Milyen anyagokat használnak fogászati ​​hidak készítéséhez?

A fogpótlást gyakran ajánlják a fogorvosok azoknak a pácienseknek  akiknek legalább egy foguk hiányzik a fogív valamelyik oldalán. Ez a módszer ugyanis tartós és hatékony megoldást biztosít amely segítségével visszakapja mosolyát. Megfelelő anyagra van szüksége a tartósság és a stabilitás érdekében ezért a rögzített hidak különböző anyagokból állnak rendelkezésre. Amennyiben Önt is érdeklik a részletek , tartson velünk.

Mindent a “hidakról”

A fogászati híd egyszeres- vagy többszörös foghiányt átívelő fix fogpótlás, mely a maradék fogakon, vagy az azokat helyettesítő implantátumokon oldhatatlanul rögzül. 

A hidak segítségével  helyreállítható a hiányzó fogak formája és funkciója. Ezek a protézisek a többi természetes fogat is egy vonalban tudják tartani ami  fontos , hiszen ha kiesik egy fog akkor rés keletkezik.A fennmaradó fogak általában a rések felé mozognak, hogy kitöltsék őket amit a  rögzített hidak megakadályoznak. 

A fog előkészítésekor úgynevezett vállas előkészítést alkalmazunk. A vállas előkészítés azt jelenti, hogy a fog ínnyel szomszédos részébe egy kis peremet, vállat csiszol a fogorvos, ami megszabja a későbbi korona határát és megfelelő helyet biztosít a korona szélének.

Mivel a fogtechnikus kolléga a gipsz vagy digitális mintán pontosan látja a preparáció határát, így az elkészült korona széle nem áll el a fogtól, könnyebb a tisztíthatósága, nem szuvasodik alá az elkészített pótlás. Ezzel az eljárással a fogpótlás sokkal természetesebb hatást kelt, és az íny számára is kíméletes megoldást jelent.

Rendelőnkben a hagyományosan, pillérfogakon rögzített híd mellett természetesen az implantációs fogpótlások is elérhetők.

Az anyagok

A fogászati ​​hidak megfelelő anyagának kiválasztása olyan tényezőktől függ, mint a pillérfogak elhelyezkedése, fémallergia és bruxizmus (fogcsikorgatás). A fogorvos és a páciens a konzultáció során megbeszélheti ezt a kérdést. A PFM (fémhez olvasztott porcelán) képes utánozni a fog természetes megjelenését. A fém tartósságával és a szomszédos fogak természetes színével rendelkezik. Ez az anyag ideális minden elülső vagy hátsó foghoz.

Az arany a fogászati ​​hidak legerősebb anyaga. Kopásálló. Ez egy jó választás bruxizmusban szenvedő betegek számára. Ez a fém egyáltalán nem befolyásolja az ínyszöveteket. Ennek ellenére a legtöbb beteg előnyben részesíti az aranyhidakat a hátsó fogakhoz. A szín túl észrevehető az elülső fogakon való használathoz.

A cirkóniával olvasztott porcelán és a tiszta porcelán gyakori anyagok a foghidakhoz. Kozmetikai előnyük tagadhatatlan. Ezenkívül ezek az anyagok kevésbé érzékenyek a hidegre és a melegre. A cirkónium-hídra olvasztott porcelán törésálló és fémmentes. A tiszta porcelán hidak érzékenyek a törésre, különösen a bruxizmusban szenvedő betegek esetében.

A fogászati ​​hidak anyagai minden fogászati ​​igénynek megfelelően változnak

A rögzített híd az egyik leghatékonyabb megoldás ha bekövetkezett a fogvesztés. Az , hogy Önnek leginkább melyik anyag javasolt a fogorvos fogja eldönteni. Mindegyik anyag tartós, de a fogászati ​​problémák, például a fogcsikorgatás  meghatározzák, hogy melyik anyag képes kezelni a nyomást. A foghidak megfelelő gondozása kulcsfontosságú, bármilyen anyagot is választ.

Kérjen időpontot még ma egy konzultációra.

Konzultáció

Konzultáció

Diagnosztika

Diagnosztika

Esztétikus tömések

Esztétikus tömések

Endodoncia / Gyökérkezelés

Endodoncia / Gyökérkezelés

Foghiányok pótlása

Foghiányok pótlása

Esztétikus fogpótlások

Esztétikus fogpótlások

Szájsebészet

Szájsebészet

Implantáció

Implantáció

Dentálhigiénia

Dentálhigiénia

Fogágybetegség kezelése

Fogágybetegség kezelése

Fogfehérítés

Fogfehérítés

Orvosaink

content/2022/pridental-team-elekes-zita.webp

Dr. Elekes Zita

Fogorvos
content/2022/pridental-team-prischetzky-tamas.webp

Dr. Prischetzky Tamás

Fogorvos

Pridental