Így hat a rágógumi a fogakra!

Szeretsz rágózni, de nem tudod, hogy árt a  fogaidnak vagy sem? Tarts velünk , olvasd el és dönts te magad , hogy fogaidnak mi a legjobb



Bármennyire meglepő, de a rágó nem a modern világ terméke. Bizonyos formákban már évezredekkel ezelőtt ismerték és használták.A különféle formájú rágógumik az ókortól kezdve léteznek. A görögök a masticsfának nevezett gyümölcsfa levelét rágták. Az ókori maják a szapodillafa nedvét részesítették előnyben. Új-angliai bennszülöttek lucfenyőt rágtak - ezt a szokást átadták az európai telepeseknek. 

Ma a legtöbb rágógumi termék alapja a  szintetikus anyagok (elasztomerek, gyanták és viaszok különböző arányban), ízesítők, színezékek és édesítőszerek keveréke. 

Melyik rágót válasszam?

Nagyon fontos kiemelni, hogy cukormentes, illetve cukorbevonat nélküli rágót használjunk, mert a cukros-nyálas foglepedék savassá válhat.

Minél több cukrot tartalmaz egy-egy étel, annál több savat termelnek belőle a szájban lévő baktériumok a lebontás során, amelyet a lúgos nyál sok esetben már nem képes semlegesíteni. Ezáltal sérül a fogíny, a fogzománc, és a károsodott részekben nagyon könnyen utat törnek maguknak a fogszuvasodást okozó baktériumok. 

A cukormentes rágógumi használata serkenti a nyáltermelést amely étkezés után segít az szájüregben maradt maradékok eltüntesére, eltávolítja a fogszuvasodást okozó  baktériumok nagy részét, erősíti a fogakat és csökkenti a  szájban a savtermelést amely gyengíti a fog zománcát.
Néhány rágógumi típusnak számos előnye lehet:

  • Megakadályozza a fogszuvasodás kialakulását
  • Erősíti a fogzománcot
  • Növeli a nyáltermelést


ragoza_es_a_fogak




A xilit hatása fogakra

A természetes édesítőszert tartalmazó rágó megakadályozhatja a fogszuvasodás kialakulását. Ilyen a xilit, amely természetesen előforduló édesítőszer. Kutatások bebizonyították , hogy csökkenti a szuvasodás mértékét, serkenti a nyálelválasztást és antibakteriális hatással rendelkezik. A xilit ugyanis a legjobb cukorpótló, még a szorbitnál is hatékonyabb.

Válassz jól

Amikor úgy dönt, hogy rágógumit vásárol, keressen cukor nélküli terméket, amelynek a csomagolásán jelzik, hogy a termék biztonságos és hatékonyan hat a száj egészségére.

Számos édesipari termék közül választhat, beleértve a cukros, édes cukorkákat. Ezért mindenképpen figyeljen , hogy ne válasszon olyan terméket , amely károsíthatja a fogait, olvassa el a csomagolást és mindig válasszon cukormentes opciót.Részesítse előnyben  azokat az össeztevőket amelyek bizonyítottan küzdenek a lepedék és a fogszuvasodás ellen. Hidje el a a fogai  meg fogják köszönni.

Mire vigyázz?

A rágógumizást is körültekintően, mértékkel érdemes gyakorolni. A szakemberek kizárólag étkezés után, és maximum 5 percen át javasolják. 

Miért?
A hosszú időn át tartó erőteljes rágás megterheli az állkapocs ízületet és idővel fájdalmas kattogás jelentkezhet evés, vagy beszéd közben.

Az arra egyébként is hajlamosak fokozott gyomorsav termelődésről számolnak be. Az éhgyomri, vagy túlzott rágógumizás erőteljes gyomorsav termelődést indít be, és akár refluxos tüneteket is okozhat.

Főként gyermekek esetében figyeljünk arra, hogy rágózás közben akaratlanul is sok levegő kerülhet a gyomorba, ami hasi fájdalmakat és puffadást okozhat.

A rágó nem helyettesíti a fogorvost

Figyelem, a rágógumizással nem fedhetjük el a szuvas fogak okozta, vagy más eredetű szájszagot. A szájszag orvosi, fogorvosi kezelést igényel. Ne helyettesítse a fogmosást a rágózással.

Fontos: a rágózás segíthet a megelőzésben , de hosszú távon nem hatásos kezelés. Ezért a gyakori rágózás mellett se hanyagolja a rendszeres orvosi ellenőrzést.

Konzultáció

Konzultáció

Diagnosztika

Diagnosztika

Esztétikus tömések

Esztétikus tömések

Endodoncia / Gyökérkezelés

Endodoncia / Gyökérkezelés

Foghiányok pótlása

Foghiányok pótlása

Esztétikus fogpótlások

Esztétikus fogpótlások

Szájsebészet

Szájsebészet

Implantáció

Implantáció

Dentálhigiénia

Dentálhigiénia

Fogágybetegség kezelése

Fogágybetegség kezelése

Fogfehérítés

Fogfehérítés

Orvosaink

content/2022/pridental-team-elekes-zita.webp

Dr. Elekes Zita

Fogorvos
content/2022/pridental-team-prischetzky-tamas.webp

Dr. Prischetzky Tamás

Fogorvos

Pridental