Barázdazárás, mint megelőzés

Nem tudjuk elégszer hangsúlyozni, mennyire fontos a prevenció, a megelőzés, különösen gyermekkorban, amikor még roppant sérülékenyek a fogak.

barazdazaras

Ebben a korban még inkább elengedhetetlen a rendszeres, minél alaposabb fogmosás, az alacsony cukor tartalmú ételek, italok fogyasztása. Amennyiben ezekre nem ügyel, szinte biztosan borítékolható, hogy gyermeke fogai elkezdenek majd szuvasodni.

Létezik azonban egy fogászati eljárás, amivel megelőzhetjük a fogszuvasodás kialakulását (persze ez nem jelenti azt, hogy nem kell továbbra is odafigyelni a megfelelő szájhigiénia betartására).

Ez az eljárás az úgynevezett “barázdazárás”, melynek célja, hogy az őrlőfogak mély barázdáit (gödröcskéit) egy fényre kötő, folyékony műanyag segítségével lezárjuk, így a szuvasodást okozó baktériumok nem tudnak „megülni” bennük, ezzel pedig jelentősen csökkenteni tudjuk a gyermekkori fogszuvasodás kialakulását.

Ezt a technikát nem igazán szokás tejfogakon alkalmazni, azonban amint áttörtek az első maradó fogak, már érdemes megnézetni gyermeke fogait, mennyire mélyek a barázdák, szükséges-e azok zárása.

A legideálisabb időpont a barázdazárás elvégzésére, nagyjából a gyermek 6-8 éves korában van. A kezelés egyes esetekben akár felnőttkorban is hatékony lehet, ekkor viszont már úgynevezett “kiterjesztett barázdazárásról” beszélünk.

Fontos tudnia, hogy az eljárás teljesen fájdalommentes és biztonságos, így mindenképpen érdemes elgondolkodnia rajta a fogszuvasodás kialakulásának elkerülése érdekében.

Konzultáció

Konzultáció

Diagnosztika

Diagnosztika

Esztétikus tömések

Esztétikus tömések

Endodoncia / Gyökérkezelés

Endodoncia / Gyökérkezelés

Foghiányok pótlása

Foghiányok pótlása

Esztétikus fogpótlások

Esztétikus fogpótlások

Szájsebészet

Szájsebészet

Implantáció

Implantáció

Dentálhigiénia

Dentálhigiénia

Fogágybetegség kezelése

Fogágybetegség kezelése

Fogfehérítés

Fogfehérítés

Orvosaink

content/2022/pridental-team-elekes-zita.webp

Dr. Elekes Zita

Fogorvos
content/2022/pridental-team-prischetzky-tamas.webp

Dr. Prischetzky Tamás

Fogorvos

Pridental