Fogat az ételért és az életért

Mindannyian tudjuk, hogy a fogaink nem csupán esztétikai szerepe miatt rendkívül fontos, de a jól megrágott étel az emésztés és a felszívódás miatt is rendkívül fontos szerepet játszik.

És ez nem holmi fogászati-gyógyászati marketing, hanem valóban így van. A szájban a rosszul összeaprított étel a gyomorba, majd a bélrendszerbe jutva közel sem tud úgy felszívódni, és a tápanyagok sem építik majd a szervezetet úgy, ahogyan mi gondolnánk.

Mert az emésztés a szájban kezdődik el.

Mindannyian hallottuk már ezt a mondatot, a jelentése azonban nem mindenkinek világos. A szájban a falat megrágása máris emészthető állapotúvá teszi az élelmet, melyet a nyálban található enzimek segítenek lebontani azokat.

content/blog/pridental-etel-fogak

Nyelés során a tápanyagok hasznosulnak a szervezetben, míg a salakanyagok kiürülnek. Ha az első fázis, tehát a rágás megfelelő volt.

A felnőtt fogazat 32 fogból áll.

Így megtalálhatóak a bölcsességfogak, a metsző, a kis- és nagyőrlő fogaink. Ezeknek mind, mind más a szerepe az étel aprításában, de mindegyiknek fontos feladata van a kiegyensúlyozott táplálkozás tekintetében.

A bölcsességfog

A szájüregben elhelyezkedő leghátsó őrlőfogakat hívjuk bölcsességfognak. Nevét onnan kapta, hogy ezek a fogínyből általában a felnőttkor küszöbén kezdenek el kibújni, nem kis riadalmat okozva az esetek többségében. Van, amikor a lassú növekedés miatt, mely akár évekbe is telhet, már azelőtt elromlik, hogy teljes valójában kifejlődhetne.

Ez megelőzhető, ha megfelelő időközönként ellátogatunk a fogorvoshoz, aki alaposan kitisztítja a bölcsességfogat, hogy az egészségesen fejlődhessen tovább. De vannak esetek, amikor a bölcsességfog az állkapocs helyhiánya miatt nem tud kibújni, vagy egyéb panaszok miatt kell eltávolítani.

Ezek esztétikai problémát nem okoznak, mivel leghátul helyezkednek el, így nem láthatóak. Azonban, mint minden lyukas fog, hatalmas galibát tudnak okozni egyéb szerveink felé haladva a gyulladásos folyamatban.

A metszőfog

Elől helyezkedik el a szánkban, laposak és élesek, épp azért, hogy a keményebb ételeket is szakításos harapással eltéphessük. Ezek szuvasodása azonnal látszik, valamint az étel harapása is nehézkessé válik, így a legkisebb jelnél is azonnal fogászati kezelés szükséges, mert később könnyen menthetetlen a fog és el kell távolítani.

A szemfog

Szintén tépő funkciót látnak el a harapás folyamatában, és a metszőfog mellett helyezkedik el. Ezek a fogaink is gyakrabban igényelnek felülvizsgálatot, hiszen szinte azonnal találkozik az élelemmel

Kisőrlő fogak

Nevéből is kitalálható, hogy mérete kisebb, mint a hátrébb elhelyezkedő nagyőrlő fogak. Ennek felülete lapos, és aktív szerepet töltenek be a rágás folyamatában.

 Nagyőrlő fogak.

A szánkban található legnagyobb, legtöbb barázdával ellátott fogainkról beszélünk. Ezek a fogak szintén a rágás szerepében, az aprításban veszik ki részüket.

Elképzelni is nehéz, mennyire fontos, hogy az alsó és a felső őrlő fogaink megfelelően helyezkedjenek, illeszkedjenek egymáshoz a szánkban, hiszen ellenkező esetben az emésztés nehézkessé válik, sőt, számtalan esetben a rágás is fájdalommal jár.

Épp ezért kifejezetten fontos, hogy minden fogunk védelme érdekében megfelelően ápoljuk azokat, valamint folyamatos szűrővizsgálatok keretén belül ellenőrizzük őket. Hiszen számtalan baj, gyulladás és fájdalom forrása lehet egyetlen elhanyagolt fog is.

 

Konzultáció

Konzultáció

Diagnosztika

Diagnosztika

Esztétikus tömések

Esztétikus tömések

Endodoncia / Gyökérkezelés

Endodoncia / Gyökérkezelés

Foghiányok pótlása

Foghiányok pótlása

Esztétikus fogpótlások

Esztétikus fogpótlások

Szájsebészet

Szájsebészet

Implantáció

Implantáció

Dentálhigiénia

Dentálhigiénia

Fogágybetegség kezelése

Fogágybetegség kezelése

Fogfehérítés

Fogfehérítés

Orvosaink

content/2022/pridental-team-elekes-zita.webp

Dr. Elekes Zita

Fogorvos
content/2022/pridental-team-prischetzky-tamas.webp

Dr. Prischetzky Tamás

Fogorvos

Pridental