Nyitva tartás: Hétő,Kedd,Szerda,Péntek: 8:00-16:00 Csütörtök: 08:00-18:00
Hasznos vitaminok a fogak számára
A különböző vitaminok és ásványianyagok bevitele fontos a fogaink és fogínyünk egészsége szempontjából. Próbáljuk ezeket a fog vitaminokat egészséges, változatos táplálkozással bevinni szervezetünkbe.Vannak zsírban oldódó és vízben oldódó vitaminok, melyek kivétel nélkül fontosak ahhoz, hogy szépek és egészségesek maradjunk. A vízben oldódó vitaminokat szervezetünk nem képes raktározni, ezért minden nap szükség van a bevitelükre. A zsírban felszívódó vitaminokat pedig szervezetünk nem képes felszívni és hasznosítani, csak ha megfelelő mennyiségű zsiradékot is tartalmaz az adott étel.
Alapvető vitaminok a fogak egészsége érdekében
- A-vitamin – A fogínygyulladás megelőzésében nagy szerepe van az A-vitaminnak. Növeli a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet és serkenti a sebgyógyulást.
- A C-vitaminnak szintén a fogágy egészségének fenntartása szempontjából van fontos szerepe. Részt vesz a sebgyógyulás és regenerálódás folyamatában. Hiánya esetén nyálkahártya vérzések, vagy akár fogvesztés is jelentkezhet.
- A D-vitamin a fogak és csontok képződésében játszik szerepet, az egyik legfontosabb vitamin a fogak számára. Előanyagát a szervezet maga állítja elő, de ez csak UV fény hatására alakul át D-vitaminná. Manapság egyre nagyobb reflektorfénybe kerül a D-vitamin és annak jótékony hatásai. Naponta 2000 NE (50 mikrogramm) D-vitamint mindenkinek ajánlott lenne szednie.
- A K-vitamin a csontképzés, egészséges fogak, véralvadás és sebgyógyulás szempontjából elengedhetetlen vitamin.
- Q10-koenzim – Bár nem valódi vitamin, mégis szükséges a sejtek energiatermeléséhez, jó hatással van az immunrendszerre. Hiánya szerepet játszhat a fogínygyulladásban.
A szájüregi problémák megelőzésében a B-vitaminoknak van nagy szerepük. A szárnyashús, banán és mandula bővelkedik bennük, figyelj oda, hogy ezekből is rendszeresen kerüljön a tányérodra!
A fogszuvasodás és az egészséges íny vitaminja az A, mely a sárgarépában, sütőtökben és a sárgadinnyében valamint a zöldszínű leveles zöldségekben (spenót, kelkáposzta) található.
A C-vitamin rengeteg problémára gyógyír, többek között a vérző íny, a laza fogak és a sejtek sérülése ellen segít. Ráadásul a szájsebészeti beavatkozások után elősegíti a gyógyulást. Éppen ezért fogyasszon sárgadinnyét, kivit és citrusféléket is!
A magnézium nemcsak az izmok, hanem a csontok egészségéért is felelős. Érdemes tehát gazdagítanunk ételeinket dióval, hüvelyesekkel, gabonafélékkel, zöld levelű zöldségekkel, napraforgómaggal, szezámmaggal, mandulával és tökmaggal.
A dió ráadásul segít a csonttörések megelőzésében, hozzájárul a folyamatos és szabályos csontképződéshez magas Omega-3 zsírsav tartalmának köszönhetően.