Mit árul el rólad a fogászati röntgen?

A száj és a fogak röntgenvizsgálata rendkívül fontos szerepet játszik a különböző fogászati állapotok diagnosztizálásában valamint kezelésében. A röntgenfelvételek segítségével olyan problémákat is feltudunk fedezni amelyek pusztán felületi vizsgálattal  nem láthatóak.

A röntgenfelvételek képeket készítenek a száj azon részeiről amelyeket az orvos nem lát. A szuvasodás nyolcvan százaléka a fogak között keletkezik. Ha csak felületi vizsgálatot végzünk a problémák nagyrésze nem látható.A kemény szövetek például a csontok és a fogak több sugárzást nyelnek el mint a puhább íny- és arcszövetek így olyan képet alkotnak amelyen jól láthatóak az e szövettípusok közötti különbségek. 

Mit jelent mindez? 

A röntgensugaras technológia segítségével észrevehető  a felszín alatti  szuvasodás, ínybetegség, fertőzés, fogrepedés, csontvesztés és egyéb probléma. A felvétel azt is megmutatja, hogy mi van például a fogkorona alatt, milyen a foggyökerek ,az állkapocs és a tartószerkezetek állapota.

Mikor szükséges?

A fogászati röntgenfelvételt minden esetben a fogorvos javasolja, így ennek gyakorisága egyénenként változhat. Azon a páciensek esetében akiknek fogai hajlamosak a szuvasodásra a továbbterjedés megállítása és a gyenge pontok azonosítása érdekében a fogorvos akár évente javasolhatja fogászati röntgenfelvétel készítését.
Léteznek olyan rejtett betegségek amelyek a szervezet egy pontján jönnek létre  ezáltal gyulladást okoznak. Kialakulhat egy ilyen szabad szemmel nem látható fogászati gócpont is. Így, a szájüreg vizsgálata mellett fontos a röntgenfelvétel készítése is.
Fogszabályozás esetén szintén elengedhetetlen a röntgen készítés hiszen meghatározható  a fogak és az állcsont viszonya, a fogak dőlése, az állcsontok magassága és hosszúsága. Ezek a felvételek a kiinduló pontok lehetnek a beavatkozás megkezdése előtt valamit ennek segítségével határozzák meg a munkafolyamatokat.
Gyökérkezelésnél a beavatkozás előtt és után is szükséges felvételt készíteni.A kezelés előtt teljes képet kap a fogorvos a gyökerek számát, alakját és elhelyezkedését illetően. Ezt követően pedig a gyökértömés ellenőrzése céljából szükséges megismételni a röntgent.
Gyermekeknél a röntgenfelvétel segít a maradandó fogak helyzetének a meghatározásában valamint az állcsontok iránya és esetleges korrigálása követhető vele.A fentebb említett beavatkozásokon kívül különböző esetekben kérhet a fogorvos röntgent.

Szükségesek-e bármiféle előkészületek a röntgen előtt?

Nem, nem szükséges, csupán a különféle fémtartalmú tárgyakat kell eltávolítani (pl.:fülbevaló, nyaklánc, karkötő, pearcing, stb.) ugyanis ezek fém tartalmukból kiindulva szétszórják a röntgensugarakat, így fals képet mutathat a felvétel, ami miatt a röntgen elvégzése újra indokolttá válhat. Továbbá a különféle akadályozó kiegészítőket is szükséges a felvétel elkészítésének idejére kivenni/levenni, úgy mint szemüveg, hajgumi, hajcsat, stb.

Hányszor kell megcsinálni a felvételt?

Optimális esetben csak egyszer, azonban vannak esetek amikor indokolt lehet újabb felvétel készítése. Ilyen, ha a páciens felvétel készítés közben bemozdul, vagy akkor is, ha kezelőorvos adott fogászati beavatkozás után friss képet szeretne kapni a megváltozott, új állapotról, például implantáció behelyezése esetén. 

Konzultáció

Konzultáció

Diagnosztika

Diagnosztika

Esztétikus tömések

Esztétikus tömések

Endodoncia / Gyökérkezelés

Endodoncia / Gyökérkezelés

Foghiányok pótlása

Foghiányok pótlása

Esztétikus fogpótlások

Esztétikus fogpótlások

Szájsebészet

Szájsebészet

Implantáció

Implantáció

Dentálhigiénia

Dentálhigiénia

Fogágybetegség kezelése

Fogágybetegség kezelése

Fogfehérítés

Fogfehérítés

Orvosaink

content/2022/pridental-team-elekes-zita.webp

Dr. Elekes Zita

Fogorvos
content/2022/pridental-team-prischetzky-tamas.webp

Dr. Prischetzky Tamás

Fogorvos

Pridental