Ezt neked is tudnod kell a fogszabályzásról

Bár a fogszabályzásnak leginkább az általa nyerhető esztétikai előnyök jelentik a vonzerejét, a rendezetlen fogsor veszélyeket is rejt magában. Mivel a torlódott fogazatot nehezebb tisztán tartani, a megmaradó lepedék hosszú távon fogszuvasodáshoz vezethet. Ráadásul a szájban végbemenő folyamatoknak köszönhetőn könnyen fogínygyulladás alakulhat ki, amely kezeletlenül akár a fogak kilazulását és elvesztését is eredményezheti.

Más olyan problémák is vannak, amelyek felnőttkorban is eredményesen kezelhetők. Ilyen például, amikor rések vannak a fogak között, illetve, ha bizonyos fogak a kelleténél előrébb, hátrébb vagy ferdén állnak. A fogszabályozás megelőzheti az olyan rendellenességeket, mint a mély- és a keresztharapás okozta gyakori állkapocs-ízületi problémák, amelyek a mindennapokat is jelentősen megnehezíthetik. A felnőttkori szabályozás előkészítheti akár a fogpótlásokat is, és optimális feltételeket teremthet a későbbi fogpótlások kivitelezéséhez.

Számtalan oka lehet egy mai felnőttnek a fogszabályozás elkezdésére:

  • Lehet, hogy egyszerűen csak harmonikus megjelenést szeretne valaki, mert egy előreálló, torlódott, vagy szétálló fogsor akár 10 évet is öregíthet rajtunk, hiszen a mosolyunk a nap 24 órájában velünk van! Ha eszünk, beszélünk, nevetünk.
  • Lehet egészségügyi oka, mert a torlódott fogak nehezebben tisztíthatóak, romlékonyabbak, könnyebben fogkövesednek és a rossz terhelhetőség korai fogkilazuláshoz vezet.
  • Fogorvosunk ajánlhatja, mert például csak így tud fix fogpótlást készíteni nekünk.
  • Fáradékonyság, gyakori fejfájás, hát és tarkófájás: mindezt okozhatja ha a két fogsor nem megfelelően találkozik, ennek következtében az állkapocsízület, izom-izületi-idegi komplexum működése zavart szenved és hosszú távon maradandó károsodást okoz.
  • Ha állkapcsunk fáj, feszül, kattog.
  • Foghiányunk van, ezért így most egyszerre 2 dolgot is megoldhatunk, mivel a foghiány miatt kialakult hely felhasználásával elsimítható a rendellenesen álló fogazat.

A fogszabályozást mindenképpen egy teljeskörű fogászati felmérésnek kell megelőznie. Amennyiben sikeresen visszaállt a fogak és a száj egészsége, vagyis egészséges a fogíny, be vannak tömve a lyukas fogak, és a szakember eltávolította a fogköveket, következhet maga a szabályozás. Ebben a fázisban lehet eldönteni, hogy kivehető és rögzített legyen a készülék.

Kivehető vagy rögzített fogszabályzót válasszunk ?

A naponta legalább 12 órán át viselendő kivehető fogszabályzóval a kevésbé látványos foghibákat szoktuk kijavítani. Nagy előnye, hogy olyan alkalmakkor, amikor e nélkül szeretnénk megjelenni, bátran kivezetjük. Gyerekeknél 12-13 éves korukig használják, ezután már állandó fogszabályzó ajánlott.

A hosszú távon hordandó, rögzített fogszabályzóknak több fajtája van, amelyek közül a hagyományos, fém fogszabályzó éjjel-nappal kell viselni, és 3-4 hetente a fogorvos által meghúzatni (aktiválni). Az állandóan viselendő eszközök is lehetnek a fog színével megegyezőek. Ezek az úgynevezett láthatatlan fogszabályzók a „drótosnál” diszkrétebb, elegánsabb készülékek, esztétikailag sokkal kevésbé zavaróak. Más, alig észrevehető megoldás is szóba jöhet, de erről minden esetben a cél és a lehetőségek pontos ismeretében lehet dönteni.

Kiemelt szolgáltatások