Mitől színeződnek el a fogaink

Elsőre nem tűnik olyan fontosnak, mint más fogászati problémák, de a fogaink elszíneződésével is érdemes orvoshoz fordulni. Az elszíneződésnek számos oka lehet. Mindamellett, hogy a fehérítés során ragyogó mosolyt kapunk, a fogorvos a segítségünkre lesz abban, hogy tovább megőrizhessük azt.

Tényleg csak a genetikán múlik?

Valóban felelőssé tehető a fogak színéért a genetika, de a tapasztalatok alapján többnyire több tényező is közrejátszik. Az emberek fogazata sohasem hófehér. A fogat alkotó dentin felelős a színárnyalatért, ami lehet sárgásbarna vagy zöldesszürke is. Az ezt borító fogzománc miatt látjuk fehérebbnek, mint valójában. Ahogyan a fogzománc kopik, úgy válik egyre jobban láthatóvá a dentin színe. Azonban, akiknek áttetsző a fogzománcuk, azzal nehézséggel szembesülnek, hogy semmilyen fehérítési praktika sem oldja meg a problémájukat. Szerencsére a fogászatokon erre is van megoldás. Ilyen esetekben kerámia héj felhelyezésével érhető el a kívánt eredmény.

A fogak elszíneződése

Akármennyire is óvjuk a fogunk egészségét a kor előrehaladtával a színük megváltozik. Ennek részben az az oka, hogy a fogzománc az évek során folyamatosan kopik. Másrészről a zománcban is keletkeznek lerakódások, amik felhalmozódnak. Ezért érdemes ügyelni az étkezési szokásainkra is. 

  • A savas ételek, mint a citrusfélék elősegítik a fogzománc erózióját. Ahogyan a zománc egyre áttetszőbbé válik láthatóbb lesz a dentin színe. 
  • Bizonyos ételek és italok a fog felületén okoznak elszíneződést. Ilyen például a kávé, a fekete tea, a vörösbor, de még a sárgarépa is. 
  • A dohányzás nem csak a fogak felszínén okoz lerakódást. Idővel beivódik a fog szerkezetébe és ezzel okozza a barnulást.
  • A túlzott flourbevitel a fogakon megjelenő fehér foltokhoz az úgynevezett flurózishoz vezet.
  • A tetraciklin nevű antibiotikum is elszíneződést okozhat, ha fogzás alatt adagolják. 
  • A fogzománc fizikai sérülését okozza a fogcsikorgatás. Ilyenkor mikrorepedések keletkeznek, amik hamar elszíneződhetnek.
  • Ha letörik egy fog, a sérült a fogfelszín minden elváltozásra hajlamosabb, ezért érdemes mihamarabb orvoshoz fordulnunk vele.

Hogyan előzhetjük meg az elszíneződéseket?

Teljesen nem tudjuk elkerülni a savas, vagy az elszíneződést okozó ételeket. Ráadásul a gyümölcsök és a zöldségek fontos tápanyagokat biztosítanak a szervezetünknek, így a fogainknak is. Ezért a fogyasztásuk elkerülhetetlen. Sokat segíthet azonban, ha az étkezés vagy a kávéfogyasztás után megiszunk egy pohár vizet, esetleg tiszta vízzel öblögetünk. Ez hozzájárul, hogy az elszíneződést okozó anyagok egy része hamarabb távozzon a szájüregből. A fogzománc épségét tovább megőrizhetjük, ha ügyelünk, hogy a nyál természetesen kifejthesse a tisztító hatását. Ezért legalább két órát érdemes várni az étkezések között. Nagyon fontos, hogy ne mossunk fogat közvetlenül a savas ételek fogyasztást követően, mert ilyenkor könnyen megsérthetjük a zománcot. 

A rendszeres fogkőeltávolítás és a fogfelszín szakszerű polírozása is sokat segít, hogy megőrizd a ragyogó mosolyodat. Modern fogfehérítési technológiákkal várunk a rendelőkben.  





Konzultáció

Konzultáció

Diagnosztika

Diagnosztika

Esztétikus tömések

Esztétikus tömések

Endodoncia / Gyökérkezelés

Endodoncia / Gyökérkezelés

Foghiányok pótlása

Foghiányok pótlása

Esztétikus fogpótlások

Esztétikus fogpótlások

Szájsebészet

Szájsebészet

Implantáció

Implantáció

Dentálhigiénia

Dentálhigiénia

Fogágybetegség kezelése

Fogágybetegség kezelése

Fogfehérítés

Fogfehérítés

Orvosaink

content/2022/pridental-team-elekes-zita.webp

Dr. Elekes Zita

Fogorvos
content/2022/pridental-team-prischetzky-tamas.webp

Dr. Prischetzky Tamás

Fogorvos

Pridental