Mikor szükséges egy fogat kihúzni?

Nem könnyű meghatározni, mikor szükséges egy fogat kihúzni. Sokan úgy vélik, hogy a fogfájás az egyik legrosszabb fájdalom, főként ha nincs kéznél egy fogorvos, akihez azonnal fordulhatnánk. Az ilyen helyzetekben a kétségbeesés nem jó tanácsadó, és sokan a foghúzástól való félelem miatt inkább fájdalomcsillapítókkal próbálják elodázni a fogorvosi látogatást.

Nem célszerű a fogfájás vagy gyulladás önmagától történő elmúlására várni. Amennyiben a fog fájdalommal válaszol, az orvosi beavatkozást igényel, hiszen a probléma nem oldódik meg magától. A fogorvosi látogatás minél korábbi időpontban történik, annál hatékonyabban kezelhetőek a fogászati gondok, míg a késlekedés esetén néha szükségessé válhat a fog eltávolítása.

mikor szükséges egy fogat kihúzni

Mikor kell leggyakrabban eltávolítani egy fogat? 

Gyulladt fog, foggyökér gyulladás

A kezeletlen fogszuvasodás gyakran vezet fogbélgyulladáshoz. A lyukas fogban lévő baktériumok idővel komoly, visszafordíthatatlan kárt tesznek a fogban és a foggyökérben, fájdalmas panaszokat is okozván. Amikor a gyökérkezelés már nem jelent megoldást a problémára, elkerülhetetlen a fog kihúzása.

Elszuvasodott fog

Ha egy fogkorona erősen szuvasodik, helyreállítása nem lehetséges, így a fog eltávolítása válik szükségessé. A foghúzás elvégzése fontos a további problémák, mint például gyulladás vagy fertőzés megelőzése érdekében. Az eltávolított fog helyére pótlás megbeszélése, például implantátum vagy híd beültetése, létfontosságú a fogorvossal.

Letört fog, vagy sérült foggyökér

A törékeny vagy letört fog eltávolítása különleges óvatosságot igényel, mivel a fog gyökerei könnyen megsérülhetnek vagy eltörhetnek. Ha a gyökér megtörik, a fogorvosnak műtéti úton kell eltávolítania a darabokat, ami bonyolultabb eljárást igényel.

Fogágy-betegség következtében kilazult, erősen mozgó fog

Fogágybetegség miatt kilazuló, erősen mozgó fogak gyakran a kezeletlen fogínygyulladás következményei, ami ínysorvadáshoz és csont pusztuláshoz vezet. A fogakat tartó csontok elvesztése a fogak kilazulását, esetleges kiesését okozhatja, ami rontja a rágás hatékonyságát és az emésztést is befolyásolhatja. Időben történő fogorvosi beavatkozással megelőzhető a további károsodás, így a fogak megőrizhetők.

Fogeltávolítás fogszabályozás végett

Bizonyos esetekben a fogszabályozó specialisták javasolhatják egyes fogak eltávolítását, például fogak túlzsúfoltsága vagy harapási rendellenesség esetén. Ezt a beavatkozást gondos mérlegelés előzi meg, hogy a szabályozásra váró fogak számára helyet biztosítsanak, miközben az arc szimmetriáját is figyelembe veszik.

Fontos, hogy a fogfájás vagy bármilyen fogászati probléma esetén ne halogassuk a fogorvos felkeresését. A fogorvos szakértelme és időben történő beavatkozása kulcsfontosságú a fogak egészségének megőrzésében és a súlyosabb szövődmények megelőzésében.

Konzultáció

Konzultáció

Diagnosztika

Diagnosztika

Esztétikus tömések

Esztétikus tömések

Endodoncia / Gyökérkezelés

Endodoncia / Gyökérkezelés

Foghiányok pótlása

Foghiányok pótlása

Esztétikus fogpótlások

Esztétikus fogpótlások

Szájsebészet

Szájsebészet

Implantáció

Implantáció

Dentálhigiénia

Dentálhigiénia

Fogágybetegség kezelése

Fogágybetegség kezelése

Fogfehérítés

Fogfehérítés

Orvosaink

content/2022/pridental-team-elekes-zita.webp

Dr. Elekes Zita

Fogorvos
content/2022/pridental-team-prischetzky-tamas.webp

Dr. Prischetzky Tamás

Fogorvos

Pridental