Műfogsorral kerülendő ételek

Amellett hogy megtanulunk az új fogsorunkkal vagy fogunkkal beszélni és mosolyogni, elengedhetetlen tudni, hogy mely ételek azok amelyeket kerülni kell annak  érdekében, hogy fogaink karbantartása könnyű legyen.  Itt van néhány étel, amelyeknek elkerülése segíthet abban, hogy fogsora tovább maradjon kiváló formában. 

1.  Kemény ételek

Igaz az implantátumok tartósak, de kevésbé rugalmasak. A kemény ételekbe nehéz beleharapni és ezáltal a fogsor megrepedhet. Óvatosan kell kezelni az olyan ételeket, mint a kemény cukorkák, a jég és a nyers zöldségek, mint sárgarépa. 

Ha szereti ezeket az ételeket, akkor fontolja, meg fogyasztásuk gyakoriságát és módját. Ahelyett hogy beleharapna egy egész almába, vágja apró darabokra és úgy egye azt. 

2.  Ragadós ételek

A ragacsos ételek nagy gondot okozhatnak. Elmozdíthatják a fogakat, kényelmetlenné téve és növelve az irritáció kockázatát. Az olyan ételek mint a karamell, és bizonyos rágógumik is, nemcsak a fogsor biztonságára jelentenek kockázatot, hanem nehéz is lehet őket felszedni, ha letapadnak. 

3. Kemény húsok

A kemény húsok rágása megterhelő tevékenység lehet a fogsort viselők számára. Fájó pontokhoz vezethet a szájban, ahol a fogsort esetleg az ínyt is dörzsölheti. Válasszon lágyabb  húsokat és fontolja meg azok sütési módszereit, amelyek lágyabbá tehetik azt, mint a lassú főzés. A hal és a baromfi általában a leglágyabb alternatívák. 

4. Magvak és diófélék

Az apró élelmiszerek, például a magvak és diófélék beszorulhatnak a fogsor alá és irritációt vagy fertőzést okozhatnak. Ha nagyon nagy rajongója a magvas ételeknek, keressen alternatívát, mint a mogyoróvaj, vagy mag nélküli kenyerek és lekvárok. 

5. Túl meleg vagy hideg ételek

A szélsőséges hőmérséklet kényelmetlen lehet mivel a fogsor a természetes fogaktól eltérően vezeti a hőt és a hideget. A nagyon meleg vagy nagyon hideg ételek és italok kényelmetlenséget okozhatnak, ezenkívül a szélsőséges hőmérsékletnek való gyakori kitettség idővel az implantátum meghajlását is okozhatja. A legjobb ha fogyasztás előtt hagyja, hogy ételei és italai mérsékelt hőmérsékletre melegedjenek. 

6. Popcorn

Míg a pattogatott kukorica sokak számára kedvelt nassolnivaló, az implantátummal rendelkező számára azonban nagyobb kihívást jelenthet. A magok könnyen beszorulhatnak a fogsor alá, kellemetlen érzést okozva. Ha valaki ropogósra vágyik válasszon puffasztott rizs falatkákat vagy puha chipseket, amelyek kímeletesebbek a fogsoron. 

7. Rágós kenyerek és pizzahéj

A tésztaszerű és rágós textúrák problémát okozhatnak, mivel több erőfeszítést igényel a rágásuk, és rátapadhatnak a fogsorra. Ez kellemetlen érzéshez vezethet, és akár ki is húzhatja a fogakat a helyéről. Ha kenyérről van szó, a lágyabb opciók megfelelőbbek. Hasonlóképpen, a vékony héjú pizza általában könnyebben kezelhető, mint a vastag, rágós. 

8. Savas ételek

A savas ételek és italok, mint például a paradicsom, a citrusfélék és a szénsavas italok, idővel gyorsabban tönkretehetik az implantátumot. Bár nem kell őket teljesen elkerülni, bölcs dolog mértékkel fogyasztani. A savakat egy pohár vízzel vagy tejjel semlegesítheti savas ételek fogyasztása után.

Műfogsorral kerülendő ételek

Tippek a különféle ételek fogyasztásához

Bár a kerülendő élelmiszerek listája így elsőre soknak tűnhet, számos módja van annak, hogy gazdag és változatos étrendet élvezzen:

  • Módosítsa étkezések módját: Ha az ételeket kisebb darabokra vágja, vagy a kedvencei lágyabb változatát választja, nagy változást érhet el életében.
  • Összpontosítson az egyensúlyra: Gondoskodjon arról, hogy étrendje táplálkozási szempontból kiegyensúlyozott maradjon különféle élelmiszercsoportok beépítésével. A lágy gyümölcsök, zöldségek, gabonák és fehérjék műfogsorbarát módon készíthetők.
  • Gyakorolja a fogsor megfelelő gondozását: Mindig evés után tisztítsa meg a fogsort, különösen, ha valami potenciálisan problémás ételt fogyasztott. Ez segít megelőzni a foltosodást és a károsodást.

Műfogsorral vagy műfoggal élni nem azt jelenti, hogy le kell mondani azokról az ételekről, amelyeket szeret. Néhány változtatással és körültekintő választással megvédheti fogsorát, miközben továbbra is kielégítő és változatos étrendet élvezhet. Ne feledje, hogy minden embernek egyedi tapasztalata van a műfogsorokkal kapcsolatban, ezért fontos, hogy kommunikáljon fogorvosával az étkezéssel kapcsolatos problémákról vagy kellemetlenségekről.

Konzultáció

Konzultáció

Diagnosztika

Diagnosztika

Esztétikus tömések

Esztétikus tömések

Endodoncia / Gyökérkezelés

Endodoncia / Gyökérkezelés

Foghiányok pótlása

Foghiányok pótlása

Esztétikus fogpótlások

Esztétikus fogpótlások

Szájsebészet

Szájsebészet

Implantáció

Implantáció

Dentálhigiénia

Dentálhigiénia

Fogágybetegség kezelése

Fogágybetegség kezelése

Fogfehérítés

Fogfehérítés

Orvosaink

content/2022/pridental-team-elekes-zita.webp

Dr. Elekes Zita

Fogorvos
content/2022/pridental-team-prischetzky-tamas.webp

Dr. Prischetzky Tamás

Fogorvos

Pridental