Blog

content/blog/fogbeultetes_lepes1.png

Fogbeültetés lépésről, lépésre

A fogbeültetés tartós és esztétikus megoldást nyújt a fogak pótlására. Ebben a bejegyzésünkben bemutatjuk Önnek, hogyan készülhet fel a fogbeültetésre, és részletezzük a beavatkozás előtti, alatti és utáni lépéseket. 1.  Konzultáció a fogbeültetés előtt Az első lépés az alapos fogászati konzultáció, ahol fogorvosunk részletesen elmagyarázza a beavatkozás menetét, és készít egy előzetes árajánlatot, amely tartalmazza az implantátumok költségeit is. Fogászati rendelőnkben foglalhat időpontot az első konzultációra akár már ma.  A panoráma röntgen felvétel segít a fogazat állapotának megismerésében, de néha szükség lehet CT felvételre is, hogy pontosan láthassuk a fog implantátumok behelyezése előtti állapotot. Ha a csontszerkezet nem megfelelő az implantátumokhoz, előfordulhat, hogy szájsebészeti beavatkozásra is szükség van, például csontpótlás vagy arcüregemelés formájában. 2. A beavatkozás A fogimplantátumok (kis titánium csavarok) a szájsebész szakorvos által kerülnek behelyezésre az állkapocscsontba. Az ínyen egy kis vágást végez, majd fúr egy lyukat a csontba, és óvatosan beülteti a csavart az íny alá. Ezt követően időt kell hagyni a csontnak, hogy összeforrjon az implantátummal, ezt az eljárást osseointegrációnak nevezik. A gyógyulás ideje általában 3-6 hónap között szokott lenni, attól függően, hogy szükség van-e csontpótlásra. Addig ideiglenes fogpótlást helyeznek be (ideiglenes porcelán vagy cirkónium korona), hogy elfedjék az implantátumot, és megmaradjon a természetes érzés.  3. Fogkorona felhelyezése Miután az állkapocs teljesen összeforrt az implantátummal, egy felépítmény kerül a csavarra, amely a végleges koronát fogja rögzíteni. Ehhez is csak egy kis vágást ejtenek az ínyen. Ezt követően lenyomati mintát vesznek, hogy egyedi végleges koronát készítsenek, így elkészül a fogpótlás. A cirkónium vagy kerámia korona természetes megjelenéssel rendelkezik, amely illeszkedik a saját fogai színéhez és formájához. Amikor felkerül a korona, a fogpótlást éppen úgy lehet használni, mint a saját fogait, kinézete, használata és érzete megegyezik a természetes fogakkal.  +1 Élvezze az eredményt! Ezek után már csak Önön múlik, hogy élvezze az új mosoly előnyeit. Harapjon bele kedvenc ételeibe, használja ki a stabil fogsor előnyeit, és ne feledjen mosolyogni gond nélkül!
content/blog/fogaszati-sipoly-pridental.jpg

Sipoly, az ismeretlen fogászati probléma

A fogászati sipoly, más néven fisztula, olyan állapot, amely sok páciens számára ismeretlen, de rendkívül fontos az egészséges szájápolás szempontjából. Most megismerjük, mi is az a fogászati sipoly, hogyan alakul ki, milyen tünetei vannak, és hogyan kezelhető. A részletek Először is, mi is pontosan a fogászati sipoly? Ez egy kis csatorna vagy folyadékgyűjtő, amely a szájban vagy az állkapocs körül alakul ki. A legtöbbször a fogtályoghoz kapcsolódik, ami egy súlyos foggyulladás következménye. A fogászati sipoly megjelenhet a fogínyen, az állkapocson, vagy akár az arc bőrén is. Hogyan alakul ki? Általában akkor alakul ki, amikor a fogtályog kibújik a fog gyökéréből vagy a fogíny alól, és egy kis nyíláson keresztül megjelenik a szájüregen vagy az arc bőrén. Ez a folyamat a fertőzött terület kiürülését jelzi, és egyben a szervezet védekező reakciója is lehet a fertőzés ellen. Miért fontos a korai felismerés? Az egyik kulcsfontosságú dolog, amit érdemes megemlíteni, az a fogtályog tünetei. Az alábbiak lehetnek jelenlétének jelei: Fájdalom és duzzanat a fog körül. Vörösség vagy gyulladás a fogínyen. Kellemetlen íz vagy szag a szájban. Láz és általános rossz közérzet. A fisztula vagy sipoly nyitott, folyadékot tartalmazó terület a szájban vagy az arc bőrén. Az időben felismert és kezelt fogtályog kezelése sok problémát megelőzhet, így fontos figyelni ezekre a tünetekre és időben konzultálni egy fogorvossal. Hogyan kezelhető? A fogtályog kezelése általában egy fogorvosi konzultációval kezdődik. A fogorvos gondosan megvizsgálja a fertőzött területet és meghatározza a legmegfelelőbb kezelési tervet. Ez magában foglalhatja a fogtályog drenázsát, antibiotikumokat, vagy akár a gyökérkezelést is. Megelőzés A legjobb védekezés a fogtályog ellen a megfelelő szájápolás és a rendszeres fogászati ​​ellenőrzések. Rendszeresen mossuk fogainkat, használjunk fogselymet, és ne hanyagoljuk el a fogászati ​​problémákat, mert azok súlyosabbá válhatnak. A fogászati sipoly és a fogtályog olyan állapotok, amelyeket ha időben kezelünk, sok kellemetlenséget megelőzhetünk. Ha észleli a fenti tüneteket, ne habozzon, konzultáljon fogorvosával.
content/blog/barazdazaras-1.jpg

Barázdazárás

A barázdazárás egy megelőző fogászati eljárás, mely főként gyermekfogászati beavatkozásként ismert, melynek célja, hogy megakadályozza a fogak felszínén lévő barázdákban a szuvasodást. A barázdák olyan vékony rések, amelyek ideális életteret biztosítanak a fogszuvasodást okozó baktériumok számára, különösen, ha a foglepedék ásványi anyagokkal dúsul, és fogkővé válik. A barázdazárás révén a fogorvosok egy védőréteget képeznek a fogak felszínén, megakadályozva ezzel a baktériumok megtelepedését és a fogszuvasodás kialakulását. Előnyei A barázdazárás előnyei közé tartozik, hogy hosszú távú védelmet biztosít a fogszuvasodás ellen, és segít a fogak egészségének megőrzésében. Különösen hasznos lehet azokban az esetekben, amikor a gyerekek szájhigiénéje nem megfelelő, és nagyobb eséllyel alakul ki náluk fogszuvasodás. A barázdazárás simább, könnyen tisztítható rágófelületet eredményez, és évekig védelmet nyújt a fogaknak. Az eljárás menete A barázdazárás négy fő lépésből áll: 1. Először is a kezelendő fogat alaposan megtisztítják egy polírozó kefével és pasztával. 2. Ezt követően a fogzománcot savazzák a barázdák mentén, hogy nagyobb tapadási felületet hozzanak létre a barázdazáró anyag számára. 3. Ezután a barázdazáró anyagot helyezik be, amely lehet üvegionomer cement vagy rezin. Ezek az anyagok képesek behatolni a fogkefe sörtéi számára elérhetetlen résekbe, és eltömíteni őket. 4. A kezelést követő kontrollvizsgálatok során a fogorvos ellenőrzi, hogy a barázdazáró anyag nem esett-e ki vagy kopott-e el. Kinek ajánlott? A barázdazárás alapvetően gyermekfogászati beavatkozás, és leggyakrabban 18 éves kor alatt ajánlott. Ideális esetben a fog áttörését követő 6 hónapon belül elvégzik a barázdazárást, különösen ha a fogazat mély barázdákkal és gödröcskékkel rendelkezik, amelyek nehezítik az öntisztulást. Ezen túlmenően a barázdazárás nagy segítség lehet olyan testi vagy szellemi fogyatékossággal élők számára is, akiknél problémás a megfelelő szájhigiénia fenntartása. Felnőtteknél ritkábban kerül sor barázdazárásra, de preventív céllal hasznos lehet, melyről érdemes konzultálni a fogorvossal. Összességében elmondható, hogy a barázdazárás egy egyszerű, fájdalommentes, és költséghatékony módszer a fogszuvasodás megelőzésére, ami hosszú távú védelmet biztosít fogainknak. 
content/fogcsikorgatas.jpg

Fogcsirkorgatás, avagy az esti csendes pusztító

Gyakran nem is vesszük észre, hogy a fogcsikorgatás problémája minket is érint, hiszen ez álmunkban történik velünk. Azonban a következményei nappal jelentkeznek, amik olyan súlyossá válhatnak, hogy a fogak elvesztéséhez is vezethetnek. Miért csikorgatjuk a fogunkat? Pszichés probléma is állhat a fogcsikorgatás hátterében. A stresszes nappalok, a sok elfojtott feszültség álmunkban ilyen formában kerül levezetésre. De egy rosszul záródó fogsor vagy egy túl magas tömés is okozhat ilyen jellegű gondot. A leggyakoribb ok ugyanis, hogy az alsó és felső fogak kiegyensúlyozatlanul záródnak, aminek a következtében az állkapocsízület nem tudja elérni a nyugalmi záródási pontját. Sokszor a növekvő bölcsességfogak miatt már fiatalkorban kialakul az előre-hátra csikorgatás, hiszen ezek észrevétlen akadályát képezik a rágómozgásnak. Előfordulhat azonban az is, hogy a fogcsikorgatás oldalirányban történik. Mi a következménye a fogcsikorgatásnak? A fájdalmas tünetek hátterében gyakran még csak nem is sejtjük elsőre, hogy a fogcsikorgatás állhat. Legtöbbször nem is a fogainkon tapasztaljuk az első tüneteket. Jelentkezhet tarkófeszülés, halántéki fájdalom, migrén, fülpattogás vagy akár füldugulás is. De a káros fogcsikorgatás természetesen a fogainkat sem kíméli. A fogak kopni kezdenek, a frontfogak élei letöredezhetnek. Az érintett fogakon nyaki kopások alakulhatnak ki és az örlőfogak rágófelszíne is súlyosan sérülhet. A nagy erővel történő fogcsikorgatás fellazítja a fogakat tartó csontszövetet, ami maradandóan sérül. A fogágy károsodása nem csak a fogak kilazulásához, de azok elvesztéséhez is vezethet. Mindezen felül a rágóízület is károsodhat, ha a probléma kezeletlen marad. Mit tehet a szakorvos? Mindenképpen szakember segítségére van szükség a fogcsikorgatás kezelésére. A szakorvos felderíti a probléma kiváltó okát és megszünteti azt. A megoldás mindig az adott problémától függ. Van, amikor fogszabályzásra, vagy harapásemelésre van szükség annak érdekében, hogy a fogsor záródása megfelelővé váljon. Kiemelkedő, fogak esetén előfordulhat, hogy a problémát okozó fog eltávolítására is szükség lehet. De nem kell aggódnunk, hiszen a megfelelő kezeléssel ideális esetben elérhető, hogy csak lazán érintkezzenek az alsó és a felső fogak, így nem kerül sor a fogcsikorgatásra. Vékony, műanyag sín használata is gyakran megoldásként szolgálhat arra, hogy a további károkat megelőzzük. Az ilyen sín nem csak védi a fogakat a nyomástól és felületi sérülésektől, de javítja az alsó és a felső fogsor egymáshoz viszonyított helyzetét is. Ne várd meg a visszafordíthatatlan következményeket! Látogass el rendelőnkbe konzultációra, ahol segítünk gyorsan és fájdalommentesen megelőzni, hogy a fogcsikorgatás további károkat okozzon.  
content/fogselyem-pridental.jpg

7 dolog amire figyeljünk fogselyem használata közben

A fogközeink tisztántartása nagyon fontos ahhoz, hogy megőrizzük a fogaink egészségét. A tökéletes szájhigiénia eléréséhez ez kulcsfontosságú. Ezért fontos, hogy helyesen alkalmazzuk a fogselymet, mert akár károkat is okozhatunk a nem megfelelő használattal. Tekerd fel az ujjaidra a fogselymet! Ahhoz, hogy a fogselymet stabilan tudd tartani mindkét kezed középső ujjára 1-2 hurokkal tekerd fel a végét. Egyszerre 50-60 cm fogselymet kell letépni és a végét nyugodtan hagyhatod lógni. Fontos, hogy a két ujjad között 5-6 cm távolságban megfelelően tartsd a fogselymet. A kifeszített szálra a mutató- és a hüvelykujjainkkal stabil fogást tudunk elérni. Ez mindenképpen szükséges a precíz és kényelmes használathoz. Felső fogsor tisztításakor alulról támasszuk meg a két hüvelykujjunkkal a feszes selymet, mivel ezeken a nehezen elérhető részeken csak így tudjuk elég óvatosan bevezetni a fogselymet a fogközökbe. Ügyelj a megfelelő mozdulatokra! Ha a fogközbe csúsztattuk óvatosan a fogselymet akkor feszítsük rá az egyik fog oldalsó részére. Óvatos vízszintes mozdulatokkal mozgassuk ki az ott lévő lepedéket. Ugyanezt ismételjük meg a másik fog felszínén is. Az íny vonala alatti tisztításnál azonban nem vízszintes, hanem függőleges mozdulatokra van szükség az íny védelme és a tökéletes tisztaság érdekében. Minden fogköznél tiszta fogselymet használj! Könnyen egyszerűen átszállíthatjuk a lepedéket, ha nem használunk tiszta fogselymet. Ha végeztél egy fogközzel, az ujjaid között lévő selymet tekerd fel teljesen az egyik ujjadra, ezután a másik ujjadon tekerd le a fogselymet és ismét 5-6 cm távolságra feszítsd meg. Így minden fogköznél teljesen tiszta selymet használsz. Óvatosan vezesd be a selymet a fogközökbe! Sokan egy gyors hirtelen mozdulattal egyszerűen csak bepattintják a selymet a fogközökben. Ezzel nincs is semmi baj, de ha nem vagy elég körültekintő, a selyem „túlszaladhat” megsértve az ínyt. Ha minden igyekezeted ellenére vérzik a fogad a fogselyem használatakor, akkor keresd fel a fogorvosodat, mert valószínűleg ínygyulladás áll a háttérben. Használj viaszolt fogselymet! Fogselyemből is többféle létezik a piacon. Válaszd a viaszolt, azaz a „waxed” felirattal ellátott selymeket. Meg fogod látni, sokkal könnyebben csúszik a fogközökbe. Így sokkal finomabb és óvatosabb mozdulatokra leszünk képesek vele. Ne csak a front fogaidat tisztítsd! Sokkal nagyobb figyelmet fordítunk a látható fogazatra. De a rágást a hátsó fogainkkal végezzük, ezért be kell látnunk, hogy ott van nagyobb szükség a tisztításra. Ha esetleg úgy érezzük, hogy ott túl nagy a fogaink között a rés, választhatunk vastagabb, vagy akár nyál hatására duzzadó fogselymet is az alapos tisztítás érdekében. Használj minden nap fogselymet! Akik nem szokták még meg a hétköznapi rutint, eleinte hosszadalmasnak érezhetik a folyamatot. De ahogyan a fogmosás sem elegendő heti egy két alkalommal, úgy a fogselyem használata sem. Gondolj arra, hogy az a sok lepedék - amit a selyemmel egyébként eltávolítasz – ott marad a fogközökben, remek helyet biztosítva a baktériumoknak. Látogass el hozzánk egy dentálhigiénés szaktanácsadásra, ahol segítünk, hogy a fogselyem használata is könnyedén a napi rutin részévé váljon. 
content/blog/rossz_lehellet.jpg

Kellemetlen lehelet okai, megszüntetése, megelőzése

A rossz lehelet komoly gondokat okoz a társasági életben is. Sajnos a legtöbben úgy igyekeznek megszabadulni tőle, hogy csak megpróbálják elfedni és nem keresik meg a kiváltó okokat. Pedig a rossz lehelet mindenképpen valami bajt jelez. Mitől válhat kellemetlenné a lehelet? Számos dolognak lehet a tünete, ezért is fontos, hogy mindenképpen a végére járjunk. Előfordulhat, hogy gyógyszerek mellékhatásaként jelentkezik a kellemetlen szájszag. A szájszárazság velejárója többnyire a kellemetlen lehelet is, ami több gyógyszer mellékhatása is lehet. Gyakran a cukorbetegség, vagy bizonyos gyomorbetegségek tehetők felelőssé, mint például a reflux. De természetesen a szájüregben vagy a fej egyéb részein kialakult gyulladásos folyamatoknak is a velejárója lehet. Akár egy arcüreggyulladás kellemetlen tüneteként is jelentkezhet. Természetesen a fogászati betegségek, mint például a fogszuvasodás vagy az ínygyulladás is lehet felelős. A rossz szájszag oka ezekben az esetekben az, hogy a baktériumtörzsek túlságosan elszaporodnak a szájban és a tápanyagcsere folyamatuk során kellemetlen szagú vegyületeket termelnek. De persze felelőssé tehető a dohányzás és az erős szagú ételek fogyasztása is. Ezen felül a helytelen szájápolás is hatalmas gondokat okozhat. Ilyenkor nem csak a lepedékben elszaporodó baktériumok okozhatnak szájszagot, de a szájban maradó ételmaradékok is folyamatosan erjednek, ezzel is rontva a helyzetet. Ügyeljünk a szánk higiéniájára A leggyakoribb hiba a helytelen szájápolás. Ha ilyen problémával küzdünk mindenképpen érdemes dentálhigiénikus szakember segítségét kérnünk. A szükséges fogkőeltávolításon túl részletes tanácsadással szolgálhat az alapos fogápoláshoz. Gondos fogmosással, a nyelv alapos lesikálásávak és megfelelő fogköztisztítással a probléma legtöbbször orvosolható. Fokozzuk a nyáltermelést, ne hagyjuk kiszáradni a szánkat A cukormentes rágógumik bizonyos mértékben illatosító hatással is bírnak. De a pozitív hatásuk legfőképpen az, hogy fokozzák a nyáltermelést, ezzel is támogatva a száj öntisztuló rendszerét. Mindez mellett ügyeljünk a megfelelő folyadékpótlásra. Egy-egy korty víz is segít, hogy a szagoktól valamelyest megszabaduljunk. De ennél is többet tesz, hiszen folyamatosan hidratáljuk az ínyünket is. Pusztítsuk a baktériumokat Nem biztos, hogy a legjobb választás a szájvíz, hiszen kiszáríthatja az ínyünket. Rágcsálhatunk petrezselymet, aminek nem csak az illata kellemes, de baktérium és gombaölő hatása is van. Antibakteriális hatása van például a zöld teának is, ami fahéjjal ízesítve még hatékonyabb csodaszer. Mindemellett pedig a szájszárazság problémáját is enyhítjük a folyadékfogyasztással. Nyomjuk el a szagokat Főként gyomorbetegségeknél kényszerülhetünk olyan megoldásra is, hogy egyszerűen csak megpróbáljuk elnyomni a szagokat. Ebben segítségünkre lehetnek az illatos-fűszeres magvak, mint a szegfűszeg, az ánizs, az édesköménymag vagy akár a kapormag is. Bánjunk azonban óvatosan a cukorkákkal. Csak olyat válasszunk, ami fogbarát édesítőszerrel készül. A cukor ugyanis kitűnő tápanyagforrás a baktériumok számára, így könnyen lehet, hogy csak rontunk a helyzeten. Ha kellemetlen szájszaggal küzdessz segítünk megkeresni a probléma okát. Ne felejtsd el, hogy ha valamilyen betegség a kiváltó ok, akkor azt kell lehetőség szerint mihamarabb orvosolni. Látogass el hozzánk, hogy megszabadulhass ettől a kellemetlen problémától.
content/blog/cigi_fog_pridi.jpg

A dohányzás és annak hatásai a fogakra

Hiába tudjuk, hogy a dohányzás káros szenvedély, mégis nagyon sokan küzdenek vele nap mint nap. Egyre több adat kerül nyilvánosságra arról, hogy a cigarettázás pontosan milyen betegségekhez is vezet, de a szájüregre gyakorolt hatását ritkábban emelik ki. Pedig nem csak a fogaink esztétikai elváltozását, vagy azok elvesztését okozza. Ez a csendes gyilkos halálos szájüregi betegségek kialakulásáért is felelős. Mit tesz a cigaretta a szájüregben? Tudjuk, hogy a dohányfüst több mint négyezer kémiai vegyületet tartalmaz. Ez káros a tüdőnkre, a légcsövünkre, a keringési rendszerünkre és a többi szervünkre is. Azonban kevesebbszer gondolunk bele abba, hogy a dohányfüst már a szájüregben elkezdi a pusztító hatását. A mérgező anyagok felszívódnak a szájnyálkahártyán keresztül. Ezen felül felborítja a szájüreg védekezőrendszerének a hatékonyságát. A száj könnyebben lesz beteg, felgyorsul a fogkőképződés, folyamatossá válhatnak a gyulladások. Itt már nem egyszerűen a fogak elszíneződéséről van szó, ami káros lehet az önbizalmunkra. A felgyorsult fogkőképződés és a kellemetlen lehelet sokkal súlyosabb problémák előhírnökei lehetnek. Már napi öt szál cigaretta a tízszeresére emeli a szájüregi rákos megbetegedések kockázatát! Sokan mentegetik magukat azzal, hogy kevesebbet dohányoznak. Ezzel az az óriási probléma, hogy tévhitekbe ringatják magukat a dohányzó emberek. Attól, hogy nem fogyasztanak extrém mennyiségű cigarettát, a méreganyagokat ugyanúgy közvetlenül a szájnyálkahártyához juttatják. A szájüreget érinti a legforróbb füst. Kiszárítja és kimarja a szöveteket, ami végzetes elváltozásokat hoz létre. Az elváltozott hámréteg még könnyebben engedi át a daganatkeltő anyagokat. A folyamatos sérülések állandó gyulladásos folyamatokat eredményezhetnek, ezzel még jobban növelve a súlyosabb betegségek kockázatát.    Milyen árat vagy hajlandó fizetni? Ez a káros szenvedély az erős mentális függőség miatt mentegetőzésre készteti a dohányosokat. Ezért azok, akik a dohányzásról nem akarnak lemondani, de igyekeznek figyelni a fogaik egészségére gyakrabban keresik fel a fogorvosukat. Azonban hiába a gyakoribb fogfehérítés vagy a fogkőeltávolítás, vagy a tökéletes szájhigiénia. A dohányzás okozta folyamatos sérülések és a méreganyagok felszívódása nem kompenzálhatók ezekkel. A csont pusztulása akkor is kétszer valószínűbb, ha minden egyebet tökéletesen csinálnak. Tehát nem csak az elrákosodás, vagy a fogvesztés kockázatával kell szembenézniük. A dohányzás veszélyezteti a későbbi implantátumokat is és szélsőséges esetekben a meglévő károsodások egyszerűen ellehetetlenítik az állandó fogpótlást. Mivel a dohányzás gyengíti az immunrendszert és lassítja a keringést is, a gyógyulási folyamatokat is akadályozza. A számtalan súlyos betegség kockázata jelentősen csökkenthető a dohányzásról való leszokással. Látogass el hozzánk a rendelőnkbe, hogy segíthessünk felmérni a dohányzás okozta károkat. 
content/blog/amalgam-tomes.jpg

Amalgám tömés – szükséges a csere?

Évtizedekkel ezelőtt nem volt más alternatíva a fogtömésre, ezért napjainkban is sokan még amalgám töméssel rendelkeznek. Azóta hatalmas vitát váltott ki a szakemberek körében a kérdés, hogy szükséges -e a meglévő tömések cseréje. De mi is az igazi baj az amalgámmal? Az összetétele. Az amalgám 50% folyékony higany és 50% fémpor ötvözete, a fémpor pedig legalább 65% ezüstöt, legfeljebb 29% ónt, legfeljebb 6% rezet, legfeljebb 2% cinket és legfeljebb 3% higanyt tartalmaz. Folyamatos viták tárgya, hogy a valóságban mennyi higany is jut a szervezetbe egy, vagy akár több ilyen töméstől. Többek álláspontja az, hogy a higany csupán a tömés beillesztését, vagy eltávolítását követő percekben oldódik. A megkötött amalgámból csak nagyon kis mértékben oldódik ki a káros anyag. Bár napjainkban már nem használjuk ezt a tömésfajtát, azt mindenképpen a javára kell írnunk, hogy rendkívül tartós. Ezért is lehet, hogy a lakosság nagy része még mindig rendelkezik ilyen tömésekkel. Sajnos azonban az amalgám nem köt össze a foganyaggal így nagyon sok esetben mellékszuvasodás alakul ki a fogakon. Ennek az az oka, hogy a tömés szélei nem jól zárnak. Ilyenkor persze nem is kérdéses, hogy a beteg fog kezelésénél a tömés eltávolításra kerül. De mi van akkor, ha nincs semmilyen panasz az amalgámmal kezelt foggal? Természetesen azonnali és döntő érv lehet ilyen esetben az esztétika. A fémes tömés színe erősen eltér a fogtól, ezért érthető, ha valaki mihamarabb meg akar tőle szabadulni. Ennek ellenére az orvosok egyszerre legfeljebb két tömést távolítanak el, a szervezet nehézfémterhelésének mérséklése érdekében. Terhesség alatt egyáltalán nem ajánlott a tömés cseréje. Az amalgámtömés káros hatásai akkor érvényesülnek igazán, ha valaki allergiás a higanyra. Ezt jellemzően a szájüregben fehér színű elváltozás jelzi. Ennek ellenére akadnak esetek, amikor a tömés megszilárdulása után is szabadul fel káros anyag. Ennek a jellemző tünetei többek között a fejfájás, fáradékonyság, ízületi fájdalmak és a szervezetben kialakult különféle gyulladások. Tehát akkor cseréljük, vagy sem? Nehéz megállapítani, hogy egy látszólag megfelelő amalgám tömés milyen élettani hatással bír az adott betegre. Számtalan páciens számolt be a fent említett tünetek megszűnéséről, a tömés kicserélését követően. Akinél rendszeresen jelentkeznek a tünetek, érdemes számolni a lehetőséggel, hogy a tömés okozhatja azokat. Mivel azonban az amalgám nem köt össze a foganyaggal, tisztában kell lennünk azzal is, hogy a szuvasodás jelei is bármikor jelentkezhetnek. Mindezt mérlegelve a csere tűnik megfelelő döntésnek. Szeretettel várunk a rendelőnkben egy konzultációra, ahol nem csak felmérjük az amalgám tömésed állapotát, de lehetőséget biztosítunk, hogy tartós és egészséges esztétikai tömésre cseréld.    
content/blog/fogkefe-csere.jpg

Milyen gyakran cseréljük le a fogkefénket?

A fogkefénk a legfontosabb eszközünk a szájápolásban. Mégis sokan sokkal kevesebb figyelmet fordítanak rá. Ha megtaláltuk a számunkra megfelelő típust, sokszor feledkezünk meg annak a cseréjéről. Miért is van ez így? Leggyakrabban akkor gondolunk a cserére, ha a sörték láthatóan elhasználódnak. Azonban helyes fogmosási technikával a fogkefék meglepően hosszú ideig képesek szolgálni minket. Ha te már pár hónap után tapasztalod, hogy a sörték állása megváltozik, esetleg össze-vissza állnak elképzelhető, hogy helytelenül, vagy egyszerűen túl erősen mosod a fogadat. Ilyenkor érdemes egyeztetned a dentálhigiénikusoddal. Általánosságban elmondható, hogy a fogkefénket 3 havonta kellene cserélnünk. Miért kell ezt megtennünk akkor is, ha nem látunk elváltozást? Részben, mert a kezdeti változások nehezebben észrevehetők. A fogkefénk tisztító hatékonysága folyamatosan csökken ahogyan a sörték elkezdenek tönkremenni. Ráadásul minél tovább használjuk a fogkefénket a baktériumok elszaporodásának ez esélye egyre inkább nő. Sokan nem tudják, de ha betegek voltunk, akkor is célszerű a fogkefénket újra cserélni. Remek táptalajt képesek biztosítani a sörték tövében a láthatatlan apró rések a különböző kórokozóknak. Ezek a észrevétlen fertőző elemek később folyamatosan gyulladásra késztethetik az ínyünket. Sokszor észre sem vesszük ezt a folyamatot, csak ha később komolyabb probléma alakul ki belőle. Ezért nem érdemes kockáztatni. Persze az is nagyon fontos, hogy a fogkefét kellő figyelemmel tároljuk. Használatot követően mindig alaposan öblítsük le. Fontos, hogy képes legyen megszáradni, ezért állítva tároljuk. Azonban a tükör előtti polc nem biztos, hogy a legmegfelelőbb hely a számára hiszen könnyen szennyeződhet a szabad levegőn is baktériumokkal. Ezért, ha van rá lehetőség tartsuk elzárt szekrényben. Aki a fogápolási rutinjában fogselyem helyett vagy mellett fogköztisztító kefét is használ, annak még körültekintőbben kell eljárnia. Érdemes tudni, hogy ezeket az interdentális keféket sokkal gyakrabban kell cserélni. Az alkalmazásuk tarthat akár három hétig is, de mindenképpen folyamatosan ügyelnünk kell az állapotára.  Nagyon fontos, hogy a középső vékony drótszál egyenes maradjon, mert könnyen megsérthetjük vele tisztításkor az ínyünket. Ha a sörték száma fogyatkozni kezd, vagy láthatóan elgörbül, akkor már nem képes kiváltani a megfelelő tisztító hatást ezért mindenképpen cseréljük le. A szájápolási rutin a mindennapjaink része. Pontosan ezért lehetséges, hogy felveszünk bizonyos rossz szokásokat, amik idővel a fogaink romlásához vezetnek. Ezért fontos, hogy részt vegyünk dentálhigiénés szaktanácsadáson, ahol ezeket a hibákat a szakember felismeri és segít megszabadulni tőlük. Látogass el hozzánk egy szaktanácsadásra, ahol segítséget nyújtunk abban, hogy sokáig megőrizd a fogaid egészségét.
Konzultáció

Konzultáció

Diagnosztika

Diagnosztika

Esztétikus tömések

Esztétikus tömések

Endodoncia / Gyökérkezelés

Endodoncia / Gyökérkezelés

Foghiányok pótlása

Foghiányok pótlása

Esztétikus fogpótlások

Esztétikus fogpótlások

Szájsebészet

Szájsebészet

Implantáció

Implantáció

Dentálhigiénia

Dentálhigiénia

Fogágybetegség kezelése

Fogágybetegség kezelése

Fogfehérítés

Fogfehérítés

Orvosaink

content/2022/pridental-team-elekes-zita.webp

Dr. Elekes Zita

Fogorvos
content/2022/pridental-team-prischetzky-tamas.webp

Dr. Prischetzky Tamás

Fogorvos

Pridental