Hányszor mossunk fogat

Gyakran felmerülő kérdés, hogy hányszor is szükséges megmosni a fogunkat egy nap. A kérdésre nehéz általános választ adni. Függ a fogaink állapotától, az étkezési és a rágási szokásainktól is. Ha fogszabályzóval, fogpótlással vagy koronával rendelkezünk megint más igényeknek kell megfelelnünk. Ezért nézzük az általános szempontokat.

Lehet ártalmas a túl gyakori fogmosás?

Találkozhattunk már azzal a jelenséggel, hogy valaki minden adandó alkalommal fogat mos, mégsem egészségesek a fogai. A túl sok fogmosás ugyanis valóban árthat a fogaink egészségének. A legfőbb oka ennek az, hogy nem telik el megfelelő idő az étkezések és a fogmosások között. A savas, cukros ételek - ideértve a szénsavas üdítőket és a gyümölcsleveket is – felpuhíthatják a fogzománc külső rétegét. Ha közvetlenül a fogyasztásuk után fogkefével kezdjük dörzsölni a zománcot, akkor könnyen elvékonyodhat, vagy sérülést okozhatunk rajta. Ezért az ilyen ételek vagy italok fogyasztása után legalább egy órát érdemes várni mielőtt fogat mosunk. A túlzott fogmosással árthatunk a fogzománcnak és az ínyünket is irritálhatja. 

hanyszor-mossunk-fogat

Van a fogmosásnak maximuma?

Mivel speciális esetekben napközben is többszöri fogmosás javasolt, ezért nehéz lenne a maximumot általánosságban megállapítani. Azonban, ha figyelembe vesszük az étkezések (és a savas italok fogyasztását) követő egy órás szabályt, máris láthatjuk, hogy tíz fogmosás semmiképpen sem illeszthető egy napba. Különösen nehéz helyzetben a fogszabályzót viselő emberek vannak, hiszen számukra az étkezéseket követően kötelező a fogmosás. A tapasztalat azt mutatja, hogy ezek az emberek éppen ezért jobban odafigyelnek a rendszeres táplálkozásra és kerülik a nassolást. 

Legalább kétszer moss fogat!

A napi két fogmosás reggel és este egy egészséges fogazatú embernél teljesen elfogadható. Az esti fogmosás különösen fontos, hiszen alvás közben a nyáltermelés leáll és a szájflóra egyensúlya ettől felborulhat. A reggeli fogmosással mindezt segítünk helyreállítani és nehezebben tapad meg a lepedék napközben a fogakon. Azonban egészséges fogak számára is fontos, hogy egész nap tisztán tartsuk őket. Ezért, ha a körülmények miatt nincs lehetőségünk a fogmosásra érdemes pár egyszerűbb praktikát bevetni az egészségünk érdekében.

Mit tehetsz még a fogaid egészségéért?

Segítened kell, hogy a szájüreged megfelelő PH értéke minél hamarabb helyreálljon. Ezért érdemes minél több tiszta vizet fogyasztanod. Ha ragacsos ételt ettél és nincs lehetőséged fogat mosni, a tiszta vízzel való öblögetés is jelentősen csökkentheti a szájban maradt ételmaradékokat. Ha nem tudsz a szénsavas, cukros üdítőkről lemondani akkor próbáld meg nem apránként fogyasztani azokat. A szénsavmentes víz különösen ajánlott olyan ételek, italok fogyasztása után is, amelyek elszínezhetik a fogakat. A cukormentes rágó segíti a nyálelválasztást ezzel felgyorsítja a száj öntisztító folyamatát.

Kérdezd bátran a fogorvosodat!

Arról, hogy neked pontosan mire van szükséged a fogorvosod tud tájékoztatást adni. Bátran fordulj hozzá minden kérdéseddel. Segíteni fog a helyes fogmosási technika elsajátításában és abban is, hogy milyen speciális ápolásra van szüksége a fogaidnak. Szaktanácsainkkal segítünk, hogy a napi rutinok helyes kialakításával tovább megőrizhesd a fogaid egészségét. 

 

Konzultáció

Konzultáció

Diagnosztika

Diagnosztika

Esztétikus tömések

Esztétikus tömések

Endodoncia / Gyökérkezelés

Endodoncia / Gyökérkezelés

Foghiányok pótlása

Foghiányok pótlása

Esztétikus fogpótlások

Esztétikus fogpótlások

Szájsebészet

Szájsebészet

Implantáció

Implantáció

Dentálhigiénia

Dentálhigiénia

Fogágybetegség kezelése

Fogágybetegség kezelése

Fogfehérítés

Fogfehérítés

Orvosaink

content/2022/pridental-team-elekes-zita.webp

Dr. Elekes Zita

Fogorvos
content/2022/pridental-team-prischetzky-tamas.webp

Dr. Prischetzky Tamás

Fogorvos

Pridental