Népszerű,de káros!

Egy harapás a kedvenc ételedből egy korty a kedvelt üditőből? Ki ne kényeztetné magát?A gyümölcs-és zöldségturmixok, borkülönlegességek,szószok,pizzák,  különleges ételek és ízek,  na meg a cukor egy meleg nyári nap megkoronázása lehet. 

Ezek mind olyan élelmiszerek amelyeket élvezettel fogyasztunk naponta. Szeretjük őket az ìzük miatt. Na, de fogaink mit szólnak mindehhez?

Bár fogaink színe természetes állapotukban sosem ragyogó hófehér, ettől függetlenül az elszíneződésükre oda kell figyelnünk, mert azok nem csak genetikai okokból vagy a kor előrehaladtával színeződnek el, de különböző külső vagy belső hatások miatt is. Okait kutatva pontosabb képet kaphatunk egészségi állapotunkról, szájhigiéniánkról.

 1. Dohányzás

A fogak elszíneződésének egyik leggyakoribb kiváltó oka. A fogakon egyenetlen foltok jelennek meg, melyeknek a színe a sárgástól a barnásig változhat.

 1. Kávé és tea

Az erősen színező kávé és feketetea éveken át tartó folyamatos fogyasztása a fogakon egyenletes sárgás árnyalatot eredményez.

 1. Fogkő

A fogkövesedés sárgás, barnás elszíneződéseket okozhat a fogakon.

 1. Kezdődő szuvasodás, plakk

A sárgás-barnás plakkok és a kezdődő szuvasodás is okozhat foltokat a fog felszínén.

 1. Amalgám tömés

A korábban elhelyezett amalgám tömés színe átüt a fogakon, illetve a nyoma annak kicserélése után is megmaradhat. Jellemzően szürkés színt tapasztalhatunk.

 1. Különféle pótlások

A pótlások miatt is tapasztalhatunk elszíneződést a fogakon.

 1. Elhalt, gyökérkezelt fogak

A már nem élő fogak sajnos idővel elszíneződnek. Ez természetes folyamat. Barnás, szürkés árnyalatúvá válnak.

 1. Gyógyszerek mellékhatása

Némelyik gyógyszer mellékhatásaként vagy pl. folyékony Vaskészítmény fogyasztása mellett is kialakulhat elszíneződés a fogakon. A tetraciklint tartalmazó antibiotikumok akár szürkés elszíneződést is okozhatnak.

 1. Fluorózis

A túlzott fluorbevitel (fluorózis) és a fluorhiány is okozhat foltokat a fogak felszínén. A fluorózis hófehér foltokat vagy márványos elszíneződést okoz.

 1. Genetika, életkor, fog elhelyezkedése

Természetesen genetikai adottság, hogy kinek milyen az "alapszíne", ami a külső- és belső hatásokra sötétedik, színeződik. De egy ember fogai között is vannak különbségek. A szemfogak például általában sötétebbek.

 1. Fogcsikorgatás.

A fogcsikorgatás hatására mikrorepedések keletkeznek a fog rágófelületén, melyek elszíneződéshez vezetnek.

Ha bármilyen változást tapasztalunk fogunk felszínén,mindenképp keressük fel fogorvosunkat. Időpontot ide kattintva tud kérni.

Kiemelt szolgáltatások