Élpótlás, avagy a szobrászat új műfaja

Ki ne találkozott volna már a letört fogak problémájával. Nem kell hozzá elesnünk, bőven elegendő, ha a fog elkopik, vagy keményebb darabba harapunk, és a fogaink, leginkább a metszőfogak azonnal letörnek.

Ilyen esetekben a legegyszerűbb, ha a letört darabot azonnal a fogorvosi rendelőbe visszük, hiszen jó eséllyel vissza lehet ragasztani.

De mi történik akkor, ha ez lehetetlen, és üres kézzel, ámde letört foggal, vagy fogakkal megyünk a fogászatra?

letortfog

Gyakori probléma a letört fog

Az ilyen esetek általában a metszőfogak balesete, hiszen számos esetben elvékonyodhat a fogfelszín, ami utána könnyen törhet. Arról nem is beszélve, hogy balesetek esetén is, elhelyezkedéséből kifolyólag az egyik legsérülékenyebb helyen, elől található.

Ha ragaszthatunk, akkor sima ügy a letört darab pótlása, ha azonban ezt nem tehetjük meg, akkor nincs más választás, mint újraépíteni a fogat. Az eljárás majdnem olyan, mintha tömnénk, hiszen a hozzá használt anyag majdnem ugyanaz. Azzal a különbséggel, hogy ebben az esetben figyelembe vesszük az eredeti fog színét, szerkezetét, és a letört darab nagyságát. Hiszen fontos, hogy az építés után, annak szilárdsága, keménysége és használhatósága semmilyen körülmények között ne szenvedjen csorbát, és ugyanazt az életminőséget adhassa a viselőjének, mint korábban.

Természetesen vannak olyan törések, melyeket ezzel a módszerrel nem lehet megoldani, ilyenkor a korona lesz a megoldás, mely semmivel sem lesz különb, mint az eredeti fogak. A régi eljárásokkal szemben ma már minden esetben lehetőség van olyan korona elkészítésére, melyek megszólalásig hasonlítanak az eredeti fogakhoz, és egyáltalán nem látszik, hogy korona van a fogra ráhúzva.

Épp ezért a számtalan lehetőség mellett egyáltalán nem kell attól tartani, hogy a letörött fog nem kezelhető. Annál is inkább kiemelten fontos ez, hiszen, ha a fogat ebben az esetben nem pótoljuk, nem kezeljük, azonnal megindulhat a szuvasodási folyamat, mely gyakran vezethet a fog végleges elvesztéséhez, arról nem is beszélve, hogy esztétikailag is romboló hatású a szúvas metszőfog.

Konzultáció

Konzultáció

Diagnosztika

Diagnosztika

Esztétikus tömések

Esztétikus tömések

Endodoncia / Gyökérkezelés

Endodoncia / Gyökérkezelés

Foghiányok pótlása

Foghiányok pótlása

Esztétikus fogpótlások

Esztétikus fogpótlások

Szájsebészet

Szájsebészet

Implantáció

Implantáció

Dentálhigiénia

Dentálhigiénia

Fogágybetegség kezelése

Fogágybetegség kezelése

Fogfehérítés

Fogfehérítés

Orvosaink

content/2022/pridental-team-elekes-zita.webp

Dr. Elekes Zita

Fogorvos
content/2022/pridental-team-prischetzky-tamas.webp

Dr. Prischetzky Tamás

Fogorvos

Pridental