Elképesztő, hogy milyen eszközökkel dolgoznak a fogorvosok

Gondoltad volna, hogy egy fogászati rendelőben helyet kap a véső, bárd, kapa, kanál formájú eszközök illetve a faragó és a gyémántfúró? Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az említett eszközök nem pont ugyanúgy néznek ki, mint amit más szakmák gyakorlói, vagy az ezermesterek használnak. Viszont hasonló célt szolgálnak. Ugyanis lehetővé teszik, hogy fúrással, faragással a fog megmunkálásával visszaállítsák annak egészségét.

Egy fogászati kezelés során többféle eszközt használunk melyek közül néhányat bemutatunk , hogy te is értsd mi történik  amikor meghallod a fúró hangját. A különböző típusú fogorvosoknak speciális eszközökre lehet szükségük, a szakterületük igényeinek megfelelően, azonban néhány eszköz alapvető felszerelés minden fogorvosi rendelő számára.

Egy fog tömése a megfelelő eszközökkel 

A beteg fog vizsgálatához először is szükségünk van néhány speciális eszközre a mint például a fogászati tükrök. Az állapotfelméréshez alkalmazott műszerek esetében nagyon fontos, hogy a szájüreg vizsgálatára alkalmasak legyenek. Jellemzően hosszú a nyelük, jól kézbe simulnak és könnyen forgathatóak.

A probléma fogászati feltárását követően kezdődik a fertőzött fogrész kitisztítása és az üreg kialakítása (cavitas) amit a megfelelő anyaggal aztán betömünk. A probléma súlyosságától, a fog károsodásának mértékétől és milyenségétől függően  gépi rásegítéssel vagy pusztán kézi eszközökkel érjük el a kívánt eredményt.A cavitas kialakítása történhet tehát gép által forgatott műszerekkel és kézi eszközökkel egyaránt.Az eljárás során a sérült zománcot és a felpuhult dentint eltávolítjuk kaparással, véséssel vagy fúró (akár gyémántfúrók) segítségével.

Ezután jöhet a megbeszélés. Mire kell figyelni a kezelés után a teljes gyógyulás érdekében illetve mikor szükséges kontroll vizsgálatot tartani.Egyrészt azért, mert vannak olyan folyamatok, amik szinte láthatatlanok, a háttérben zajlanak és a korai felismerésükkel megelőzhetőek, megállíthatóak mint például a fogszuvasodás.

Azért is érdemes elmenni (fél)évente fogászati szűrésre mert ilyenkor a fogunkon túl a szájunkat, a szájüreget is megvizsgálja az orvos (a szájüregi rák az okozta halálozásban Magyarország Európában előkelő helyen áll) és ilyenkor vizsgálja meg a töméseket is.

De talán azért fontos, hogy megnyugodhassunk: nincs gond a fogunkkal, ínyünkkel, szánkkal.

A fogászati ellátás forradalmi változásokon ment keresztül az elmúlt években. A számítógépes tervezés és a korszerű technológiák fejlődése lehetőséget teremtett egy olyan magas színvonalú ellátásra, amelynek már semmi köze a pár évtizeddel ezelőtti fogászathoz, fogorvosi ellátáshoz.A modern technológiák alkalmazása nem csupán nagy szakértelmet és tapasztalatot kíván, de nem lehetséges modern szerszámok, eszközök nélkül sem.

A félelem ma már, csak kifogás. Látogass el hozzánk és győződj meg róla , hogy nálunk a legjobb kezekben vagy!

Konzultáció

Konzultáció

Diagnosztika

Diagnosztika

Esztétikus tömések

Esztétikus tömések

Endodoncia / Gyökérkezelés

Endodoncia / Gyökérkezelés

Foghiányok pótlása

Foghiányok pótlása

Esztétikus fogpótlások

Esztétikus fogpótlások

Szájsebészet

Szájsebészet

Implantáció

Implantáció

Dentálhigiénia

Dentálhigiénia

Fogágybetegség kezelése

Fogágybetegség kezelése

Fogfehérítés

Fogfehérítés

Orvosaink

content/2022/pridental-team-elekes-zita.webp

Dr. Elekes Zita

Fogorvos
content/2022/pridental-team-prischetzky-tamas.webp

Dr. Prischetzky Tamás

Fogorvos

Pridental