Szájsebészeti eljárások - mikor szükséges?

Néhány évvel ezelőtt ha fogászatról beszéltünk sokunknak a foghúzás és az amalgámtömés jutott egyből eszünkbe hiszen ezekkel a beavatkozásokkal találkozhattunk és ezeket  tapasztaltuk meg leginkább.

Mára a tudomány fejlődésének köszönhetően számos területet különböztethetünk meg. Ennek eredményeképpen előfordulhat az is , hogy egy teljes orvosi csapat tervezi meg azt a fogászati kezelést amelyre szüksége van .

szajsebeszeti-eljarasok

Fogorvos és szájsebész 

Úgy gondoltuk érdemes néhány szót ejteni arról , hogy miben különbözik egy fogorvos és egy szájsebész.
Rendszeresen felmerülő kérdés hiszen vannak olyan helyzetek amikor nem elegendőek a fogorvosi beavatkozások és komolyabb kezelésre van szükség.

A fogorvos elsősorban a fogszuvasodást kezeli , a fogtöméssel, gyökérkezeléssel és a szájhigiéniával foglalkozik.A lyukas fogak és foghúzás is elsősorban az ő feladata.  Érdemes felkeresni, ha ínygyulladást tapasztalunk, ha vérzik a fogunk , a szájpenész jeleit vesszük észre vagy kellemetlen a leheletünk.
A fogszakorvosok végeznek komplexebb beavatkozást amely egy-egy területre specializálódik.

A szájsebészek pedig azok a fogorvosok akik olyan sebészeti feladatokkal látnak el amelyeknél a beavatkozás , a kezelendő felület feltárásával jár így speciális felszerelés és tapasztalat szükséges ezek ellátásához.

A szájsebészeti beavatkozásokat vagy sürgős esetekben végzik vagy előre megbeszélt kezeléseknél szükséges amikor az általános fogászati beavatkozás már nem elegendő. 

Összeszedtük a leggyakoribb szájsebészeti eljárásokat

Bölcsességfog eltávolítás : A bölcsességfogak a nyolcadik azaz a leghátsó nagyőrlő fogak. Nem minden esetben tudnak előbújni , így ezeket sokszor csak műtéttel lehet eltávolítani. Problámét azér jelentenek , mert azok a bölcsességfogak amelyek kibújásuk során elakadnak nyomják az előtte található fogakat. Ez az eset esztétikai problémát is okozhat , mivel egy teljesen szabályos fogsorban is képes torlódást okozni. Mivel a hátsó fogak nehezen érhetőek el így tisztántartásuk is problémásabb. Az állandó lepedékképződés miatt így nagyobb eséllyel alakul ki szuvasodás a szomszédos fogakon is. Bizonyos esetekben érdemes eltávolítani a már teljesen  kinőtt bölcsességfogakat is.

Retineált, impaktált fogak eltávolítása: Ez az eljárás azokra a fogakra vonatkozik amelyek az ínyből nem tudnak feltörni. Ennek oka leginkább az , hogy a fogak nem rendeltetésszerűen nőttek ki. A nem megfelelő növekedési irány miatt a szomszédos fogak is sérülhetnek, elmozdulhatnak helyükről. A műtét megtervezéséhez átfogó vizsgálatra és konzultációra van szükség.

Csontpótlás: Nagyon sok esetben előfordul . hogy egy páciens hosszú időn keresztül küzd a foghiánnyal. Ezekben az esetekben a csont elvékonyodik, felszívódik egy része és ilyenkor csontpótlás szükséges ami az implantátum beültetésének elengedhetetlen feltétele.

Fogbeültetés, implantáció: Manapság az egyik legmodernebb fogpótlási forma alapja az implantáció. Abban az esetben , ha a pótolni kívánt fog területén megfelelő mennyiségű csont áll rendelkezésre a műgyökerek beültetése rövid ideig tartó beavatkozás. Utóbbi gyógyulása után pótolható a fogkorona is. 

Gyökércsúcs rezekció: Erre a beavatkozásra abban az esetben van szükség ha nem idejében vag nem megfelelően kezelt fogak gyökerének csúcsa körül gyulladás alakul ki . Fogaink gyökér csúcsán több nyílás is található , ezeken a helyeken a szájban található baktériumok megtelepedhetnek fenntartva a gyulladást. A beavatkozást helyi érzéstelenítéssel végezzük. 

Ciszta eltávolítás : A foggyökérnél található ciszta eltávolítása gyökércsúcs rezekcióval történik. Helyi érzéstelenítést követően az ínyen egy metszést ejtenek majd eltávolítjuk  és kezeljük a problémás területeket. 

A szájsebészeti beavatkozások után szakembereink segítséget nyújtanak Önnek és teljes körű információval szolgálnak , hogy milyen teendői vannak a gyógyulás érdekében,. 

Konzultáció

Konzultáció

Diagnosztika

Diagnosztika

Esztétikus tömések

Esztétikus tömések

Endodoncia / Gyökérkezelés

Endodoncia / Gyökérkezelés

Foghiányok pótlása

Foghiányok pótlása

Esztétikus fogpótlások

Esztétikus fogpótlások

Szájsebészet

Szájsebészet

Implantáció

Implantáció

Dentálhigiénia

Dentálhigiénia

Fogágybetegség kezelése

Fogágybetegség kezelése

Fogfehérítés

Fogfehérítés

Orvosaink

content/2022/pridental-team-elekes-zita.webp

Dr. Elekes Zita

Fogorvos
content/2022/pridental-team-prischetzky-tamas.webp

Dr. Prischetzky Tamás

Fogorvos

Pridental