Kellemetlen lehelet okai, megszüntetése, megelőzése

A rossz lehelet komoly gondokat okoz a társasági életben is. Sajnos a legtöbben úgy igyekeznek megszabadulni tőle, hogy csak megpróbálják elfedni és nem keresik meg a kiváltó okokat. Pedig a rossz lehelet mindenképpen valami bajt jelez.

Kellemetlen lehelet okai, megszüntetése, megelőzése

Mitől válhat kellemetlenné a lehelet?

Számos dolognak lehet a tünete, ezért is fontos, hogy mindenképpen a végére járjunk. Előfordulhat, hogy gyógyszerek mellékhatásaként jelentkezik a kellemetlen szájszag. A szájszárazság velejárója többnyire a kellemetlen lehelet is, ami több gyógyszer mellékhatása is lehet. Gyakran a cukorbetegség, vagy bizonyos gyomorbetegségek tehetők felelőssé, mint például a reflux. De természetesen a szájüregben vagy a fej egyéb részein kialakult gyulladásos folyamatoknak is a velejárója lehet. Akár egy arcüreggyulladás kellemetlen tüneteként is jelentkezhet. Természetesen a fogászati betegségek, mint például a fogszuvasodás vagy az ínygyulladás is lehet felelős.

A rossz szájszag oka ezekben az esetekben az, hogy a baktériumtörzsek túlságosan elszaporodnak a szájban és a tápanyagcsere folyamatuk során kellemetlen szagú vegyületeket termelnek.

De persze felelőssé tehető a dohányzás és az erős szagú ételek fogyasztása is. Ezen felül a helytelen szájápolás is hatalmas gondokat okozhat. Ilyenkor nem csak a lepedékben elszaporodó baktériumok okozhatnak szájszagot, de a szájban maradó ételmaradékok is folyamatosan erjednek, ezzel is rontva a helyzetet.

Ügyeljünk a szánk higiéniájára

A leggyakoribb hiba a helytelen szájápolás. Ha ilyen problémával küzdünk mindenképpen érdemes dentálhigiénikus szakember segítségét kérnünk. A szükséges fogkőeltávolításon túl részletes tanácsadással szolgálhat az alapos fogápoláshoz. Gondos fogmosással, a nyelv alapos lesikálásávak és megfelelő fogköztisztítással a probléma legtöbbször orvosolható.

Fokozzuk a nyáltermelést, ne hagyjuk kiszáradni a szánkat

A cukormentes rágógumik bizonyos mértékben illatosító hatással is bírnak. De a pozitív hatásuk legfőképpen az, hogy fokozzák a nyáltermelést, ezzel is támogatva a száj öntisztuló rendszerét. Mindez mellett ügyeljünk a megfelelő folyadékpótlásra. Egy-egy korty víz is segít, hogy a szagoktól valamelyest megszabaduljunk. De ennél is többet tesz, hiszen folyamatosan hidratáljuk az ínyünket is.

Pusztítsuk a baktériumokat

Nem biztos, hogy a legjobb választás a szájvíz, hiszen kiszáríthatja az ínyünket. Rágcsálhatunk petrezselymet, aminek nem csak az illata kellemes, de baktérium és gombaölő hatása is van. Antibakteriális hatása van például a zöld teának is, ami fahéjjal ízesítve még hatékonyabb csodaszer. Mindemellett pedig a szájszárazság problémáját is enyhítjük a folyadékfogyasztással.

Nyomjuk el a szagokat

Főként gyomorbetegségeknél kényszerülhetünk olyan megoldásra is, hogy egyszerűen csak megpróbáljuk elnyomni a szagokat. Ebben segítségünkre lehetnek az illatos-fűszeres magvak, mint a szegfűszeg, az ánizs, az édesköménymag vagy akár a kapormag is. Bánjunk azonban óvatosan a cukorkákkal. Csak olyat válasszunk, ami fogbarát édesítőszerrel készül. A cukor ugyanis kitűnő tápanyagforrás a baktériumok számára, így könnyen lehet, hogy csak rontunk a helyzeten.

Ha kellemetlen szájszaggal küzdessz segítünk megkeresni a probléma okát. Ne felejtsd el, hogy ha valamilyen betegség a kiváltó ok, akkor azt kell lehetőség szerint mihamarabb orvosolni. Látogass el hozzánk, hogy megszabadulhass ettől a kellemetlen problémától.

Konzultáció

Konzultáció

Diagnosztika

Diagnosztika

Esztétikus tömések

Esztétikus tömések

Endodoncia / Gyökérkezelés

Endodoncia / Gyökérkezelés

Foghiányok pótlása

Foghiányok pótlása

Esztétikus fogpótlások

Esztétikus fogpótlások

Szájsebészet

Szájsebészet

Implantáció

Implantáció

Dentálhigiénia

Dentálhigiénia

Fogágybetegség kezelése

Fogágybetegség kezelése

Fogfehérítés

Fogfehérítés

Orvosaink

content/2022/pridental-team-elekes-zita.webp

Dr. Elekes Zita

Fogorvos
content/2022/pridental-team-prischetzky-tamas.webp

Dr. Prischetzky Tamás

Fogorvos

Pridental