Fogcsirkorgatás, avagy az esti csendes pusztító

Gyakran nem is vesszük észre, hogy a fogcsikorgatás problémája minket is érint, hiszen ez álmunkban történik velünk. Azonban a következményei nappal jelentkeznek, amik olyan súlyossá válhatnak, hogy a fogak elvesztéséhez is vezethetnek.

fogcsikorgatas

Miért csikorgatjuk a fogunkat?

Pszichés probléma is állhat a fogcsikorgatás hátterében. A stresszes nappalok, a sok elfojtott feszültség álmunkban ilyen formában kerül levezetésre. De egy rosszul záródó fogsor vagy egy túl magas tömés is okozhat ilyen jellegű gondot. A leggyakoribb ok ugyanis, hogy az alsó és felső fogak kiegyensúlyozatlanul záródnak, aminek a következtében az állkapocsízület nem tudja elérni a nyugalmi záródási pontját. Sokszor a növekvő bölcsességfogak miatt már fiatalkorban kialakul az előre-hátra csikorgatás, hiszen ezek észrevétlen akadályát képezik a rágómozgásnak. Előfordulhat azonban az is, hogy a fogcsikorgatás oldalirányban történik.

Mi a következménye a fogcsikorgatásnak?

A fájdalmas tünetek hátterében gyakran még csak nem is sejtjük elsőre, hogy a fogcsikorgatás állhat. Legtöbbször nem is a fogainkon tapasztaljuk az első tüneteket. Jelentkezhet tarkófeszülés, halántéki fájdalom, migrén, fülpattogás vagy akár füldugulás is. De a káros fogcsikorgatás természetesen a fogainkat sem kíméli. A fogak kopni kezdenek, a frontfogak élei letöredezhetnek. Az érintett fogakon nyaki kopások alakulhatnak ki és az örlőfogak rágófelszíne is súlyosan sérülhet. A nagy erővel történő fogcsikorgatás fellazítja a fogakat tartó csontszövetet, ami maradandóan sérül. A fogágy károsodása nem csak a fogak kilazulásához, de azok elvesztéséhez is vezethet. Mindezen felül a rágóízület is károsodhat, ha a probléma kezeletlen marad.

Mit tehet a szakorvos?

Mindenképpen szakember segítségére van szükség a fogcsikorgatás kezelésére. A szakorvos felderíti a probléma kiváltó okát és megszünteti azt. A megoldás mindig az adott problémától függ. Van, amikor fogszabályzásra, vagy harapásemelésre van szükség annak érdekében, hogy a fogsor záródása megfelelővé váljon.

Kiemelkedő, fogak esetén előfordulhat, hogy a problémát okozó fog eltávolítására is szükség lehet. De nem kell aggódnunk, hiszen a megfelelő kezeléssel ideális esetben elérhető, hogy csak lazán érintkezzenek az alsó és a felső fogak, így nem kerül sor a fogcsikorgatásra. Vékony, műanyag sín használata is gyakran megoldásként szolgálhat arra, hogy a további károkat megelőzzük. Az ilyen sín nem csak védi a fogakat a nyomástól és felületi sérülésektől, de javítja az alsó és a felső fogsor egymáshoz viszonyított helyzetét is.

Ne várd meg a visszafordíthatatlan következményeket!

Látogass el rendelőnkbe konzultációra, ahol segítünk gyorsan és fájdalommentesen megelőzni, hogy a fogcsikorgatás további károkat okozzon.



 

Konzultáció

Konzultáció

Diagnosztika

Diagnosztika

Esztétikus tömések

Esztétikus tömések

Endodoncia / Gyökérkezelés

Endodoncia / Gyökérkezelés

Foghiányok pótlása

Foghiányok pótlása

Esztétikus fogpótlások

Esztétikus fogpótlások

Szájsebészet

Szájsebészet

Implantáció

Implantáció

Dentálhigiénia

Dentálhigiénia

Fogágybetegség kezelése

Fogágybetegség kezelése

Fogfehérítés

Fogfehérítés

Orvosaink

content/2022/pridental-team-elekes-zita.webp

Dr. Elekes Zita

Fogorvos
content/2022/pridental-team-prischetzky-tamas.webp

Dr. Prischetzky Tamás

Fogorvos

Pridental