Mi határozza meg a fogpótlás árát

Egyre több lehetőségünk nyílik a fogpótlás területén. A folyamatosan fejlődő technológiák újabb és újabb kapukat nyitnak ezen a területen is. Bár a páciensek esetenként az árak alapján választanának szívesebben eljárást, mégis fontos, hogy egyeztessünk a fogorvosunkkal, hogy az egészségünk szempontjából mit tart a legcélravezetőbbnek. Minden egyén más, azonban általánosságban elmondható, hogy a fogpótlás költsége lényegesen alacsonyabb, mint a későbbi kezeletlen problémák helyreállítása. Ha az egyáltalán lehetséges lesz.

A fogpótlások árai jelentős eltéréseket mutatnak, akár városon belül is. Érdemes a mélyére néznünk, hogy mi alapján is kerülnek ezek az árak meghatározásra.

fogpótlás ára

A fogpótlás anyaga

Mint az élet számos területén, itt is számos anyag közül választhat az orvos. A pótlás típusa és az egyéni igények is nagyban befolyásolják, hogy milyen alapanyaggal végzik el a beavatkozást. Leggyakrabban használt anyagok a fém, a kerámia, a műanyag, a fémkerámia és a cirkónium-oxid. Mivel mindig a páciens igényeihez kell alkalmazkodni ezért a felhasznált alapanyagok és ezáltal a pótlás ára egyénenként teljesen különböző lehet.

A pótlás mérete

Nem kell mindig az egész fogat pótolni. Előfordul, hogy egy teljes fogsorról van szó, de enyhébb esetben elegendő lehet egy fogban elhelyezett betét is. Természetesen minél nagyobb területen van szükség a pótlásra, annál magasabb árakra is kell számítanunk. Ráadásul a nagyobb pótlások több szaktudást és precizitást is igényelnek.

Tartósság

A fogpótlás tartóssága természetesen összefüggésben van a választott anyaggal is. A fém pótlások kevésbé törékenyek, mint például a kerámia. A használat során a pótlások erős kopásnak is ki vannak téve. Ezért érdemes mérlegelnünk, mert az olcsóbb pótlások kevésbé tartósak. Így akár többe is kerülhetnek, ha idejekorán cseréltetni kell őket.

Stabilitás és funkció

Nagyon fontos a pótlások rögzítésének a módja. A kivehető pótlások számos kellemetlenséggel járnak. Legtöbbször kényelmetlenek és képtelenség stabilan rögzíteni őket. Az életminőség javítására mindenképpen rögzített pótlásokat ajánlunk, de ezek jelentősen magasabb értéket képviselnek a kivehető változatokhoz képest.

Esztétika

Ha látható helyen van a pótlás, különösen fontos, hogy beleolvadjon a környezetébe. Bár elsősorban az egészségünk megőrzése érdekében fontos a hiány pótlása, a külső megjelenésnek óriási szerepe van az életünkben. A felhasznált anyagokat úgy kell megválasztanunk, hogy a viselője teljesen magabiztos lehessen és csak egy szakember állapíthassa meg, hogy pótlásról van szó. Ezért nyilvánvalóan ez a szempont is hatással van az árképzésre.

Ha fogpótlásra van szükségünk alapvetően nem lenne szabad, hogy a költségek befolyásolják a választást. De legalább ne elsődleges szempontként tekintsünk rá. A tartósság és a funkcionalitás tükrében érdemes mérlegelni a lehetőségeket. Ne felejtsük el, hogy ha a végeredmény rosszabb minőségű, az újbóli beavatkozást igényelhet rövid időn belül, ami újabb költségekkel jár.

Szeretettel várunk a rendelőnkben egy konzultációra, ahol megmutatjuk a lehetőségeidet és garantáltan megfelelő pótlást készítünk neked. 

Konzultáció

Konzultáció

Diagnosztika

Diagnosztika

Esztétikus tömések

Esztétikus tömések

Endodoncia / Gyökérkezelés

Endodoncia / Gyökérkezelés

Foghiányok pótlása

Foghiányok pótlása

Esztétikus fogpótlások

Esztétikus fogpótlások

Szájsebészet

Szájsebészet

Implantáció

Implantáció

Dentálhigiénia

Dentálhigiénia

Fogágybetegség kezelése

Fogágybetegség kezelése

Fogfehérítés

Fogfehérítés

Orvosaink

content/2022/pridental-team-elekes-zita.webp

Dr. Elekes Zita

Fogorvos
content/2022/pridental-team-prischetzky-tamas.webp

Dr. Prischetzky Tamás

Fogorvos

Pridental