Mi értelme van a fogászati kontrollnak?

Ha a fogaid látszólag rendben vannak, akkor felesleges időpocsékolásnak tűnik a rendszeres fogászati kontroll, hiszen – úgy gondolod - semmi szükséged nincsen rá. De valóban semmi szükséged sincsen a rendszeres fogászati kontrollra?

 

Amikor a fogorvos azt mondja: ez nem fog menni!

Egy ideig annyira tipikus lesz a történet, hogy felmerül majd benned, vajon igaz-e, de sajnos az. Persze, hogy szombat volt (mondtuk, hogy tipikus lesz) amikor azt vettem észre, hogy az egyik felső fogamból letört egy darabka, és érzékeny, talán picit fáj is. A picit fáj-ból másnapra olyan erős fájdalom lett, hogy bár kettesével kapkodtam a fájdalomcsillapítókat, annyit ért, mintha megittam volna egy pohár vizet. Hétfőn az első voltam a fogászaton, ahol a doktor előbb azonnal érzéstelenítette a fogamat, majd megkocogtatta, és csak annyit mondott: ez nem fog menni.

 fogaszati-kontroll

Így vesztettem el a fogamat.

Az „ez nem fog menni” után pár másodperccel én is megtudtam mi volt a gond: ami a letört fogamból maradt (és amire azt hittem visszaépíthető) a fogorvos egyetlen koppintására további 4-5 darabra hullott. Mintha papírból lett volna. Ezzel eldőlt, hogy visszaépíteni már lehetetlen lesz. De vajon hogyan törhet egy fog 4-5 darabra, és miért fáj ennyire?

Nem untatlak a részletekkel, de az történt, hogy a fogam be volt gyulladva. Az ok is hamar kiderült: ezt a fogamat (régebben) betömték, a tömés azonban valószínűleg elmozdult, a fog falai pedig meggyengültek. Ezért tört le, ezért fájt. Le kellett csiszolni és végül (de ehhez hétszer kellett elmenni a fogorvoshoz) fogat kellett pótolni.

Pedig az egészet meg lehetett volna úszni a rendszeres kontrollal, ahol kiderült volna, hogy a tömés nem megfelelő, és kicserélhettük volna: ez pedig megmenthette volna a fogamat.

 

Ezért fontos a fogászati kontroll.

Tudjuk, hogy első hallásra fura lehet az, hogy ha látszólag minden rendben van a fogunkkal, a fogínyünkkel, akkor is menjünk el félévente egyszer a fogászunkhoz, de több ok miatt is fontos.

Egyrészt azért, mert vannak olyan folyamatok, amik szinte láthatatlanok, a háttérben zajlanak és a korai felismerésükkel megelőzhetőek, megállíthatóak: a fogszuvasodás például ilyen. Azért is érdemes elmenni (fél)évente fogászati szűrésre mert ilyenkor a fogunkon túl a szájunkat, a szájüreget is megvizsgálja az orvos (a szájüregi rák az okozta halálozásban Magyarország Európában előkelő helyen áll) és ilyenkor vizsgálja meg a töméseket is.

De talán azért fontos, hogy megnyugodhassunk: nincs gond a fogunkkal, ínyünkkel, szánkkal.

Konzultáció

Konzultáció

Diagnosztika

Diagnosztika

Esztétikus tömések

Esztétikus tömések

Endodoncia / Gyökérkezelés

Endodoncia / Gyökérkezelés

Foghiányok pótlása

Foghiányok pótlása

Esztétikus fogpótlások

Esztétikus fogpótlások

Szájsebészet

Szájsebészet

Implantáció

Implantáció

Dentálhigiénia

Dentálhigiénia

Fogágybetegség kezelése

Fogágybetegség kezelése

Fogfehérítés

Fogfehérítés

Orvosaink

content/2022/pridental-team-elekes-zita.webp

Dr. Elekes Zita

Fogorvos
content/2022/pridental-team-prischetzky-tamas.webp

Dr. Prischetzky Tamás

Fogorvos

Pridental