Ezt te sem tudtad a fogbeültetésről!

Ha valakinek hiányoznak a fogai, az egyik javaslat a pótlásra a fogbeültetés. Ennek az egyik módja az implantátumokkal való pótlás amelyek az állcsontba vannak rögzítve. Gyakorlatilag ezzel megakadályozzuk a csontvesztést  és ugyan olyan stabil mint a normál fogak. A csontba való beépülésük miatt az implantációs eljárás hosszabb ideig tart, mint más helyettesítési lehetőségek ám egy élethosszig tart, tisztán tartásuk pedig nagyon egyszerű.

Az implantációs eljárás

Az első konzultáció alkalmával a fogorvos egy állapotfelmérést végez annak érdekében, hogy kiderüljön az , hogy a  páciensnél végezhető-e fogászati ​​implantátum beültetés. Ha igen, akkor egy hosszabb folyamat veszi kezdetét , ám ettől ne riadjunk meg. 

1.Foghúzás

Ez a folyamat az első lépés , azonban erre nincs szüksége minden páciensnek. Amennyiben sérült vagy szuvas fog található a szájüregben azt mindenképpen szükséges eltávolítani. Ez körülbelül két héttel megnöveli a beavatkozás idejét, mivel a területnek meg kell gyógyulnia a következő lépés előtt.

2.Csontpótlás

A legtöbb betegnél a csontpótlás  sem része a folyamatnak. Ez csak akkor fordul elő, ha a páciens állcsontja nincs megfelelő állapotban ahhoz hogy a fogászati ​​implantátumot megtudja tartani. Ebben az esetben viszont készülni kell arra , hogy maga a fogbeültetési folyamat hossszabb időt vesz igénybe , hiszen a csontpótlás alkalmával akár több beavatkozás is történhet amelynek gyógyulási ideje hosszabb. Azt , hogy pontosan mégis mennyi időt vesz igénybe ebben az esetben nem tudjuk megmondani , mivel nagyon esetfüggő de 3 hónaptól akár egy évig is tarthat.
Ez azonban ne szegje kedvét , hiszen egy életen át tartó stabil megoldást garantál ez az eljárás. 

3.Implantátum beültetés

A tényleges eljárás első lépése az implantátum beültetése, amely egy titán rúd. Az ínyben egy vágást készít az orvos , hogy feltárja az állcsontot. Ezután a rudat a csontba helyezi, és ez szolgál a műfog alapjaként. A behelyezendő implantátumok számától függően ez a beavatkozás akár  két órát is igénybe vehet.

A következő lépés előtt  meg kell várni , hogy a behelyezett rudak megfelelően alkalmazkodjanak a csontszövetekkel . Ez a folyamat legfeljebb hat hónapig tarthat az alsó állkapocsban és akár hét hónapig a felső állkapocsban.

4.A műcsonk elhelyezése

Ha a műtéti területek meggyógyultak és a csontosodás megtörtént, ideje felhelyezni a műcsonkot. Ez a darab rögzíti a maradandó fogat a helyén. Ennek a lépésnek a felépülési ideje körülbelül két hét.

4.Ideiglenes fogpótlás

A műcsonk behelyezése után a fogorvos lenyomatot vesz a szájról és a fogakról. Ezt használják a koronák elkészítésére, amelyekből a műfogak állnak. Körülbelül hat hétig tart az állandó koronák elkészítése, ezért időközben ideiglenes koronákat használunk. Ezeket a műcsonk helyének a  gyógyulása után helyezzük el.

5.Állandó korona rögzítés

A fogbeültetési eljárás utolsó lépése a maradandó koronák felhelyezése. Ezeket csavarozzák vagy ragasztják az oszlopokba az erős tartás érdekében. Ezt követően a pácienst egy utóellenőrző vizsgálatra hivjuk , hogy megbizonyosodjunk arról , hogy minden rendben van . A fogak a helyükön vannak , jól vannak rögzítve és nincs semmi  zavaró a viselésében . 

Következtetés

A fogászati ​​implantátumok népszerű fogpótlási lehetőségek, mivel úgy néznek ki és úgy működnek, mint a valódi fogak. Bár az eljárás hónapokig tart, az implantátumok gondozása egyszerű, és egy életen át tartanak.

A teljes idő különböző tényezők függvényében változik, de az átlagos megvalósítási idő 10 hónaptól két évig terjed.

Konzultáció

Konzultáció

Diagnosztika

Diagnosztika

Esztétikus tömések

Esztétikus tömések

Endodoncia / Gyökérkezelés

Endodoncia / Gyökérkezelés

Foghiányok pótlása

Foghiányok pótlása

Esztétikus fogpótlások

Esztétikus fogpótlások

Szájsebészet

Szájsebészet

Implantáció

Implantáció

Dentálhigiénia

Dentálhigiénia

Fogágybetegség kezelése

Fogágybetegség kezelése

Fogfehérítés

Fogfehérítés

Orvosaink

content/2022/pridental-team-elekes-zita.webp

Dr. Elekes Zita

Fogorvos
content/2022/pridental-team-prischetzky-tamas.webp

Dr. Prischetzky Tamás

Fogorvos

Pridental