fogakat tartó csontra, ami kezelés nélkül a fogak elvesztéséhez vezethet. 


Mi is az a fogágybetegség?

A fogágybetegség a lepedék, a baktériumok ragadós filmrétegének felhalmozódásával kezdődik a fogakon és az ínyen. Ha a lepedéket nem távolítják el, fogkővé keményedhet, súlyosbítva az ínygyulladást, amely a fogágybetegség legkorábbi stádiumához vezethet. Beavatkozás nélkül a fogínygyulladás periodontitissé alakulhat át, ahol az íny és a csont belső rétege eltávolodik a fogaktól, zsebeket képezve, amelyek összegyűjtik a törmeléket és megfertőződhetnek. A betegség előrehaladtával a zsebek mélyülnek, további ínyszövetek és csontok pusztulnak el, a fogak pedig kilazulhatnak, így esetlegesen az eltávolitásuk is szükséges lesz.

Nem sebészeti kezelések

A parodontális kezelés célja a fogak körüli zsebek alapos megtisztítása és a környező csontok károsodásának megelőzése. A kezdeti kezelések nem sebészeti jellegűek, és magukban foglalhatják a hámlást és a gyökérgyalulást. A hámlás során eltávolítják a lepedéket és a fogkövet a fogak felszínéről és az íny alól. A gyökérgyalulás kisimítja a gyökérfelszínt, megakadályozva a fogkő és a bakteriális endotoxin további felhalmozódását. Ezek a kezelések, a jobb otthoni ápolás és a rendszeres fogorvosi látogatások mellett számos parodontális betegség kezelését is lehetővé teszik.

szajsebeszet szerepe a fogagybetegsegek kezeleseben

Mikor válik szükségessé a szájsebészeti beavatkozás? 

Előrehaladott parodontitisben szenvedő betegeknél, vagy akik nem reagáltak megfelelően a nem sebészeti kezelésekre, szájsebészeti beavatkozásra lehet szükség. Íme néhány gyakori szájsebészeti beavatkozás, amelyet a parodontális betegség kezelésére használnak:

  • Zsebcsökkentő műtét (Flap Surgery): Ez az eljárás kis bemetszéseket tartalmaz az ínyben, így az ínyszövet egy része visszaemelhető, szabaddá téve a gyökereket a hatékonyabb hámlás és gyökérgyalulás érdekében. Mivel a parodontális betegség csontvesztést okoz, az alatta lévő csontot újra lehet alakítani, mielőtt az ínyszövetet visszavarrják a helyére. A cél a parodontális zsebek mélységének csökkentése, hogy könnyebben tisztíthatóak legyenek.
  • Regeneratív eljárások: Ha a fogait tartó csont megsemmisült, javasolhatók regeneratív eljárások az elveszett csontok és szövetek regenerálására. Ez a folyamat gyakran magában foglalja az ínyszövet visszahajtását, a betegséget okozó baktériumok eltávolítását, majd graftok (például csontgraftok), membránok vagy szövetstimuláló fehérjék felhasználását, hogy ösztönözzék a szervezet természetes csont- és szövetregeneráló képességét.
  • Lágyszövet graftok: Az íny recessziója, amikor az ínyszövet elhúzódott a fogaktól, szabaddá téve a gyökereket, szintén kezelhető ínygrafttal. Egy darab szövetet veszünk a száj tetejéről vagy más donorforrásból, és azzal fedjük le a kitett gyökeret. Ez segíthet csökkenteni a fogíny további recesszióját, elfedi a szabaddá váló gyökereket, és esztétikusabb megjelenést kölcsönöz a fogainak.
  • Csontátültetés: A regeneratív eljárásokhoz hasonlóan a csontátültetést akkor alkalmazzák, ha a fog gyökereit körülvevő csont elpusztult. A graft állhat a saját csontjának kis töredékeiből, vagy a csont lehet szintetikus vagy adományozott. Segít megelőzni a fogvesztést azáltal, hogy a fogait a helyén tartja. Ezenkívül platformként szolgál a természetes csontok újranövekedéséhez.

A szájsebészet előnyei a fogágybetegségek kezelésében

A szájsebészet számos előnnyel jár az előrehaladott fogágybetegségben szenvedő betegek számára. Azáltal, hogy közvetlenül kezeli a nem sebészeti módszerekkel hatékonyan nem tisztítható mély zsebeket, a műtét megállíthatja a betegség progresszióját. Ezenkívül a regeneratív eljárások helyreállíthatják az elveszett csontokat és szöveteket, erősebb alapot biztosítva a meglévő fogaknak, és javítva a természetes fogak megőrzésének esélyét egy életen át.

Ha periodontális betegséggel diagnosztizálták, döntő fontosságú, hogy konzultáljon fogorvosával vagy parodontológusával, hogy meghatározza az Ön speciális igényeinek leginkább megfelelő kezelési tervet. 

Konzultáció

Konzultáció

Diagnosztika

Diagnosztika

Esztétikus tömések

Esztétikus tömések

Endodoncia / Gyökérkezelés

Endodoncia / Gyökérkezelés

Foghiányok pótlása

Foghiányok pótlása

Esztétikus fogpótlások

Esztétikus fogpótlások

Szájsebészet

Szájsebészet

Implantáció

Implantáció

Dentálhigiénia

Dentálhigiénia

Fogágybetegség kezelése

Fogágybetegség kezelése

Fogfehérítés

Fogfehérítés

Orvosaink

content/2022/pridental-team-elekes-zita.webp

Dr. Elekes Zita

Fogorvos
content/2022/pridental-team-prischetzky-tamas.webp

Dr. Prischetzky Tamás

Fogorvos

Pridental