Sosem volt még ilyen ragyogóan fehér a fogad

Sajnos a fogaink színe leggyakrabban nem hófehérek hanem általában sárgás árnyalatúak. Ez azoknak a foltoknak és lerakódásoknak köszönhető, amelyet a mindennapi tevékenységeink, illetve az evés és az ivás okoznak.

A fogfehérítés a fogak eredeti fehérségének helyreállítását, az esztétikai problémákat okozó elszíneződések eltávolítását jelenti. Ez egy kozmetikai eljárás, nem javítja, és nem is befolyásolja a fogak használhatóságát, azonban sok más szempontból előnyös lehet.

Sokan a fehér fogakat az egészséggel és az ápoltsággal azonosítják. A hófehér mosoly éppen ezért formálhatja a rólunk kialakított képet, sőt az önbizalmunkat, mentális egészségünket is befolyásolhatja. Már ez jó indok lehet arra, hogy a fogaink fehérítésére költsünk.

A fog elszíneződés leggyakoribb okai

A fogaink természetes alapszíne fehér. Vannak azonban olyan ételek vagy tevékenységek, amelyek elszínezhetik őket. Ezek egy részét elkerülhetjük, hogy megőrizzük, illetve hosszabb ideig fenntartsuk fogaink fehérségét.

A fog elszíneződésének leggyakoribb okai a következők:

  • Étkezési szokások: Egyes ételek és italok, mint például a kávé, bor és tea, tanninokat tartalmaznak. Ezek a vegyi anyagok megtelepednek a fogakon, és színes vegyületeket kötnek magukhoz. Ha rendszeresen fogyasztunk kávét, akkor sajnos nagyobb a veszélye a sárgás fogaknak.
  • Dohányzás: A dohányzás sok szempontból káros, többek között az elszíneződött  fogakért is felelős, hiszen a cigarettában található nikotin barna lerakódásokat hagy a fogainkon.
  • Kábítószerek vagy gyógyszeres kezelés: Egyes gyógyszerek bizonyos vegyi anyagai is elszínezhetik a fogakat.
  • Kopás: A fogainkat borító külső fehér réteg a zománc. Ez a kemény anyag megvédi a fogainkat. Azonban, ha zománc elkopik, akkor láthatóbbá válik az alatta található sárga réteg, a detin. 
  • Öregség: Sajnos a kor és a fogak sárgasága között szoros összefüggés van. Emiatt az idősebbek fogai esetén nem lehet ugyan olyan eredményt elérni fogfehérítés során sem, mint a fiatalabbaknál.

 Milyen fogfehérítési lehetőségek vannak?

Manapság számtalan lehetőség áll rendelkezésünkre, hogy fogainkat fehérebbé tegyük. Egyrészt, ha felhagyunk az elszíneződést okozó tevékenységekkel, akkor megelőzhetjük a problémát. Azonban, ha már bekövetkezett a baj, akkor megsárgult fogaink fehérítésére többféle módszer közül választhatunk, az otthoni praktikáktól kezdve a különböző, speciálisan otthoni használatra készült fogfehérítő termékeken keresztül, a fogászati fogfehérítésig.

Nem tudod, milyen kezelés lenne számodra a legmegfelelőbb?

Keress meg minket és segítünk.

Konzultáció

Konzultáció

Diagnosztika

Diagnosztika

Esztétikus tömések

Esztétikus tömések

Endodoncia / Gyökérkezelés

Endodoncia / Gyökérkezelés

Foghiányok pótlása

Foghiányok pótlása

Esztétikus fogpótlások

Esztétikus fogpótlások

Szájsebészet

Szájsebészet

Implantáció

Implantáció

Dentálhigiénia

Dentálhigiénia

Fogágybetegség kezelése

Fogágybetegség kezelése

Fogfehérítés

Fogfehérítés

Orvosaink

content/2022/pridental-team-elekes-zita.webp

Dr. Elekes Zita

Fogorvos
content/2022/pridental-team-prischetzky-tamas.webp

Dr. Prischetzky Tamás

Fogorvos

Pridental