Barázdazárás

A barázdazárás egy megelőző fogászati eljárás, mely főként gyermekfogászati beavatkozásként ismert, melynek célja, hogy megakadályozza a fogak felszínén lévő barázdákban a szuvasodást.

A barázdák olyan vékony rések, amelyek ideális életteret biztosítanak a fogszuvasodást okozó baktériumok számára, különösen, ha a foglepedék ásványi anyagokkal dúsul, és fogkővé válik. A barázdazárás révén a fogorvosok egy védőréteget képeznek a fogak felszínén, megakadályozva ezzel a baktériumok megtelepedését és a fogszuvasodás kialakulását.

barazdazaras

Előnyei

A barázdazárás előnyei közé tartozik, hogy hosszú távú védelmet biztosít a fogszuvasodás ellen, és segít a fogak egészségének megőrzésében. Különösen hasznos lehet azokban az esetekben, amikor a gyerekek szájhigiénéje nem megfelelő, és nagyobb eséllyel alakul ki náluk fogszuvasodás. A barázdazárás simább, könnyen tisztítható rágófelületet eredményez, és évekig védelmet nyújt a fogaknak.

Az eljárás menete

A barázdazárás négy fő lépésből áll:

1. Először is a kezelendő fogat alaposan megtisztítják egy polírozó kefével és pasztával.

2. Ezt követően a fogzománcot savazzák a barázdák mentén, hogy nagyobb tapadási felületet hozzanak létre a barázdazáró anyag számára.

3. Ezután a barázdazáró anyagot helyezik be, amely lehet üvegionomer cement vagy rezin. Ezek az anyagok képesek behatolni a fogkefe sörtéi számára elérhetetlen résekbe, és eltömíteni őket.

4. A kezelést követő kontrollvizsgálatok során a fogorvos ellenőrzi, hogy a barázdazáró anyag nem esett-e ki vagy kopott-e el.

Kinek ajánlott?

A barázdazárás alapvetően gyermekfogászati beavatkozás, és leggyakrabban 18 éves kor alatt ajánlott. Ideális esetben a fog áttörését követő 6 hónapon belül elvégzik a barázdazárást, különösen ha a fogazat mély barázdákkal és gödröcskékkel rendelkezik, amelyek nehezítik az öntisztulást. Ezen túlmenően a barázdazárás nagy segítség lehet olyan testi vagy szellemi fogyatékossággal élők számára is, akiknél problémás a megfelelő szájhigiénia fenntartása. Felnőtteknél ritkábban kerül sor barázdazárásra, de preventív céllal hasznos lehet, melyről érdemes konzultálni a fogorvossal.

Összességében elmondható, hogy a barázdazárás egy egyszerű, fájdalommentes, és költséghatékony módszer a fogszuvasodás megelőzésére, ami hosszú távú védelmet biztosít fogainknak. 

Konzultáció

Konzultáció

Diagnosztika

Diagnosztika

Esztétikus tömések

Esztétikus tömések

Endodoncia / Gyökérkezelés

Endodoncia / Gyökérkezelés

Foghiányok pótlása

Foghiányok pótlása

Esztétikus fogpótlások

Esztétikus fogpótlások

Szájsebészet

Szájsebészet

Implantáció

Implantáció

Dentálhigiénia

Dentálhigiénia

Fogágybetegség kezelése

Fogágybetegség kezelése

Fogfehérítés

Fogfehérítés

Orvosaink

content/2022/pridental-team-elekes-zita.webp

Dr. Elekes Zita

Fogorvos
content/2022/pridental-team-prischetzky-tamas.webp

Dr. Prischetzky Tamás

Fogorvos

Pridental