Miért vérzik a fogínyem?

A fogakat körülvevő szöveteket fogágynak nevezzük- ide tartozik az íny, a gyökérhártya, a cement és a csont.

A fogakon megtapadó lepedék, úgynevezett plakk, nemcsak a fogakat támadja meg, és okoz szuvasodást, hanem a fog tartószöveteit is. Ilyenkor jön létre a fogágybetegség, melynek az első és vezető tünete az ínyvérzés.

A fogíny kezdetben piros, később duzzadt is lesz, s fogmosáskor, étkezéskor vérzik. Emellett a fogak érzékennyé válnak, és a tünetek közé tartozik továbbá a kellemetlen szájszag is.

Sokan ilyenkor azzal próbálják kímélni az ínyt, hogy a fogmosás fárasztó tevékenységét hanyagolják, ami miatt ördögi kör alakul ki:

Egyre több a lepedék , több a baktérium, a gyulladás csak fokozódik...amennyiben a fogmosás hiánya tartósan fennáll a plakk elmeszesedik mely fogkő kialakulásához vezethet.

Ha elhanyagolja a beteg a fogínygyulladást, az íny tasakossá válhat. Ez az ínytasak az idő előre haladtával mélyül, a gyulladás egyre mélyebbre hatol, s a fog tartószerkezetét annyira károsíthatja, hogy az a fog meglazulását, majd elvesztését okozza.

Így tehát a kezdetben ártalmatlannak tűnő ínygyulladás és ínyvérzés huzamos fennállás után súlyos fogágy-betegséggé alakulhat.

A fogak meglazulásához vezető fogágy-betegséget is elsősorban az elhanyagolt szájhigiénia okozza, de más hajlamosító tényező is jelen lehet.

Ezt előidézheti számos káros szenvedély mint például a dohányzás, de genetikai okai vagy betegség következményei is lehetnek pl: cukorbetegség, allergia.

Az ínygyulladás ugyanúgy meggyógyítható!

A legfontosabb, hogy minél előbb megszüntessük a bakteriális lepedéket, a fogkövet. Vissza kell állítani olyan szintre a száj baktériumtartományát, amivel már együtt lehet élni.

Ha a gyulladás már ráterjed a tartóállományra, a csontra, és a foggyökérre, magától vagy csupán gyógyszeres kezeléstől nem tud meggyógyulni, más eljárásokkal is csak megállítani lehet a pusztulást, a csont visszanövesztése pedig csak bizonyos esetekben lehetséges, és igen nehéz feladat.

Konzultáció

Konzultáció

Diagnosztika

Diagnosztika

Esztétikus tömések

Esztétikus tömések

Endodoncia / Gyökérkezelés

Endodoncia / Gyökérkezelés

Foghiányok pótlása

Foghiányok pótlása

Esztétikus fogpótlások

Esztétikus fogpótlások

Szájsebészet

Szájsebészet

Implantáció

Implantáció

Dentálhigiénia

Dentálhigiénia

Fogágybetegség kezelése

Fogágybetegség kezelése

Fogfehérítés

Fogfehérítés

Orvosaink

content/2022/pridental-team-elekes-zita.webp

Dr. Elekes Zita

Fogorvos
content/2022/pridental-team-prischetzky-tamas.webp

Dr. Prischetzky Tamás

Fogorvos

Pridental