Blog

content/blog/ne-stresszeljen.jpg

Ne stresszeljen a fogorvosnál

Azt tudta, hogy a stressz is árt a fogaknak? Stresszes állapotban gyakoribb az afták és herpeszek kialakulása, felborulhatnak étkezési és szájápolási szokásaink (rendszertelenül kezdünk el étkezni, esetleg kimaradnak fogmosások), észre sem vesszük, de fogainkat gyakrabban és erősebben szorítjuk össze, sőt van aki elkezdi csikorgatni is őket, arról nem is beszélve, hogy ilyenkor könnyebben alakulnak ki különféle ínybetegségek is (p.: begyulladt és érintésre vérző íny, fogínysorvadás, fogágysorvadás), aminek következtében a fogak meglazulnak és akár ki is eshetnek. Tipp: a stresszes állapot csökkentése érdekében kezdjen el sportolni, vagy jógázni, esetleg egyéb meditatív tevékenységeket végezni (már napi 15-20 perc is sokat jelent), gondoskodjon a megfelelő mennyiségű  vitamin és ásványi anyag fogyasztásról (vitaminok közül főleg a B, D és C-vitamin, ásványi anyagok közül a magnézium, cink és kalcium központi fontosságú az egészséges kognitív működéshez és a közérzet javításához),   fokozottan ügyeljen szájápolási szokásaira, és a helyes, változatos táplálkozásra.
content/blog/letort-fog.png

Élpótlás, avagy a szobrászat új műfaja

Ki ne találkozott volna már a letört fogak problémájával. Nem kell hozzá elesnünk, bőven elegendő, ha a fog elkopik, vagy keményebb darabba harapunk, és a fogaink, leginkább a metszőfogak azonnal letörnek. Ilyen esetekben a legegyszerűbb, ha a letört darabot azonnal a fogorvosi rendelőbe visszük, hiszen jó eséllyel vissza lehet ragasztani. De mi történik akkor, ha ez lehetetlen, és üres kézzel, ámde letört foggal, vagy fogakkal megyünk a fogászatra? Gyakori probléma a letört fog Az ilyen esetek általában a metszőfogak balesete, hiszen számos esetben elvékonyodhat a fogfelszín, ami utána könnyen törhet. Arról nem is beszélve, hogy balesetek esetén is, elhelyezkedéséből kifolyólag az egyik legsérülékenyebb helyen, elől található. Ha ragaszthatunk, akkor sima ügy a letört darab pótlása, ha azonban ezt nem tehetjük meg, akkor nincs más választás, mint újraépíteni a fogat. Az eljárás majdnem olyan, mintha tömnénk, hiszen a hozzá használt anyag majdnem ugyanaz. Azzal a különbséggel, hogy ebben az esetben figyelembe vesszük az eredeti fog színét, szerkezetét, és a letört darab nagyságát. Hiszen fontos, hogy az építés után, annak szilárdsága, keménysége és használhatósága semmilyen körülmények között ne szenvedjen csorbát, és ugyanazt az életminőséget adhassa a viselőjének, mint korábban. Természetesen vannak olyan törések, melyeket ezzel a módszerrel nem lehet megoldani, ilyenkor a korona lesz a megoldás, mely semmivel sem lesz különb, mint az eredeti fogak. A régi eljárásokkal szemben ma már minden esetben lehetőség van olyan korona elkészítésére, melyek megszólalásig hasonlítanak az eredeti fogakhoz, és egyáltalán nem látszik, hogy korona van a fogra ráhúzva. Épp ezért a számtalan lehetőség mellett egyáltalán nem kell attól tartani, hogy a letörött fog nem kezelhető. Annál is inkább kiemelten fontos ez, hiszen, ha a fogat ebben az esetben nem pótoljuk, nem kezeljük, azonnal megindulhat a szuvasodási folyamat, mely gyakran vezethet a fog végleges elvesztéséhez, arról nem is beszélve, hogy esztétikailag is romboló hatású a szúvas metszőfog.
content/blog/fogfeherites-1.jpg

A házi fogfehérítés veszélyei

Olcsó, gyors és nem kell szakrendelőbe járni. Ezek azok a leggyakrabban elhangzott érvek, melyek a házi fogfehérítés mellett szólnak. A veszélyeiről azonban egyre kevesebben vesznek tudomást, pedig némelyike visszafordíthatatlan károkat okozhat a fogban. A házi fogfehérítési eljárás során számtalan esetben még mindig a szódabikarbóna és a hidrogén-peroxid az, ami élen jár. Ezek mindegyike az alacsony árfekvése miatt közkedvelt. Természetesen a tinik egyre inkább ragaszkodnak az interneten, akár sztárok mosolyával is reklámozott egyéb termékekhez, ellenben ezek káros hatásait a használók vagy nem ismerik, vagy nem vesznek róla tudomást. Pedig a fog egy életen át elkísér, ha vigyázunk rá. Az első, és talán legfontosabb dolog megjegyeznünk, hogy a szuvasodott fogakat házi praktikákkal fehéríteni, több, mint veszélyes. Ilyenkor ugyanis a fog belső szerkezetébe juttatjuk az anyagot, ami rövid és hosszú távon is, a fogak szerkezetétől függően, hatalmas károkat okoznak a fognyaknál és a gyökereknél. A belső roncsolás mellett pedig mindenképp meg kell jegyezzük, hogy a fogzománc sem hálálja majd meg a hanyagságot, hiszen a fent említett házi fogfehérítéseknek köszönhetően a fogfelszín is vékonyodik, kopik, ez a folyamat pedig visszafordíthatatlan. Kevesen tudják például, hogy a gyökérkezelt fogat teljesen más módszerekkel kell fehéríteni, mint a kezeletlen fogat, hiszen ott az elszíneződés belülről megy végbe, a vér és a kezelt gyökér elhalásának folyamata miatt, így ott a fehérítés minden esetben a fog belsejében kezdőik. Ezért lehet az, hogy otthoni fehérítés esetén azt látjuk, hogy bár vannak árnyalatnyi eredmények, a gyökérkezelt fogak színe rikítóan szürke marad a többi foghoz képest, ez pedig korántsem hozza majd azt az esztétikai látványt, amit mi szeretnénk.  Épp ezért minden esetben azt tanácsoljuk, hogy a fogakat a fehérítés megkezdése előtt minden esetben lássa fogszakorvos, annak érdekében, hogy a fogaink ne csak fehérek, de egészségesek is legyenek. Hiszen a fogaink állapotfelmérése, az esetleges szuvasodások kezelése és a fogkő eltávolítása minden esetben elengedhetetlen feltétele annak, hogy a fogfehérítési eljárás során, a fogra, és annak szerkezetébe bejuttatott kémiai anyagok minden esetben az egészséges mértéket ne haladják meg. 
content/blog/betort-fogak.jpg

Betört fogak és foggyökerek

Nem egyedi eset, amikor betört foggal vagy foggyökerekkel találkozunk. Az egyik kiváltó oka ennek a problémának a kezeletlen, nagyon rossz állapotban lévő fog. Ezek a fogak az esetek többségében vagy töröttek, vagy a fog mélye szuvas, és éppen ezért a teherbírása is rendkívül alacsony. Ezekben az esetekben, ha húzni kell, márpedig igen, előfordulhat, hogy a fog koronája megreped, és beszakad a fog gyökere. Szájsebészet a rendelőben Ha olyan fogászati rendelőbe járunk, ahol nincs meg a lehetősége annak, hogy speciális eszközök hiányában ezt azonnal orvosolni tudják, akkor irányítják a pácienst a szájsebészetre, mely ismét tortúrát és felesleges fájdalmat jelent. Hiszen lássuk be az általános szájsebészet is hatalmas leterheltséggel dolgozik, így előfordul, hogy beszakadt foggyökérrel is csak időpontot kapunk, de kezelést nem. Az idő azonban itt nagyon fontos tényező, hiszen mindamellett, hogy folyamatosan érzékeny és fájdalmas lesz ez a terület, a duzzanatról, és az esetleges szájzárról sem szabad elfeledkeznünk, ami könnyen megeshet, míg a kapott szájsebészeti beavatkozás időpontjára várakozunk. Arról nem is beszélve, hogy a fájdalom a beavatkozástól való félelmet is növeli, így hamar bekövetkezhet a pánik, ami nem könnyíti meg a későbbi beavatkozást. Szakszerű fogászati ellátás Épp ezért minden esetben érdemes olyan fogászatot keresni saját magunk és szeretteink számára, ahol minden eshetőségre szakszerűen fel vannak készülve az orvosaink, hiszen az ilyen problémákat azonnal kezelni és orvosolni tudják, anélkül, hogy milliónyi kellemetlenséggel és fájdalommal kellene számolnunk. Nem elhanyagolható az a tény sem, hogy ha nem így teszünk a hossza várólista a szájsebészeten nem csak fájdalommal, de a fog állapotának rohamos romlását is eredményezheti. Hiszen az eltört fog gyökércsatornáin keresztül a nyállal milliónyi baktérium jut be a csont belsejébe, ami akár csonthártyagyulladást is eredményezhet. Azok a páciensek, akik hozzánk ezzel a panasszal érkeznek, természetesen kombinált fájdalomcsillapításban részesülnek, hogy a kezelés alkalmával ne érezzenek fájdalmat, és időpont helyett azonnali kezelésben részesítjük őket, hiszen tisztában vagyunk azzal, hogy az idő ebben az esetben nagyon sokat jelent az egészség és a psziché szempontjából is.
content/blog/fogimplantataum.jpg

Fogimplantátum, avagy fogak egy életre

Bármilyen okból is veszítjük el a fogainkat, minden esetben hatalmas traumát jelent. Az esztétika mellet az emésztésen túl az érzelmi okokat sem szabad elhanyagolni, hiszen a fogaink velünk nőnek, és ha elveszítjük őket, nem mindenki tudja egyetlen kézlegyintéssel átvészelni a veszteséget. Ma már számtalan megoldás létezik arra, hogy a hiányzó fogainkat pótoltassuk. Egészen a kivehető, vagy hidas megoldásokon át az implantátumig, azaz, ismertebb nevén a fogbeültetésig. Míg a hidas, és kivehető fogak számtalan esetben komfort és kényelmi problémákat eredményeznek,  a rágás eredményessége is messze alulmarad az eredeti fogakétól. Nem véletlen, hogy a páciensek nagy többsége dönt inkább az implantátum mellett, hiszen a beültetett fog semmi kellemetlenséggel nem jár a későbbiekben, és mérete, színe teljesen megegyezik az eredeti foggal. Így az implantátum nem tűnik ki a fogsorból, és a beültetés után élhetjük az életünket tovább. A fogbeültetés azonban valójában műgyökér beültetés, melyből napjainkban már több száz típusból választhatunk. A kezelés megkezdése előtt azonban minden esetben fel kell mérni a páciens állapotát, röntgennel az állkapocs állapotát és annak anatómiai adottságait. Ahhoz, hogy a foggyökér beültetés elkezdhető legyen mindenképp alapos és előzetes vizsgálatokra van szükség, hiszen a teljes szájhigiénia nélkül egyéb veszélyforrásoknak lesz kitéve páciens. Épp ezért előtte el kell tüntetni a fogkövet, kezelni és megszüntetni az esetleges szuvasodásokat és gyulladásokat, és minden olyan, vizsgálat közben megismert fogágybetegségeket, melyek veszélyeztetik a beültetés eredményességét. Tekintettel arra, hogy a szakorvos minden esetben ismeri az eljárás menetét, így kétféle implantátumot javasol majd, függően attól, hány fog pótlására van szükség. Így találkozhatunk majd a részleges, vagy teljes fogpótlással. A beavatkozás a hiedelmekkel ellentétben nem jelent nagyobb kellemetlenséget, mint egy foghúzás, épp ezért, aki ezen az eljáráson gondolkodik, jobb, ha az eredeti fog elvesztése után mihamarabb elkezdi a beültetés előtti kezelések elindítását, hiszen ha ezek elmaradnak, nagyon sok esetben a implantátumunk kilökődésével is jár. Épp ezért az alapos szűrővizsgálat és kezelés elengedhetetlen feltétel. Mint, ahogyan az is, hogy betartsuk a műtét utáni szabályokat, előírásokat és tanácsokat, melyeket minden esetben a fogszakorvos ad, speciálisan a mi fogazatunkra szabva. Épp ezért veszélyes ilyen esetekben az internet tanácsait figyelembe venni, mert nem minden eset azonos, és az ömlesztett jó tanácsok sok esetben többet ártanak, mint használnak.  
content/blog/pridental-etel-fogak.jpg

Fogat az ételért és az életért

Mindannyian tudjuk, hogy a fogaink nem csupán esztétikai szerepe miatt rendkívül fontos, de a jól megrágott étel az emésztés és a felszívódás miatt is rendkívül fontos szerepet játszik. És ez nem holmi fogászati-gyógyászati marketing, hanem valóban így van. A szájban a rosszul összeaprított étel a gyomorba, majd a bélrendszerbe jutva közel sem tud úgy felszívódni, és a tápanyagok sem építik majd a szervezetet úgy, ahogyan mi gondolnánk. Mert az emésztés a szájban kezdődik el. Mindannyian hallottuk már ezt a mondatot, a jelentése azonban nem mindenkinek világos. A szájban a falat megrágása máris emészthető állapotúvá teszi az élelmet, melyet a nyálban található enzimek segítenek lebontani azokat. Nyelés során a tápanyagok hasznosulnak a szervezetben, míg a salakanyagok kiürülnek. Ha az első fázis, tehát a rágás megfelelő volt. A felnőtt fogazat 32 fogból áll. Így megtalálhatóak a bölcsességfogak, a metsző, a kis- és nagyőrlő fogaink. Ezeknek mind, mind más a szerepe az étel aprításában, de mindegyiknek fontos feladata van a kiegyensúlyozott táplálkozás tekintetében. A bölcsességfog A szájüregben elhelyezkedő leghátsó őrlőfogakat hívjuk bölcsességfognak. Nevét onnan kapta, hogy ezek a fogínyből általában a felnőttkor küszöbén kezdenek el kibújni, nem kis riadalmat okozva az esetek többségében. Van, amikor a lassú növekedés miatt, mely akár évekbe is telhet, már azelőtt elromlik, hogy teljes valójában kifejlődhetne. Ez megelőzhető, ha megfelelő időközönként ellátogatunk a fogorvoshoz, aki alaposan kitisztítja a bölcsességfogat, hogy az egészségesen fejlődhessen tovább. De vannak esetek, amikor a bölcsességfog az állkapocs helyhiánya miatt nem tud kibújni, vagy egyéb panaszok miatt kell eltávolítani. Ezek esztétikai problémát nem okoznak, mivel leghátul helyezkednek el, így nem láthatóak. Azonban, mint minden lyukas fog, hatalmas galibát tudnak okozni egyéb szerveink felé haladva a gyulladásos folyamatban. A metszőfog Elől helyezkedik el a szánkban, laposak és élesek, épp azért, hogy a keményebb ételeket is szakításos harapással eltéphessük. Ezek szuvasodása azonnal látszik, valamint az étel harapása is nehézkessé válik, így a legkisebb jelnél is azonnal fogászati kezelés szükséges, mert később könnyen menthetetlen a fog és el kell távolítani. A szemfog Szintén tépő funkciót látnak el a harapás folyamatában, és a metszőfog mellett helyezkedik el. Ezek a fogaink is gyakrabban igényelnek felülvizsgálatot, hiszen szinte azonnal találkozik az élelemmel Kisőrlő fogak Nevéből is kitalálható, hogy mérete kisebb, mint a hátrébb elhelyezkedő nagyőrlő fogak. Ennek felülete lapos, és aktív szerepet töltenek be a rágás folyamatában.  Nagyőrlő fogak. A szánkban található legnagyobb, legtöbb barázdával ellátott fogainkról beszélünk. Ezek a fogak szintén a rágás szerepében, az aprításban veszik ki részüket. Elképzelni is nehéz, mennyire fontos, hogy az alsó és a felső őrlő fogaink megfelelően helyezkedjenek, illeszkedjenek egymáshoz a szánkban, hiszen ellenkező esetben az emésztés nehézkessé válik, sőt, számtalan esetben a rágás is fájdalommal jár. Épp ezért kifejezetten fontos, hogy minden fogunk védelme érdekében megfelelően ápoljuk azokat, valamint folyamatos szűrővizsgálatok keretén belül ellenőrizzük őket. Hiszen számtalan baj, gyulladás és fájdalom forrása lehet egyetlen elhanyagolt fog is.  
content/blog/fogszabalyozas-pridental.png

Fogszabályozás az egészséges életért

„Rosszul rág a gyerek” Ezt a mondatot nem minden szülő hallja, sőt, van, aki sosem, pedig az egyik legfontosabb tényező a gyermek fogainak állapotakor, hogy hogyan illeszkedik az alsó és a felső fogsor egymáshoz. Ez látszólag nem okoz esztétikai hibát, tehát azt látjuk, hogy az alsó és a felső fogsor egyenes, nincs vele semmi baj, de felnőtt korban hamar elkezdődhetnek a visszafordíthatatlan folyamatok. Az alsó és felső fogsor ugyanis, ha nem megfelelően illeszkedik egymáshoz, minden rágási folyamatnál koptatni, vékonyítani fogják egymást. Ez pedig a fogak letöréséhez vezetnek majd, mely esztétikailag sem a legszebb látvány. Arról nem is beszélve, hogy ezekben az esetekben már kiskorban megkezdődik a nem megfelelő aprítása a tápláléknak, mely idejekorán emésztési és felszívódási zavarokhoz, a későbbiek során pedig súlyos daganatos elváltozásokhoz is vezethet a vékony-és vastagbeleknél. Épp ezért érdemes a gyermeket nem csak az éppen aktuális fogtömésekre elvinni, de a szakorvossal egyeztetve röntgen is igényelhető, hogy tiszta képet kapjunk a gyermek álkapcsának, és fogsorának fejlődéséről, mely ha szükséges bármikor alakítható. Ha ez gyermekkorban elmaradt, de ráismerünk a problémára felnőtt korban, még mindig lehet tenni ellene. Nem véletlen, hogy már nem csak a kamaszoknál, de számtalan esetben felnőtteknél is megfigyelhető a fogszabályozó viselése. Hiszen a fog alakítható, még ha felnőtt korban már ehhez hosszabb idő is szükséges. Az se tántorítson el senkit a fogszabályozó viselésétől, hogy mindenki látja majd, hiszen nem csak állandó viselésük lehetséges, de már van a saját magunk által kivehető és betehető fogszabályozó, így saját magunk tudjuk megszabni mikor viseljük és mikor nem. Az állandó, ragasztott fogszabályozók sem kell, hogy problémát okozzanak, hiszen ma már számtalan féle közül válogathatunk, a színestől, egészen a fogfehér színűig, így mindenki megtalálja a neki legmegfelelőbbet. A legfontosabb azonban nem a szín, vagy a típus, hanem, hogy mindenképp méressük fel a fogaink teljeskörű állapotát, hiszen a táplálkozás az egészségünk kulcsa.
content/blog/fogfeherites.jpg

Fogfehérítés - A fog elszíneződésének okai és kezelése

Ki ne találkozott volna már a média sztárok, és a színészek csodaszép fogsorával? Nem csak, hogy hibátlanok, de hófehérek is. Ennél már csak az irigylésre méltóbb, ha az ismerősük fogai is egyik pillanatról a másikra lesznek hófehérek. Az, hogy a mi fogaink is hófehérek legyenek, előbb ismernünk kell a kiváltó okokat. Elsősorban a genetika az, ami meghatározza a fogaink színét. Van, akinek „alapból” hófehérek, de a többségünknek bizony tenni kell érte. Emellett mindenképp szót kell ejtenünk a színező italok elfogyasztásáról. Ilyenek többek között a kóla, kávé, és egyéb üdítőitalok. Ezek fogyasztása azonnal színezi a fogakat, és bármilyen fogfehérítő fogkrémet is használunk, bizony nem érünk el maradandó változást. És itt bizony szót kell ejtenünk a házi patikák tévhitéről és veszélyéről is. A szódabikarbóna valóban nagyon sok pozitív élettani hatással bír, azonban meg kell jegyeznünk, hogy a fogakra nem ajánljuk. Többek között azért sem, mert tartós alkalmazása során kárt tehet a fogzománcban, amely maradandó károsodást okoz. Emellett az erős súrlódás a fogínyt is megviseli, nem véletlenül tapasztalhatjuk ilyenkor, hogy fogmosás közben vérzik az ínyünk. A fogkrémek sem feltétlen adják majd azt a tartós árnyalatnyi különbséget, melyet szeretnénk elérni. Számtalan reklámban található márka létezik, de tudnunk kell, hogy az igazi, és mindenekelőtt biztonságos fogfehérítés a fogszakorvosok javaslatára és kezelésekor történik. Ők ugyanis felmérik a fogak, ezen belül is a fogzománc állapotát, és ennek megfelelően járnak majd el. Így megkímélhetjük magunkat a kellemetlen és sokszor visszafordíthatatlan mellékhatásokról, mely nem csak életre szóló kellemetlenségekkel jár, de sokszor a kívánt hatást sem érjük el velük.
content/blog/felelem-a-fogaszaton.jpg

Félelem a fogászaton

Már kisgyermekkorban is tapasztaljuk, hogy többségük fél a fogászati kezeléstől. Ez azonban nem más, mint mások rossz tapasztalatainak helytelen feldolgozása. Sok esetben a felnőttek a saját félelmeiket észrevétlenül is a gyermek előtt osztják meg, mely beépül a gyermek tudatába, és azonosítja a fájdalmat, vagy a feldagadt arcot a fogászattal. A másik alapvetően rossz hazai szokás, hogy akkor visszük a gyermeket fogorvoshoz, amikor már baj van, és ezt a trendet követjük felnőtt korban is. Márpedig rendszeres szűrővizsgálattal mindez megelőzhető lenne. Egyrészt kialakul egy bizalmi kapcsolat az orvos és a páciens között, így kortól függetlenül nem krízis helyzetbe ülünk a fogorvosi székbe, és lesz időnk felkészülni a majdani kezelésre, ha ezt szükségessé válik. Másrészt feltehetjük a kérdéseinket, akár a kezelés menetével kapcsolatban. Így a félelmet felváltja a megértés, és azonnal elkerüljük az ismeretlentől való félelmet. Arról nem is beszélve, hogy egy-egy szűrővizsgálat a fogorvos számára is hatalmas segítség, hiszen teljes képet kaphat a páciens fogának, ínyének állapotáról, annak esetleges változásairól, és teljes körű megoldást tud majd javasolni az időközben problémákra. A gyulladt fog, vagy íny azonban már eleve fáj. Így szorongást vált ki a páciensből, ha pedig még előtte nem járt az adott rendelőben, ez a félelem csak fokozódik. Hiszen ezernyi kérdés merül fel, melyet nem mer, vagy nem akar feltenni a beteg. Ennek köszönhető az időhúzás, mely számtalan szövődménnyel járhat. Ez azonban megelőzhető lenne, rendszeres szűrővizsgálattal. A régi beidegződések már valóban a múlté. A fogászati kezelések ugyanis nem járnak fájdalommal, maximum néha okoznak kellemetlen érzést. Köszönhető a professzionális fogászati eszközöknek és a magas szintű fájdalomcsillapításnak. Így ha évekkel ezelőtt volt kellemetlen panasz egy - egy kezelés közben, ma már ettől nem kell tartanunk.  
Konzultáció

Konzultáció

Diagnosztika

Diagnosztika

Esztétikus tömések

Esztétikus tömések

Endodoncia / Gyökérkezelés

Endodoncia / Gyökérkezelés

Foghiányok pótlása

Foghiányok pótlása

Esztétikus fogpótlások

Esztétikus fogpótlások

Szájsebészet

Szájsebészet

Implantáció

Implantáció

Dentálhigiénia

Dentálhigiénia

Fogágybetegség kezelése

Fogágybetegség kezelése

Fogfehérítés

Fogfehérítés

Orvosaink

content/2022/pridental-team-elekes-zita.webp

Dr. Elekes Zita

Fogorvos
content/2022/pridental-team-prischetzky-tamas.webp

Dr. Prischetzky Tamás

Fogorvos

Pridental