MIKOR SZÜKSÉGES A FOGÁSZATI RÖNTGEN ÉS MILYEN TÍPUSAI VANNAK?

A fogászati beavatkozásokat megelőzően fontos, hogy a fogorvos megfelelő adatokkal rendelkezzen  a páciens szájüregének aktuális állapotáról, hiszen így tud helyes diagnózist felállítani.

Azt is jó tudni, hogy nem minden esetben elengedőek a fogfelületek és a szájüreg alapos vizsgálata hiszen sokszor az íny alatti területeken található a probléma.Ennek feltárására a legkiválóbb eszköz a röntgen.

rontgen-tipusai

MIKOR SZÜKSÉGES A FOGÁSZATI RÖNTGEN?

A fogászati röntgenfelvételt minden esetben a fogorvos javasolja, így ennek gyakorisága egyénenként változhat. 

Azon a páciensek esetében akiknek fogai hajlamosak a szuvasodásra a továbbterjedés megállítása és a gyenge pontok azonosítása érdekében a fogorvos akár évente javasolhatja fogászati röntgenfelvétel készítését.

Léteznek olyan rejtett betegségek amelyek a szervezet egy pontján jönnek létre  ezáltal gyulladást okoznak. Kialakulhat egy ilyen szabad szemmel nem látható fogászati gócpont is. Így, a szájüreg vizsgálata mellett fontos a röntgenfelvétel készítése is.

Fogszabályozás esetén szintén elengedhetetlen a röntgen készítés hiszen meghatározható  a fogak és az állcsont viszonya, a fogak dőlése, az állcsontok magassága és hosszúsága. Ezek a felvételek a kiinduló pontok lehetnek a beavatkozás megkezdése előtt valamit ennek segítségével határozzák meg a munkafolyamatokat.


Gyökérkezelésnél a beavatkozás előtt és után is szükséges felvételt készíteni.
A kezelés előtt teljes képet kap a fogorvos a gyökerek számát, alakját és elhelyezkedését illetően. Ezt követően pedig a gyökértömés ellenőrzése céljából szükséges megismételni a röntgent.


Gyermekeknél a röntgenfelvétel segít a maradandó fogak helyzetének a meghatározásában valamint az állcsontok iránya és esetleges korrigálása követhető vele.

A fentebb említett beavatkozásokon kívül különböző esetekben kérhet a fogorvos röntgent.

Jól látható , hogy a fogászati röntgen egy fontos diagnosztikai eszköz hiszen segít az elváltozások kialakulásnak a megelőzésében vagy azok gyógyításában.

A FOGÁSZATI RÖNTGEN TÍPUSAI

Attól függően, hogy állapotfelmérésre megyünk, vagy adott panasszal fordulunk fogorvoshoz 3 típusú röntgenfelvételre lehet szükségünk.

Intraorális röntgen

Ez a típusú röntgenfelvétel  maximum 3 fogat és a közvetlen környezetét mutatja meg. Fogfájás esetén ha annak a gyökerét kell megvizsgálni illetve a kezelés utáni ellenőrzést kell elvégezni akkor ezt a röntgen típust alkalmazzuk.

Panoráma röntgen

Ennek segítségével 2 dimenziós képet kaphatunk az orr-és arcüregről, az állcsontokról valamint az egész fogsorról. A felvételen láthatóvá válnak a szabad szemmel nem észlelhető fogszuvasodások valamint az esetleges ciszták és gyulladások. Megjelennek a ki nem bújt fogak, a fogszuvasodások, régi fogtömések, koronák és azok illeszkedási problémái.

Észlelhetőek az íny-és csontsorvadás okai illetve  kiváló módszer a gócpontok kutatásához is.

Teleröntgen

Fogszabályozás illetve arc-és állcsont sebészethez használt típus a teleröntgen. Megmutatja az arc csontszerkezetét és a lágy szöveteket is. Segít teljes képet kapni a fogak elhelyezkedéséről az arckoponya helyzetéről és azok arányairól.

A manapság használt fogászati röntgenek kis sugárdózissal működnek. Több felvétel esetén sincs okunk aggódni.

Kapjon képet Ön is szájürege állapotáról és tudja meg mi rejtőzik a valódi mosolya alatt!

Konzultáció

Konzultáció

Diagnosztika

Diagnosztika

Esztétikus tömések

Esztétikus tömések

Endodoncia / Gyökérkezelés

Endodoncia / Gyökérkezelés

Foghiányok pótlása

Foghiányok pótlása

Esztétikus fogpótlások

Esztétikus fogpótlások

Szájsebészet

Szájsebészet

Implantáció

Implantáció

Dentálhigiénia

Dentálhigiénia

Fogágybetegség kezelése

Fogágybetegség kezelése

Fogfehérítés

Fogfehérítés

Orvosaink

content/2022/pridental-team-elekes-zita.webp

Dr. Elekes Zita

Fogorvos
content/2022/pridental-team-prischetzky-tamas.webp

Dr. Prischetzky Tamás

Fogorvos

Pridental