FOGKŐ ÉS KÖVETKEZMÉNYEI

A fogkő nemcsak zavaró tényező, hanem komoly betegségek okozójaként is felléphet. Olyan betegségeké mint például az ínysorvadás, mely a fogkő kialakulását követően az íny visszahúzódását követően lép fel.

Tisztázzuk- mi az a fogkő?

Gyakorlatilag majdnem minden felnőttnél előforduló probléma, mely az étkezések során a fogakon lerakódott plakkréteg következménye. Ez nagyrészt feloldódott ételmaradékból áll, és kitűnő táptalaj a baktériumok számára.

A plakkréteg idővel a szánkban és a nyálban található ásványi anyagokkal (Pl: kálcium) keveredik és egyre keményebbé válik, majd elmeszesedik. Ezt az így létrejött, meszes plakkréteget nevezzük fogkőnek.

A fogkő kialakulásának következményei:

Nemcsak zavaró tényező a már kialakult fogkő, hanem súlyos betegségek kiváltója lehet. Ínygyulladást okozhat, mely így elveszti egészséges, rózsaszínű színét, vörössé válik, megduzzad, és étkezés során, fogmosáskor, később spontán is vérezni kezdhet.

Ha a fogkő nem kerül időben eltávolításra, és folyamatosan fenntartja a fogíny gyulladását, akkor az íny idővel visszahúzódik, elvékonyodik, elsorvad. Ez sok esetben kellemetlen szájszaggal is jár.

Fogkőeltávolítás menete:

A fogkő eltávolítás teljesen fájdalommentes, esetleg egy kis bizsergést lehet érezni a fogak mentén. A fogkő-eltávolítás után, a fogak felszínének polírozása történik, hogy az így létrehozott simább fogfelszínen a fogkő nehezebben tudjon kialakulni.

Önnek is segítségre van szüksége?

Konzultáció

Konzultáció

Diagnosztika

Diagnosztika

Esztétikus tömések

Esztétikus tömések

Endodoncia / Gyökérkezelés

Endodoncia / Gyökérkezelés

Foghiányok pótlása

Foghiányok pótlása

Esztétikus fogpótlások

Esztétikus fogpótlások

Szájsebészet

Szájsebészet

Implantáció

Implantáció

Dentálhigiénia

Dentálhigiénia

Fogágybetegség kezelése

Fogágybetegség kezelése

Fogfehérítés

Fogfehérítés

Orvosaink

content/2022/pridental-team-elekes-zita.webp

Dr. Elekes Zita

Fogorvos
content/2022/pridental-team-prischetzky-tamas.webp

Dr. Prischetzky Tamás

Fogorvos

Pridental