Koronázd meg a napod!

Egy szép tavaszi  napnak miért ne lehetne az a fénypontja amikor a szájüreg is megkapja a megfelelő védelmét?
A sérült , vagy hiányzó fogak helyreállítására egy nagyon népszerű és hatékony megoldást kínálunk ami nem más, mint a fogászati korona. Az orvostudomány nagy léptékkel halad előre , technológiai változásokon , fejlesztéseken megy keresztül. Nincs ez másként a fogászati beavatkozások terén sem. Így például a fogkorona az innovatív megoldásoknak köszönhetően nem csak biztonságosabb , tartósabb de erősebb is mint elődei. Az pedig csak hab a tortán , hogy mára már teljesen fémmentes és a lehető legtermészetesebb hatást kelti.

MI AZ A FOGÁSZATI KORONA?

A fogászati korona egy olyan fogpótlás, amelyet implantátumra vagy az eredeti fogra alkalmaznak a szakorvosok; legfontosabb feltétele a gyökér megléte (legyen szó eredeti fog gyökeréről vagy műgyökérről), hiszen a korona önmagában csak a látható hiányt vagy sérülést pótolja.

A fogat vagy az implantátum felépítményét teljesen beborító korona tulajdonképp szóló megoldás; a helyére kerülve cementezéssel rögzítjük, és megfelelő szájhigiéniával 10-15 évig is használható.

Nagyobb foghiányok pótlására fogászati hidat használunk, amely lényegében több korona összeragasztásával készül: a korona ebben az esetben egy-egy pillérként funkcionál és a foghiányos terület fölé helyezett hidat tartják.

A FOGKORONA TÍPUSAI

A köznyelvben általában porcelán fogkorona néven említik a koronák bizonyos típusát. Nos, valójában kétféle különböző fogkoronát is érthetünk a porcelán fogkorona elnevezés alatt. 

Ezért nehéz arra a gyakran felmerülő kérdésre válaszolni, hogy mennyi egy porcelán korona élettartama. A fémkerámia koronák esetében általában 8-10 évet biztosan kibír egy ilyen fogpótlás, sőt a páciensek többségénél 18 évig is ellátja a feladatát. A cirkónium korona pedig ennél is tartósabb megoldást jelent. 

Cirkónium korona

Ez a korona teljesen fémmentes, ugyanis a cirkonium-dioxid nevű, nagy szilárdságú, fehér színű anyagból készül ami tulajdonképpen nem más, mint fehér porcelán. Nagy szilárdsága ellenére nagyon jól formázható, ráadásul a színe is tökéletesen illeszkedik a fogak természetes árnyalatához. 

További előnye, hogy a számítógépes tervezésnek köszönhetően nagyon pontosan illeszkedik. Mivel  egyáltalán nem tartalmaz fémet, biztosan nem okoz fémallergiát. 

Fémkerámia korona

A jó minőségű fémkerámia koronák fémváza nem tartalmaz nikkelt, általában kobalt- vagy krómötvözetből állítják elő. Emiatt az allergia kialakulásának kicsi a kockázata. A fémváz ugyanakkor rendkívül teherbíró, ezért a fémkerámia korona is igen tartós fogpótlásnak számít. 

A fémvázat borító porcelánrétegeknek köszönhetően a fémkerámia korona megjelenése esztétikus. Itt is lehetséges a szomszédos fogakkal teljesen egyező árnyalat kialakítása.

Kérdésed van? Keress minket bizalommal , hiszen az egészség a fogaknál kezdődik.

Konzultáció

Konzultáció

Diagnosztika

Diagnosztika

Esztétikus tömések

Esztétikus tömések

Endodoncia / Gyökérkezelés

Endodoncia / Gyökérkezelés

Foghiányok pótlása

Foghiányok pótlása

Esztétikus fogpótlások

Esztétikus fogpótlások

Szájsebészet

Szájsebészet

Implantáció

Implantáció

Dentálhigiénia

Dentálhigiénia

Fogágybetegség kezelése

Fogágybetegség kezelése

Fogfehérítés

Fogfehérítés

Orvosaink

content/2022/pridental-team-elekes-zita.webp

Dr. Elekes Zita

Fogorvos
content/2022/pridental-team-prischetzky-tamas.webp

Dr. Prischetzky Tamás

Fogorvos

Pridental