Minden, amit a fogászati implantátumokról tudni érdemes

A fogak elvesztése nem csupán esztétikai probléma, hanem komoly hatással lehet a mindennapi életminőségünkre is. A hiányzó fogak nehezíthetik az étkezést, a beszédet és az önbizalmunkat is csökkenthetik. A fogászati implantátumok modern és hatékony megoldást kínálnak ezekre a problémákra. De mikor és miért érdemes az implantátum mellett dönteni? Mit érdemes tudni a fogbeültetésről, és milyen típusai vannak? Ebben a blogbejegyzésben minden fontos kérdésre választ adunk.

implantatum

Mikor és miért érdemes implantátumot választani?

A fogászati implantátumok kiváló megoldást jelentenek, ha egy vagy több fogat elveszítettünk, és szeretnénk visszaállítani a teljes fogsorunkat. Az implantátumok különösen ajánlottak az alábbi esetekben:

Egyedi foghiány esetén: Ha csak egy fog hiányzik, az implantátum segítségével elkerülhetjük a szomszédos fogak lecsiszolását, ami hagyományos híd esetén szükséges lenne.

Több fog hiánya esetén: Ha több fogunk hiányzik, az implantátumok stabil és tartós megoldást nyújtanak, ellentétben a kivehető protézisekkel, amelyek kényelmetlenek lehetnek.

Teljes fogatlanság esetén: Az implantátumok támogatják a teljes protézist is, így biztosítva a protézis stabilitását és kényelmét.

Mit érdemes tudni a fogbeültetésről?

A fogbeültetés, vagyis az implantáció egy sebészeti eljárás, amelynek során egy mesterséges foggyökeret ültetnek be az állcsontba. Az implantátum általában titánból készül, mivel ez az anyag jól integrálódik a csonttal (osseointegráció). A beültetés több lépésből áll:

Konzultáció és tervezés: Az első lépés egy alapos vizsgálat és konzultáció, ahol a fogorvos meghatározza a beültetés lehetőségeit és megtervezi a folyamatot.

Sebészeti beültetés: A következő lépésben a titán implantátumot sebészi úton beültetik az állcsontba. Ezt követően gyógyulási időszak következik, ami 3-6 hónapig is tarthat, amíg az implantátum megfelelően integrálódik a csonttal.

Protetikai fázis: A gyógyulás után a fogorvos a beültetett implantátumra felhelyezi a koronát, hidat vagy protézist, ami az elveszített fogakat helyettesíti.


Milyen fajtái vannak a fogászati implantátumoknak?

Az implantátumok többféle típusa létezik, amelyek közül a leggyakoribbak:

Endostealis implantátumok: Ezek a leggyakoribb típusok, amelyeket közvetlenül az állcsontba ültetnek be. Alakjuk lehet csavar, henger vagy lamella formájú.

Subperiostealis implantátumok: Ezeket az implantátumokat a csont és az íny közé helyezik, és általában akkor alkalmazzák, ha az állcsont magassága nem elegendő az endostealis implantátumokhoz.

fogimplantatum

5 meggyőző érv a fogászati implantátumok mellett

Természetes megjelenés és érzet: Az implantátumok a természetes fogakhoz hasonlóan néznek ki és érződnek, így esztétikai és funkcionális szempontból is kiválóak.

Hosszú távú megoldás: Megfelelő gondozás mellett az implantátumok élethosszig tartanak, így hosszú távú és költséghatékony megoldást jelentenek.

Csontmegőrzés: Az implantátumok stimulálják az állcsontot, ami segít megelőzni a csontvesztést, amely gyakori probléma fogvesztés után.

Stabilitás és kényelem: Az implantátumok rögzített megoldást nyújtanak, így elkerülhető a kivehető protézisek okozta kényelmetlenség és instabilitás.

Javított rágási és beszédképesség: Az implantátumok helyreállítják a teljes rágási funkciót és a beszédet, ami hozzájárul az életminőség javulásához.

A fogászati implantátumok tehát nem csupán esztétikai, hanem funkcionális szempontból is kiváló megoldást nyújtanak a fogvesztés problémájára. Ha további kérdései vannak vagy szeretne többet megtudni a lehetőségekről, látogasson el a Pridental rendelőjébe, ahol szakképzett fogorvosaink készséggel állnak rendelkezésére!

Konzultáció

Konzultáció

Diagnosztika

Diagnosztika

Esztétikus tömések

Esztétikus tömések

Endodoncia / Gyökérkezelés

Endodoncia / Gyökérkezelés

Foghiányok pótlása

Foghiányok pótlása

Esztétikus fogpótlások

Esztétikus fogpótlások

Szájsebészet

Szájsebészet

Implantáció

Implantáció

Dentálhigiénia

Dentálhigiénia

Fogágybetegség kezelése

Fogágybetegség kezelése

Fogfehérítés

Fogfehérítés

Orvosaink

content/2022/pridental-team-elekes-zita.webp

Dr. Elekes Zita

Fogorvos
content/2022/pridental-team-prischetzky-tamas.webp

Dr. Prischetzky Tamás

Fogorvos

Pridental