Mi az a csontpótlás a fogászatban?

A csontpótlás (vagy csontaugmentáció) egy szájsebészeti beavatkozás, amelynek célja a hiányzó vagy leépült állcsont térfogatának helyreállítása. Ez gyakran szükséges, mielőtt fogászati implantátumot helyeznének be, hiszen az implantátumok stabil és erős csontágyat igényelnek a hosszú távú siker érdekében. Az állkapocs csontja idővel sorvadásnak indulhat, különösen akkor, ha egy fogat elvesztünk, és a terület nincs terhelve.

Csontpótlás

Mikor és miért szükséges a csontpótlás?

A csontpótlásra leggyakrabban akkor van szükség, ha a páciens nem rendelkezik elegendő csontmennyiséggel a fogászati implantátumok beültetéséhez. A következő helyzetekben merülhet fel a csontpótlás szükségessége:

Fogvesztés után: Amikor egy fogat elveszítünk, különösen hosszabb időn át, az állkapocs csontja sorvadni kezd a fog helyén, mivel nincs meg az a természetes terhelés, amit a fog biztosít. Az implantátumok sikeres beültetéséhez azonban megfelelő mennyiségű csont szükséges.

Baleset vagy trauma következtében: Ha valaki súlyos balesetet szenved, az állkapocs csontja megsérülhet vagy elveszíthető, ami csontpótlást igényelhet a fogpótlások előkészítése érdekében.

Gyulladásos betegségek: Bizonyos fogászati betegségek, mint például a súlyos ínybetegségek (parodontitis), a csontszövet elvesztéséhez vezethetnek. Ezekben az esetekben a csontpótlás segít helyreállítani a csontszövetet.

Veleszületett problémák: Egyes pácienseknél genetikai vagy fejlődési rendellenességek miatt lehet szükség a csontpótlásra.

Hogyan zajlik a csontpótlás folyamata?

A csontpótlás egy speciális szájsebészeti beavatkozás, amelyet alapos tervezés előz meg. Az eljárás többféle anyagot használhat a hiányzó csontszövet pótlására:

Csont graft anyag kiválasztása:

A beavatkozás előtt a fogorvos vagy szájsebész eldönti, milyen anyaggal pótolja a csontot. A következő lehetőségek állnak rendelkezésre:

Autograft: A páciens saját csontjából (pl. az állkapocs vagy a csípőcsont egy részéből) nyerik a graft anyagot.
Allograft: Emberi donor csontszövetet használnak, amelyet megfelelően előkészítettek és sterilizáltak.
Xenograft: Állati eredetű csont, amely leggyakrabban tehénből származik.
Syntetikus graft: Biokompatibilis szintetikus anyagok, amelyek serkentik a csontképződést.

Sebészeti eljárás:

A csontpótlás műtétet helyi érzéstelenítéssel végzik, de bizonyos esetekben (például nagyobb csontpótlás vagy idegesség esetén) altatást is alkalmazhatnak. A sebész először feltárja az érintett területet, és előkészíti a csontot. Ezt követően beülteti a graft anyagot az állkapocsba, majd lefedi egy speciális membránnal, hogy elősegítse a csont regenerálódását. A seb végül összevarrásra kerül.

Gyógyulás és regeneráció:

A csontpótlást követően több hónap (általában 4-6 hónap) szükséges, hogy a csont megfelelően integrálódjon és erősödjön. Ezt a folyamatot "csontosodásnak" nevezik. Az implantátum beültetése csak akkor történhet meg, ha a csont kellően megerősödött.

Utókezelés és ellenőrzés:

A beavatkozást követően a páciens rendszeres kontrollvizsgálatokra jár, hogy a fogorvos vagy szájsebész nyomon követhesse a gyógyulási folyamatot. Fontos a megfelelő szájhigiénia fenntartása, hogy elkerüljük a fertőzéseket és a komplikációkat.

fogorvosi kontrollvizsgálat

Milyen előnyökkel jár a csontpótlás?

Lehetővé teszi az implantációt: A csontpótlás lehetővé teszi azok számára is az implantátum beültetését, akiknél a csontszövet nem lenne elegendő egy hagyományos beavatkozáshoz.

Megőrzi az arckaraktert: A csont sorvadása hosszú távon megváltoztathatja az arc formáját. A csontpótlás segít fenntartani az arcvonások természetes struktúráját.

Stabil és tartós megoldás: Az implantátumokkal kombinálva a csontpótlás stabil és hosszú távú fogpótlási megoldást kínál.

Összefoglalva

A csontpótlás egy hatékony megoldás a fogászatban azok számára, akiknél az állcsont mennyisége vagy minősége nem elegendő az implantátumok beültetéséhez. Bár a beavatkozás több időt és türelmet igényel a gyógyulási folyamat miatt, a hosszú távú eredmények – tartós és esztétikus fogpótlás – miatt ez egy kiváló befektetés a páciensek egészségébe és életminőségébe. Ha fogászati implantátumra van szükséged, és esetleg csontpótlásra is szükség van, érdemes időben konzultálni szakértőinkkel!

Konzultáció

Konzultáció

Diagnosztika

Diagnosztika

Esztétikus tömések

Esztétikus tömések

Endodoncia / Gyökérkezelés

Endodoncia / Gyökérkezelés

Foghiányok pótlása

Foghiányok pótlása

Esztétikus fogpótlások

Esztétikus fogpótlások

Szájsebészet

Szájsebészet

Implantáció

Implantáció

Dentálhigiénia

Dentálhigiénia

Fogágybetegség kezelése

Fogágybetegség kezelése

Fogfehérítés

Fogfehérítés

Orvosaink

content/2022/pridental-team-elekes-zita.webp

Dr. Elekes Zita

Fogorvos
content/2022/pridental-team-prischetzky-tamas.webp

Dr. Prischetzky Tamás

Fogorvos

Pridental