Ezt a 6 vitamint próbáld ki ősszel is a ragyogó fogakért

Vége a nyárnak és beköszöntenek a hűvösebb napok. . Ezért itt az idő , hogy feltöltsük a vitamin raktárakat. Segítségünkre van ilyenkor ősszel , hogy bőven kaphatunk idény zöldségeket és gyümölcsöket amelyekből változatos, vitamindús ételeket készíthetünk. Most sorra vesszük azokat a vitaminokat és nyomelemeket amelyek nélkülözhetetlenek fogaink egészségéhez.

A vitamin

A felnőtt lakosság jelentős része szenved a fogínygyulladás okozta problémáktól. A kellemetlen tünetek kezelésében és megelőzésében nagy szerepe van a vitaminoknak. Ilyen az A vitamin ami serkenti a sebgyógyulást valamint növeli a nyálkahártya fertőzésekkel szembeni ellenálló képességét. Ősszel a szezonális zöldségek közül válasszuk a sárgarépát. Ez a vitaminbomba igen gazdag béta-karotinban amely a szervezetben A vitaminná alakulva fejti ki a jótékony hatását. 

C vitamin 

Ennek a vitaminnak a fogíny és a fogágy egészsége szempontjából van jelentős szerepe.Hiányát a szájüregben nyálkahártya vérzések vagy foghullás formájában észlelhetjük.Segíti a fogíny regenerációját és segít a parodontitist okozó baktériumok elleni védekezésben. Idénygyümölcsként fogyasszon sok érett szilvát, körtét. A frissen fogyasztott zöldségek közül a brokkoli, karfiol,édeskömény, karalábé, paprika és kelbimbó tartalmaz magas mennyiségű C vitamint.

D vitamin

Jelentős szerepe van a csontok képződésében és fogaink erősségét és stabilitását képes biztosítani. A D vitamin előanyagát a szervezet maga képes előállítani azonban ez csak UV fény hatására alakul át D vitaminná. Elengedhetetlen feladata van a kalcium felvételnél ugyanis ez a vitamin építi be a kalcium sókat a csontjainkban és a fogainkban. Kiegyensúlyozott táplálkozással lehetősége van a D vitamint pótolni. Pisztráng, makréla,szardínia,máj,tej,tojás és a hering nagy mennyiségű D vitamint tartalmaz.

Kalcium

A kalcium minden élő sejt építőköve, épp ezért nélkülözhetetlen a szervezet számára. A csontok és fogak építőanyaga, de emelett a véralvadáshoz, idegrendszer és izmok működéséhez is nagy szükség van rá. A csontritkulás elkerülésében tud segíteni a tudatos kalcium bevitel. A kalciumot sok étel és ital  tartalmazza ezért úgy tűnhet, hogy nagyon egyszerűen hozzájuthatunk. Ám egy felnőtt napi bevitele 800-1200 mg kalcium. Tejtermékekben,olajos magvakban, babban,lazac és brokkoliban gazdagon fellelhető. Ősszel fogyasszunk diót és sütőtököt ezzel is segítve a kalcium normál szintjének fenntartását.

Foszfor 

A kalciummal együtt a foszfor fontos alkotóeleme a csontoknak és a fogaknak. A D vitamin segíti a foszfor és a kalcium felvételét és nagyon fontos ezek aránya. Utóbbi megtalálható a sajtokban, a szójalisztben , a búzacsírában és a zabpehelyben.

Fluor

Hatékonyan segít a fogszuvasodás elkerülésében. Beépül a fogakba és gondoskodik a fogzománc szilárdságáról. Megakadályozza a szuvasodást okozó baktériumok szaporodását. A fogak egészségéhez tehát, szükség van egy sor vitaminra és ásványi anyagra. A legjobb , ha ezeket természetes forrásból biztosítjuk , vagyis egészségesen , változatosan és kiegyensúlyozottan táplálkozunk.

Összegezve a vitaminok és ásványi anyagok fontosak a fogak és a száj egészsége szempontjából. Az egészséges és változatos táplálkozás biztosítja a megfelelő vitamin ellátottságot. Amennyiben vitaminkészítmények szedésére kerül sor egyeztessen orvosával.

Konzultáció

Konzultáció

Diagnosztika

Diagnosztika

Esztétikus tömések

Esztétikus tömések

Endodoncia / Gyökérkezelés

Endodoncia / Gyökérkezelés

Foghiányok pótlása

Foghiányok pótlása

Esztétikus fogpótlások

Esztétikus fogpótlások

Szájsebészet

Szájsebészet

Implantáció

Implantáció

Dentálhigiénia

Dentálhigiénia

Fogágybetegség kezelése

Fogágybetegség kezelése

Fogfehérítés

Fogfehérítés

Orvosaink

content/2022/pridental-team-elekes-zita.webp

Dr. Elekes Zita

Fogorvos
content/2022/pridental-team-prischetzky-tamas.webp

Dr. Prischetzky Tamás

Fogorvos

Pridental