Milyen gyakran cseréljük le a fogkefénket?

A fogkefénk a legfontosabb eszközünk a szájápolásban. Mégis sokan sokkal kevesebb figyelmet fordítanak rá. Ha megtaláltuk a számunkra megfelelő típust, sokszor feledkezünk meg annak a cseréjéről. Miért is van ez így?

Leggyakrabban akkor gondolunk a cserére, ha a sörték láthatóan elhasználódnak. Azonban helyes fogmosási technikával a fogkefék meglepően hosszú ideig képesek szolgálni minket. Ha te már pár hónap után tapasztalod, hogy a sörték állása megváltozik, esetleg össze-vissza állnak elképzelhető, hogy helytelenül, vagy egyszerűen túl erősen mosod a fogadat. Ilyenkor érdemes egyeztetned a dentálhigiénikusoddal.

fogkefe csere

Általánosságban elmondható, hogy a fogkefénket 3 havonta kellene cserélnünk. Miért kell ezt megtennünk akkor is, ha nem látunk elváltozást? Részben, mert a kezdeti változások nehezebben észrevehetők. A fogkefénk tisztító hatékonysága folyamatosan csökken ahogyan a sörték elkezdenek tönkremenni. Ráadásul minél tovább használjuk a fogkefénket a baktériumok elszaporodásának ez esélye egyre inkább nő.

Sokan nem tudják, de ha betegek voltunk, akkor is célszerű a fogkefénket újra cserélni. Remek táptalajt képesek biztosítani a sörték tövében a láthatatlan apró rések a különböző kórokozóknak. Ezek a észrevétlen fertőző elemek később folyamatosan gyulladásra késztethetik az ínyünket. Sokszor észre sem vesszük ezt a folyamatot, csak ha később komolyabb probléma alakul ki belőle. Ezért nem érdemes kockáztatni.

Persze az is nagyon fontos, hogy a fogkefét kellő figyelemmel tároljuk. Használatot követően mindig alaposan öblítsük le. Fontos, hogy képes legyen megszáradni, ezért állítva tároljuk. Azonban a tükör előtti polc nem biztos, hogy a legmegfelelőbb hely a számára hiszen könnyen szennyeződhet a szabad levegőn is baktériumokkal. Ezért, ha van rá lehetőség tartsuk elzárt szekrényben.

Aki a fogápolási rutinjában fogselyem helyett vagy mellett fogköztisztító kefét is használ, annak még körültekintőbben kell eljárnia. Érdemes tudni, hogy ezeket az interdentális keféket sokkal gyakrabban kell cserélni. Az alkalmazásuk tarthat akár három hétig is, de mindenképpen folyamatosan ügyelnünk kell az állapotára. 

Nagyon fontos, hogy a középső vékony drótszál egyenes maradjon, mert könnyen megsérthetjük vele tisztításkor az ínyünket. Ha a sörték száma fogyatkozni kezd, vagy láthatóan elgörbül, akkor már nem képes kiváltani a megfelelő tisztító hatást ezért mindenképpen cseréljük le.

A szájápolási rutin a mindennapjaink része. Pontosan ezért lehetséges, hogy felveszünk bizonyos rossz szokásokat, amik idővel a fogaink romlásához vezetnek. Ezért fontos, hogy részt vegyünk dentálhigiénés szaktanácsadáson, ahol ezeket a hibákat a szakember felismeri és segít megszabadulni tőlük.

Látogass el hozzánk egy szaktanácsadásra, ahol segítséget nyújtunk abban, hogy sokáig megőrizd a fogaid egészségét.

Konzultáció

Konzultáció

Diagnosztika

Diagnosztika

Esztétikus tömések

Esztétikus tömések

Endodoncia / Gyökérkezelés

Endodoncia / Gyökérkezelés

Foghiányok pótlása

Foghiányok pótlása

Esztétikus fogpótlások

Esztétikus fogpótlások

Szájsebészet

Szájsebészet

Implantáció

Implantáció

Dentálhigiénia

Dentálhigiénia

Fogágybetegség kezelése

Fogágybetegség kezelése

Fogfehérítés

Fogfehérítés

Orvosaink

content/2022/pridental-team-elekes-zita.webp

Dr. Elekes Zita

Fogorvos
content/2022/pridental-team-prischetzky-tamas.webp

Dr. Prischetzky Tamás

Fogorvos

Pridental