Így ápold a babafogat!

Bármennyire is hihetetlen , de a fogak fejlődése már méhen belül megindul. A kismama étkezési szokásai és a kiegyensúlyozott táplálkozás kulcsfontosságú szerepet tölt be a fogak fejlődésének a szempontjából is.

Csecsemőkori szájhigiénia

A kisbaba ínyének és fogainak ápolására már csecsemőkorban érdemes figyelmet és időt szentelni. A fogmosást az első tejfogak megjelenésétől ajánlott elkezdeni.Ezt megelőzően játékos formában építsük be a fogápolást a napi szokások  közé. A pelenkázóra fektetve majd később ölbe ültetve érdemes az esti rutinba a lehető legkorábban beépíteni a szájápolást. Gyorsan alkalmazkodni fog hozzá , amikor a tiszta pelus és a pizsama felvétel után még lefekvés előtt gondozod a száját.

Babafog ápolás fokozatosan

Az elején az ujjainkra tekert géz darabbal törölgessük és masszírozzuk picit a baba ínyét.
Később amikor kezdődik a tejfogak kibújásának a folyamata használjon úgynevezett ujjra húzható fogdörzsölőt vagy tanuló fogkefét. Ez egy speciális rágóka igazából amellyel gyengén masszírozhatja a fogüregeket ami kellemes a babák számára. Ez a folyamat nagyban segít a babát hozzászoktatni ahhoz , hogy fogkefe van a szájában.

Miután az első fogacskák áttörik a fogínyt számos eszköz használható. Ilyen például az ujjra húzható fogkefe illetve a kisfejű speciálisan babák számára kifejlesztett fogkefék. Arra mindenképp figyelj , hogy a baba életkorának megfelelő fogkefét válaszd.

Ha sikerült bevezetned a szájápolási rutint már csecsemőkortól egyszerű dolgod lesz.  Ha ez mégis kimaradt volna aggodalomra semmi ok hiszen nem olyan nehéz megmosni a babák fogát. Az orális korszakban ugyanis a baba mindent a szájával fedez fel.

AZOK A FRÁNYA FOGMANÓK

A tejfogaknak hatalmas jelentőségük van , ezért kell ápolni és alaposan mosni őket. Elsősorban azért mert a gyerekeknek a rágáshoz és a harapáshoz szükségük van az egészséges tejfogakra. Ezek bár hamar kihullanak szerepük nagyon fontos. A beszéd elsajátításához is szükség van rájuk mert ezek készítik elő a helyet a maradandó fogak számára.A helyes és rendszeres fogmosással pedig megelőzhető a romlás.

Hogyha a tejfogban fogszuvasodás alakul ki akkor hajlamossá teszi a maradandó fogakat is a szuvasodásra. Ezért feltétlenül oda kell figyelni a helyes szájápolásra

TÁPLÁLKOZÁS,VITAMINOK

Mivel jelentős szerepe van a fogaknak a baba fejlődése szempontjából így fektess hangsúlyt a rendszeres fogmosásra. Elég, ha az elején megtanulja a kicsi azt, hogy a fogmosás hozzátartozik a napi tevékenységekhez.Ezután jöhet az alaposság.

A fogápolás mellett pedig jelentős szerepe van a táplálkozásnak is. A kalcium és D-vitamin napi bevitt mennyiségére fokozottan figyelni kell. Ezek a vitaminok hozzájárulnak a az erős csontok és és fogazat kialakításához. Mivel a D-vitamint táplálkozással nehéz bevinni a szervezetbe ezért kapnak a babák 1 éves kor alatt D-vitamin pótlást.

Fokozottan figyelj a megfelelő cukormennyiségre. Kerüld a magas cukortartalmú ételeket és italokat amikor a baba étrendjéről van szó.

MOTIVÁCIÓS TIPPEK FOGMOSÁSHOZ

  • Énekel neki fogmosó dalt 
  • Olvassatok , nézzetek fogmosásról szóló mesét
  • Mossátok meg anya, apa és a kedvenc játék fogát
Konzultáció

Konzultáció

Diagnosztika

Diagnosztika

Esztétikus tömések

Esztétikus tömések

Endodoncia / Gyökérkezelés

Endodoncia / Gyökérkezelés

Foghiányok pótlása

Foghiányok pótlása

Esztétikus fogpótlások

Esztétikus fogpótlások

Szájsebészet

Szájsebészet

Implantáció

Implantáció

Dentálhigiénia

Dentálhigiénia

Fogágybetegség kezelése

Fogágybetegség kezelése

Fogfehérítés

Fogfehérítés

Orvosaink

content/2022/pridental-team-elekes-zita.webp

Dr. Elekes Zita

Fogorvos
content/2022/pridental-team-prischetzky-tamas.webp

Dr. Prischetzky Tamás

Fogorvos

Pridental