Ingyenes vagy magán fogorvost válasszunk?

Sok esetben felmerülhet a kérdés, hogy ingyenes, SZTK fogorvosi rendelőbe érdemesebb inkább menni fogászati panaszainkkal, vagy egy fizetős, magán fogorvosi rendelőbe?

Mindegyiknek megvan ‘előnye’ és ‘hátránya’, vegyük ezeket sorba.

SZTK fogorvosi rendelők:

Az SZTK (Szakszervezetek Társadalombiztosítási Központja)  fogorvosi rendelőkben, amennyiben fizetjük a társadalombiztosítási járulékot, a kezelések díjmentesek. Fontos azonban megjegyezni, hogy van,amiért még itt is fizetni kell, mint például a fogszabályozó készülékre és a fogpótlásra (protetikai eszközökre). Ezek az eszközök a gyógyászati segédeszközök  körébe tartoznak, melyekhez ugyan társadalombiztosítási támogatás igénybe vehető, de csak egy meghatározott összegig, és csak bizonyos eszközökre (ezek listájáról kezelés előtt mindenképpen érdemes utána nézni,nehogy meglepetés érje).

Nagy általánosságban azért elmondható, hogy a fogászati alapellátásokért és szakellátásokért nem kell fizetni. Ezen kívül sok előnyt nem is nagyon tudnánk felsorolni, így hát lássuk a hátrányokat.

SZTK rendelők esetében sajnos nagyon sokszor több hetes (rendelőtől függően akár hónapos) várakozási idővel kell számolnunk, vagyis mire kezelési időpontot kapunk. Ennyit várni időpontra senki nem szeret, főleg akkor nem, ha akkut jellegű panaszai vannak. A több hétre, vagy akár hónapra kapott kezelési időpont fogászati problémától függően, akár komoly szövődményekhez is vezethet (nem csak fogászati szövődményhez), ami nem játék.

Arról nem is beszélve, hogy ha már elérkezett a várva várt időpont, mivel ingyenes ellátásról van szó, nagyon sokszor még időponttal is rengeteget (akár órákat) kell várni a sok várakozó miatt. 

Másik hátrány, hogy a magas várakozó szám miatt érthető mód nagyon leterheltek az egészségügyi dolgozók, nincs annyi idejük a páciensekre, mint amennyire sok esetben szükség lenne. Előfordulhat, hogy nincs elegendő ideje feltenni az Önben felmerülő kérdéseket, mert máris hívják a következő beteget, ez pedig kérdéseket hagy az emberben, és joggal elégedetlen érzést.

A leterheltség másik ‘tünete’ lehet, hogy a fogorvos talán kevésbé türelmes, kedves (ami lássuk be az Ő részükről valahol meg is érthető, hiszen ők sem robotok, érző lények, akik a leterheltségre reagálnak).

Lévén, hogy ingyenes fogászatról van szó, a fogászati berendezések elavultabbak, ezért nem a legmodernebb gépekkel történik a gyógyítás, ami kihathat a kezelés eredményére, akár tartósságára.

Na de mi a helyzet a magánorvosi rendelőkkel?

Talán egyetlen olyan tényező említhető meg a magánorvosi rendelők esetében, ami visszatarthatja az embert attól, hogy ilyen helyre menjen, az pedig, hogy fizetni kell a fogászati kezelésekért. Sajnos sokan emiatt mennek inkább SZTK rendelőbe, pedig az a helyzet, hogy ezzel véget is ért a ‘hátrányok’ felsorolása, már ha ez annak nevezhető.

Miért is írjuk ezt? Azért,mert úgy véljük, az igazán jó és teljeskörű ellátásért kiadott pénz, nem nevezhető hátránynak, feleslegesen kidobott pénznek, főleg, ha ennyi előnnyel jár…

Egy magánorvosi rendelőnél ugyanis nem kell heteket, sőt hónapokat várni arra, hogy időpontot kapjon. Néhány napon belül már várják is Önt a rendelőben. És ehhez nincs szükség akkut jellegű panaszra! Márpedig mint sok más szakterületen, a fogászatban is, az időnek roppant nagy jelentősége van. Minél rövidebb időn belül történik a fogászati probléma kezelése, annál kevesebb ideig kell fájdalomtól szenvednie, vagy bármiféle szövődmény kialakulásától tartania.

Egy ‘fizetős rendelőben’ nem kell fél órákat, órákat várakoznia, hogy sorra kerüljön. Általában a megbeszélt időpontban már szólítják is, de legrosszabb esetben is csak néhány percet kell várakozni, közel sem annyit, mint egy SZTK-ban.

Kezelőorvosa a lehető legrészletesebben kikérdezi panaszaival, állapotával kapcsolatban, tájékoztatja a szóba jöhető kezelésekről, és azok menetéről. Amennyiben Önnek lenne bármilyen kérdése arra is részletekbe menően válaszol, hiszen nem sürgeti az idő oly mértékben, mint SZTK-ban dolgozó kollégáit, ahol rengetegen várakoznak a sorra jutásra. Emiatt kedvesebbek, megértőbbek is még a ‘pánikoló’ páciensekkel is. Ennek eredményeképpen valóban úgy érezheti, hogy foglalkoznak magával, vagyis elégedettség érzéssel távozhat a kezelést követően. 

Arról nem beszélve, hogy mivel egy magánorvosban nincs benne a sok várakozó miatti “kapkodás” érzete, így a kezeléssel sem fog kapkodni, ezáltal az eredményesebb és tartósabb lehet. És ha már tartósság: bizonyos kezelésekért sok esetben több éves garanciát is vállalnak, mely garanciális munkáért nem kell újra fizetni.

További előny, hogy a fogászati eszközök, berendezések a legmodernebbek, ez pedig kihat a kezelések minőségére, tartósságára is, mely szintén nem egy utolsó szempont.

Ezen felül az itt dolgozó szakemberek folyamatosan továbbképzéseken vesznek részt, mivel fontos számukra tudásuk aktualizálása.

Összehasonlítva tehát az ingyenes és fizetős fogászati rendelőket, és azok előnyeit, hátrányait, számunkra nem kérdés, hogy egy magán fogorvossal sokkal jobban jár az ember.

Ön hogyan vélekedik erről? Inkább SZTK-ba szokott menni, vagy Ön is jobban szereti a pontosságot, minőséget,törődést?

Konzultáció

Konzultáció

Diagnosztika

Diagnosztika

Esztétikus tömések

Esztétikus tömések

Endodoncia / Gyökérkezelés

Endodoncia / Gyökérkezelés

Foghiányok pótlása

Foghiányok pótlása

Esztétikus fogpótlások

Esztétikus fogpótlások

Szájsebészet

Szájsebészet

Implantáció

Implantáció

Dentálhigiénia

Dentálhigiénia

Fogágybetegség kezelése

Fogágybetegség kezelése

Fogfehérítés

Fogfehérítés

Orvosaink

content/2022/pridental-team-elekes-zita.webp

Dr. Elekes Zita

Fogorvos
content/2022/pridental-team-prischetzky-tamas.webp

Dr. Prischetzky Tamás

Fogorvos

Pridental