Fogászati röntgen, panoráma röntgen

A röntgen olyan képalkotó technológia, ami pontos és részletes diagnózist ad a fogazat és állcsontok állapotáról, ezzel segítve a kezelést. 

Fogászati röntgen készítésére számos fogászati kezelés esetén szükség lehet. Legyen szó egyetlen fog kezeléséről (pl. Bölcsességfog eltávolítása, rejtett fogszuvasodás feltárása) vagy akár egész fogsorról (pl.: implantáció készítése, fogszabályozás), gyökérkezelésről, góckutatásról.

panoráma röntgen

A vizsgálat során kétdimenziós felvétel készül a felső és alsó fogsorról, foggyökerekről, idegek elhelyezkedéséről, a szabad szemmel nem látható íny alatti elváltozásokról, az állkapocs izületről és az arcüreg alsó részéről, vagyis a fogak és az íny állapotáról, a szájban meglévő megbetegedésekről és elváltozásokról. Éppen ezért nem kérdés, hogy a röntgen óriási segítség a fogorvosok, szájsebészek számára, már már a  rutindiagnosztika részévé vált, hiszen megkönnyíti a különféle fogászati beavatkozásokat, eljárásokat.



Miért fontos a fogászati röntgen készítése?

A fogászati röntgenfelvétel elkészítése nagyon sok fogászati kezelés esetében elengedhetetlen, hiszen ennek köszönhetően nyerhetünk teljes képet a kezelendő fogról, teljes fogsorról, gyökércsúcsokról, illetve csontállományról.

Fájdalmas-e a röntgen felvétel elkészítése?

Nem, a röntgen felvétel készítése közben Ön semmit nem érez.

Veszélyesek-e szervezetemre nézve a röntgen gép által kibocsátott sugarak?

A mai digitális panorámagépek már jóval kisebb sugárdózissal képesek képet alkotni, mint a korábbi hagyományos film alapú technikát alkalmazó társaik, illetve minden röntgen felvétel elkészítése előtt ólomköpeny felvétele szükséges a pácienseknek, mely a sugarak jó részétől véd, ezzel minimálisra csökkentve a sugárterhelést. Arról nem beszélve, hogy a fogászati radiológiában használt képalkotók lényegesen kisebb sugárterheléssel járnak, mint a hagyományos diagnosztikában alkalmazott eljárások. Csak hogy érzékelhető legyen a sugárzás mértéke: a napi háttérsugárzás okozta sugárterhelés körülbelül 8µSv, míg a kétdimenziós röntgenfelvételek esetében a sugárdózis 1-6 µSv között mozog. Tehát annyi sugárzás éri szervezetét, mint amikor egy nyári napsütötte napon a szabadban tartózkodik.

Fontos azonban azt tudni, hogy várandósság esetén nem végezhető el a vizsgálat, így a más állapot fennállásáról feltétlen tájékoztassa kezelőorvosát.

 panoráma röntgen

 

Szükségesek-e bármiféle előkészületek a röntgen előtt?

Nem, nem szükséges, csupán a különféle fémtartalmú tárgyakat kell eltávolítani (pl.:fülbevaló, nyaklánc, karkötő, pearcing, stb.) ugyanis ezek fém tartalmukból kiindulva szétszórják a röntgensugarakat, így fals képet mutathat a felvétel, ami miatt a röntgen elvégzése újra indokolttá válhat. Továbbá a különféle akadályozó kiegészítőket is szükséges a felvétel elkészítésének idejére kivenni/levenni, úgy mint szemüveg, hajgumi, hajcsat, stb.

Hányszor kell megcsinálni a felvételt?

Optimális esetben csak egyszer, azonban vannak esetek amikor indokolt lehet újabb felvétel készítése. Ilyen, ha a páciens felvétel készítés közben bemozdul, vagy akkor is, ha kezelőorvosa adott fogászati beavatkozás után friss képet szeretne kapni a megváltozott, új állapotról, például implantáció behelyezése esetén. Ezekről kezelőorvosa minden esetben tájékoztatja.

Konzultáció

Konzultáció

Diagnosztika

Diagnosztika

Esztétikus tömések

Esztétikus tömések

Endodoncia / Gyökérkezelés

Endodoncia / Gyökérkezelés

Foghiányok pótlása

Foghiányok pótlása

Esztétikus fogpótlások

Esztétikus fogpótlások

Szájsebészet

Szájsebészet

Implantáció

Implantáció

Dentálhigiénia

Dentálhigiénia

Fogágybetegség kezelése

Fogágybetegség kezelése

Fogfehérítés

Fogfehérítés

Orvosaink

content/2022/pridental-team-elekes-zita.webp

Dr. Elekes Zita

Fogorvos
content/2022/pridental-team-prischetzky-tamas.webp

Dr. Prischetzky Tamás

Fogorvos

Pridental