Fogpótlás és típusai

Előfordulhat az a helyzet, hogy fogainkat részben vagy teljesen pótolni kell, mert részben vagy teljesen hiányzik.

Korona

Vannak olyan esetek, amikor a fog oly mértékben sérült, hogy nem alkalmazhatunk fogbetétet vagy fogtömést a kezelés során. Ilyen eset lehet amikor a fogszuvasodás oly mértékű, hogy töméssel nem lehet helyrehozni, vagy például egy jelentősebb darab törik le a fogból.

Ilyenkor lehet jó választás a korona alkalmazása. A korona olyan rögzített vagy fix fogpótlás ami az ínyvonal feletti fogcsonkra kerül elhelyezésre általában implantátum segítségével.

A koronának az anyaga tekintetében leggyakrabban megkülönböztetünk cirkónium, porcelán vagy préskerámiából készültet.

Az állkapocsba előre kifúrt lyukba helyezzük el az implantátumot. Melynek anyaga titán ami nem irritálja a körülötte található szöveteket. Az implantáció a foggyökér mesterséges pótlását jelenti esetünkben. Erre helyezik fel a koronát, de teljes híd és kivehető rögzített fogsornál is használják.

Híd

Míg a korona egy fog, addig a híd több fog pótlására használható. A híd elhelyezhető implantátumra , de a pótolni kívánt fogak mellett található fogakra is építhetjük. Ebben az esetben , fontos, hogy a szomszédos fogak teljesen egészségesek legyenek.

Ezeken a fogakon alakítjuk ki a hídnak a tapadási, ragasztási pontjait csiszolás alkalmazásával. A híd körülbelül 1-2 hét alatt elkészül és felhelyezhető a kialakított felületre.

Nem kell megijedni, a csiszolás a fogakban nem tesz semmilyen kárt. Vannak olyan páciensek akik nem szeretnék az ép fogaikat megcsiszoltatni, nekik ajánlott az implantátum beépítése.

Az implantátum az állkapocsba kerül beépítésre, ebben az esetben a szomszédos fogaknak nem lesz szerepük a híd rögzítésekor. Az implantátum előnye továbbá a fogakra elhelyezett híddal szemben, hogy erősebb harapás sem okozhat gondot.

Műfogsor

Vannak olyan esetek amikor jelentős mennyiségű fogat, esetleg a teljes fogsort pótolni kell. A fogsoroknál megkülönböztetünk kivehetőt, rögzítettet, és a kettő ötvözetét.

A kivehető fogsor a három megoldás közül a legolcsóbb, viszont nem annyira stabil mint a két másik lehetőség. Felhelyezése a fogínyre történik egy speciális ragasztóval, könnyebben tisztítható.

A rögzített fogsornál nincs szükség ragasztóra a foghidat implantátumokhoz rögzítik. Sokkal stabilabb vele a harapás és az érzés is természetesebb.

A harmadik lehetőség a kettő ötvözete, amikor ugyanúgy implantátumot használnak mint a rögzített esetében de itt az implantátum tetején vagy kis fémgolyók vagy fém hidak vannak, és a műfogsoron a számukra kialakított helyre pattinthatóak be.

Így szintén stabil megoldást jelenthetnek, és a tisztántartása is egyszerűbb.

Konzultáció

Konzultáció

Diagnosztika

Diagnosztika

Esztétikus tömések

Esztétikus tömések

Endodoncia / Gyökérkezelés

Endodoncia / Gyökérkezelés

Foghiányok pótlása

Foghiányok pótlása

Esztétikus fogpótlások

Esztétikus fogpótlások

Szájsebészet

Szájsebészet

Implantáció

Implantáció

Dentálhigiénia

Dentálhigiénia

Fogágybetegség kezelése

Fogágybetegség kezelése

Fogfehérítés

Fogfehérítés

Orvosaink

content/2022/pridental-team-elekes-zita.webp

Dr. Elekes Zita

Fogorvos
content/2022/pridental-team-prischetzky-tamas.webp

Dr. Prischetzky Tamás

Fogorvos

Pridental