Mennyi idő, mire újra lesznek fogaim?

Fontos azt tudni, hogy a fogbeültetés nem egy alkalmas fogászati beavatkozás. Éppen ellenkezőleg, egy nagy odafigyelést és gondos tervezést igénylő, több lépcsős eljárás, melynek időtartalma nagyban függ általános egészségi állapotától (a magas vérnyomás, a cukorbetegség, stb. kockázatot jelentenek), és természetesen fogazatának állapotától. 

A fogazatot tekintve, fogbeültetés csak teljesen egészséges íny és fogak megléte esetén végezhető el, így például fogínysorvadás, fogínyvérzés, meglévő fogkő, lyukas fog, rossz fog, régi tömések esetén előbb orvosolni kell ezeket a problémákat, és csak ezután lehet neki kezdeni a fogpótlás elkészítésének.

Amennyiben az általános egészségi állapota rendben van abban az esetben is elképzelhető, hogy maga a beavatkozás több lépcsőben zajlik le.

Implantátum

Ez akkor fordulhat elő, ha nem áll rendelkezésre elegendő mennyiségű és minőségű csont. Ilyenkor szükség van csontpótló műtétre, aminek célja, hogy elérjük azt a megfelelő csont vastagságot és magasságot, amibe az implantátum csavar behelyezhető.

Ha az implantátum csavar már bekerült a csontba, megkezdődik a csavar gyógyulási ideje, vagyis ki kell várni, amíg a csontsejtek hozzánőnek a speciálisan kiképzett fémcsavar felszínéhez, tehát az implantátum csavar tökéletesen rögzül. Ezt nevezzük „becsontosodásnak”.

Ez a fog implantátum beültetés utáni gyógyulási időszak általában 3-4 hónapot vesz igénybe. Jó minőségű csont esetén elérhető olyan behelyezési stabilitás, ami lehetővé teszi ideiglenes pótlás behelyezését már a műtét napján.

Amennyiben a fentebb említett csontpótló eljárásra is szükség van, ez a gyógyulási idő hosszabb, akár 5-9 hónap is lehet. Bár hosszú időnek tűnhet, mindenképpen ki kell várni, hiszen a fogpótlás csakis a teljes gyógyulás után kerülhet fel az implantátumra.

A gyógyulási idő letelte után, az első fázisban megkezdjük a fogíny megfelelő megformázását, úgynevezett ínyformázó csavar felhelyezésével.

Ez a csavar alakítja ki a később felhelyezendő fogpótlás helyét az ínyben. Mindez nem csak az esztétika miatt fontos, hanem a fogpótlás tisztán tartása miatt is. Ennek fentléte körülbelül 1-2 hét.

Az ínyformázást követően megkezdődik az utolsó fázis, a tényleges fogpótlás elkészítése, vagyis a lenyomatvételek, harapás beállítás, fogszín választás, és a próba.

Amennyiben az elkészített pótlás elérte végleges formáját, behelyezésre és rögzítésre kerül, de kezdetben csak ideiglenes formában. Amennyiben kis idő eltelte után is úgy érzi, hogy mind esztétikai szempontból mind funkcióját tekintve is tökéletes, akkor történik meg a végleges rögzítés.

Mint látható nagyon sok mindentől függ, hogy kinek mennyi idő mire elkészül a végleges fogpótlás, egy viszont biztos, ha oda figyel a megfelelő szájhigiéniára, általános egészségi állapotára, és kezelő orvosa utasításaira, akár hetekkel lerövidítheti a kezelés időtartalmát.

Konzultáció

Konzultáció

Diagnosztika

Diagnosztika

Esztétikus tömések

Esztétikus tömések

Endodoncia / Gyökérkezelés

Endodoncia / Gyökérkezelés

Foghiányok pótlása

Foghiányok pótlása

Esztétikus fogpótlások

Esztétikus fogpótlások

Szájsebészet

Szájsebészet

Implantáció

Implantáció

Dentálhigiénia

Dentálhigiénia

Fogágybetegség kezelése

Fogágybetegség kezelése

Fogfehérítés

Fogfehérítés

Orvosaink

content/2022/pridental-team-elekes-zita.webp

Dr. Elekes Zita

Fogorvos
content/2022/pridental-team-prischetzky-tamas.webp

Dr. Prischetzky Tamás

Fogorvos

Pridental